Vízzel játszani szabad!

energia_rally_jatszoter

Fővárosi Növény és Állatkertben a Noé Bárkája helyén új játszóteret alakítottak ki a gyerekeknek. A szokásos játszótértől azonban nagyban eltér, mert itt a gyerekek energiát termelhetnek, és megismerhetik a föld négy energiaforrásában rejlő lehetőségeket, játék közben.

Igazán jó gondolat valósult meg Budapesten a Fővárosi Növény és Állatkertben. A Pálmaház mellett a Vidraház bejáratánál régen volt egy színpad, amely a Noé Bárkája nevet viselte. Sok, klassz ismeretterjesztő programot rendezte itt, de a szakemberek gondoltak egyet, és megálmodtak egy olyan játszóteret, ami a gyerekeknek bemutatja azt a négy elemet, ami számukra a jövőben létfontosságú lesz.

A szél-, víz-, nap- és geotermikus energia jelenik meg a játszótéren, többféle módon.

Már a rálépéskor – az öntött gumi burkolaton megjelenik egy napocska és a barna színű föld, a tenger kékjébe egy barátságos sárkány szájából csúszhatnak be a gyerekek.

A játszótéri elemek mellett oktató táblák találhatók, minden csoporthoz kettő.

energia_rally_jatszoter_tabla az allatkertben
Energia rally jatszótér tábla

Az egyiken a felnőtteknek röviden, érthetően magyarázzák el, hogyan segítség megérteni a gyerekeknek az energiák működését, a másik táblán a gyerekek kipróbálhatják, hogyan befolyásolható a nap, a víz, a szél vagy a föld energiája.

A szövegek magyar nyelven olvashatóak, annak ellenére, hogy az állatkertben nagyon sok külföldi látógató érkezik.

Számukra a táblák alján található egy QR kód, amelynek leolvasásával rátalálnak a weboldalra, ahol a magyar nyelv mellett angolul és németül is olvasható az információk.

A sárkányos játszótéren a kicsit és nagyok kipróbálhatják,  hogyan lehet a napelemet úgy beállítani, hogy az a maximum energiát adja vagy addig tekerhetik a házhoz kialakított szivattyút, amíg  az, a geometrikus hőforrásból a meleg vizet eljuttatja a házhoz. De mókuskerekezni is lehet úgy, hogy energiát termelnek már a kicsik is.

energia_rally_jatszoter az allatkertben
Energia rally játszótér a budapesti Állatkertben

Kipróbálhatják a gyerekek a víz energiáját is, egy patak rövid szakaszán. Közvetlenül bekapcsolódhatnak a gyerekek a víz energiájának befolyásolásába, mert a kézi hajtányokkal szabályozhatják a békák és a madár szájából folyó víz erejét.

Itt a gyerekek belenyúlhatnak a folyó patak vízébe és játszhatnak vele, amelyet a helyszínen tisztitanak is a földdel eltakart rézsüben.

Van itt szélágyú is, a kicsik nagyon élvezték, amikor rájöttek, melyik oldalára kell állni ahhoz, hogy érezzék a szél munkáját.

A játszótér megépítésével az egyik cél az egyes technológiák megismertetése a legkisebbekkel is érthetően, az ő nyelvükön megfogalmazva, illetve további cél a gondolkodás elindítása. Ehhez kapcsolódik egy internetes oldal is, ahol minden elemről bővebb információt adnak a szakemberek a felnőttek észére, de minden energiához egy-egy játék is kapcsolódik, kifejezetten gyermekeknek fejlesztve, amelyben a kicsik saját maguk tapasztalhatják meg egy-egy energia előnyeit, és azt, hogy a szél vagy a napenergia erejét, hol és hogyan lehet kihasználni a legjobban.

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKönnyítik többek közt a bölcsődei elhelyezést
Következő cikkEmelkedik a gyed maximális összege

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..