Családi pikniket rendez a Budapesti Fesztiválzenekar

Június 7-én a Millenáris Parkban családi pikniket, június 18-án a Hősök terén TérTáncKoncertet rendez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Az egész napos családi piknikre koncertekkel, „hangszerkóstolóval”, mesterkurzusokkal, filmes workshoppal, művészeti alkotóprogramokkal készülnek, a TérTáncKoncertre pedig mintegy 10 ezer nézőt várnak a szervezők.

Erdődy Orsolya, a zenekar igazgatóhelyettese a budapesti sajtóbeszélgetésen az MTI-nek elmondta: az egész napos családi piknikre koncertekkel, „hangszerkóstolóval”, mesterkurzusokkal, filmes workshoppal, művészeti alkotóprogramokkal készülnek, és előadják Kurt Weill és Bertolt Brecht Aki igent mond (Der Jasager) című tanoperáját is.

A fedett programok mellett a parkban is rendeznek kvízeket, pontgyűjtő játékokat. A Jasager és a kakaókoncertek kivételével minden program ingyenes, de a fizetős eseményekre is nagyon kedvező áron lehet bejutni – mondta Erdődy Orsolya.

rsz_img_1540

Stefan Englert, a BFZ igazgatója arról beszélt, hogy a június 18-i TérTáncKoncertre az ország különböző pontjairól 250 hátrányos helyzetű, 8 és 16 év közötti fiatalt várnak, akik több hónapos felkészülés után együtt táncolnak majd Mendelssohn Szentivánéji álomhoz írt kísérőzenéjére. A zenét a Fesztiválzenekar élőben, kihangosítva fogja játszani egy pódiumról, és a körülbelül egyórás műsort kivetítők is közvetítik majd a várakozások szerint mintegy 10 ezer nézőnek – tette hozzá. A produkció vezető koreográfusa Vári Bertalan.

Stefan Englert szerint a TérTáncKoncert üzenete a hátrányos helyzetű emberek integrációja és az egymás iránti tolerancia. „Amellett, hogy az előadás szórakoztató, önbizalmat is ad a gyerekeknek, és egy életre szóló élményt jelenthet nekik” – mondta.

rsz_img_1913

Erdődy Orsolya kitért a zenekar zenei nevelési programjaira is, melyek a legkisebbeknek szóló kakaókoncertektől a különböző korú iskolásoknak szóló programokig – hangszerkóstoló, próbatermi látogatások – immár minden korosztályt megcéloznak. A BFZ zenei nevelési programjainak száma éves szinten meghaladja a 200-at – hangsúlyozta. A családi piknik ötlete tulajdonképpen onnan jött, hogy ezeket a programokat szerették volna egy csokorba összefogni és minél több embernek megmutatni – tette hozzá.

A sajtóbeszélgetésen Csépe Valéria, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatója kifejtette, hogy az ének és a zene fontos szerepet játszik az ember értelmi és érzelmi fejlődésében. Hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzet nemcsak az anyagi szegénységet jelentheti, hanem a fejlődésben fontos szerepet játszó hatásoktól való megfosztottságot is, így a közös ének, zene és tánc fontos élmény lehet ebből a szempontból is.

Részletes program a Millenáris honlapján.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..