Családi napközit alakít ki dolgozóinak a dunaújvárosi kórház

csaladbarat-300x133.jpg

Hamarosan megkezdődhet a családi napközi kialakítása a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben, a régi mentőállomás területén – tájékoztatta Mészáros Lajos főigazgató-főorvos pénteken az MTI-t.  Az utolsó akadály csütörtökön hárult el a kivitelezés elől, a városi közgyűlés megadta tulajdonosi hozzájárulását.
A főigazgató elmondta: dolgozóik körében komoly igény volt a családi napközire, többeknek okozott gondokat gyermekük elhelyezése, mert a városi és környékbeli intézmények befogadóképessége korlátozott.

Elsősorban a váltott műszakban dolgozók vehetik majd igénybe a szolgáltatásokat; a családi napközi maximálisan igazodik a munkarendhez, így nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is üzemel majd. A tervek szerint három csoportszobát alakítanak ki az új mentőállomás átadásával szabaddá váló épületben, ezek 7-7 gyermek elhelyezésére lennének alkalmasak. A napközbeni ellátás mellett játszóház is működne a gyermekek rövidebb, 1-2 órás megőrzését kérő szülők igényei alapján. Az elképzelések szerint bölcsődés kortól kisiskolás korig fogadnak majd gyerekeket.

Mészáros Lajos közlése szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által, családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton 1,3 millió forintot nyertek el, ezt az összeget a családi napközi tárgyi feltételeinek a biztosítására fordítják. A kivitelezés teljes költsége mintegy 12 millió forint lesz, ezt saját forrásból biztosítják – mondta a főigazgató-főorvos, hozzátéve: “a szükséges személyi feltételeket belső humánerőforrásunk átcsoportosításával kívánjuk megoldani, mint ahogy az étkeztetést is saját konyhánk látná el”.

A családi napközi fenntartásához állami normatívát fognak igényelni, emellett a szülőktől az önkormányzati fenntartású óvodákéhoz hasonló mértékű hozzájárulást kérnek majd, amely a kezdeti tapasztalatok után akár meg is szűnhet.

A főigazgató kiemelte, a közgyűlés döntése után elindulhat a közbeszerzési eljárás, s hamarosan a kivitelezés is. Reményei szerint tavasz végén, nyár elején át tudják majd adni a családi napközit, így a nyári szünetben jelentkező gyermekelhelyezési gondokat már orvosolni tudnák.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..