Csökkent a csecsemőhalandóság

csecsemőhalandóság, koraszülöttek

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. Február 16-17- én 22 országból érkeztek a koraszülött-ellátás szakértői Budapestre, hogy megvitassák a terület legsürgetőbb kérdéseit.

Dr. Szabó Miklós
Dr. Szabó Miklós megnyitja a konferenciát

Február 16-17-én immáron negyedik alkalommal rendezték meg a „Global Summit for Preemies” konferenciát, mely döntéshozók, egészségügyi szakemberek, szülők és segítő szakemberek nemzetközi fóruma. Idén a Melletted a Helyem Egyesület és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezésében Budapest adott otthont a szakmai eseménynek. A konferenciát, melyen gyermekekért, újszülöttekért tevékenykedő szakmai szervezetek és számos szülői szervezet nemzetközi és hazai képviselője vettek részt, Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Melletted a helyem Egyesület alapító tagja, és az ESZK Neonatológiai Tagozat elnöke nyitotta meg.

„Büszkék vagyunk arra, hogy idén Budapesten üdvözölhetjük a koraszülött-ellátás nemzetközi szakértőit. Célunk, hogy a koraszülöttek és a családok egészségéért való cselekvés feladatait, célkitűzéseit megvitassuk, a nehézségekről tájékozódjunk, és sikeres programok példáival, valamint tapasztalatcserével segítséget nyújtsunk egymásnak.” – mondta Dr. Szabó Miklós.

A konferencia szervezői rámutattak, az elmúlt években világossá vált, hogy a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.

Global Summit for Preemies
„IV. Global Summit for Preemies” – A koraszülött-ellátással kapcsolatos kiemelkedő nemzetközi konferenciát rendeztek Budapesten

„A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak.”– tette hozzá Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke. Kiemelte: „Az új professzionális mentalitás és szerep maradéktalan elterjesztéséhez, megerősítéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra és támogatásra van szükség”.

Koraszülötteknek professzionálisabb ellátás

Az esemény megrendezését Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is üdvözölte. „A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése elnevezésű új program keretében egy olyan utógondozási irányelv fejlesztését végezzük el, amely pontosan leírja, hogy milyen életkorban, milyen gyakorisággal, milyen szakembernek kell látnia a gyermeket, milyen vizsgálatot kell elvégezni, és milyen, a diagnózishoz megfelelően illeszkedő fejlesztő, terápiás ellátást kell kapnia. Célunk tehát, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, valamint hogy minden gyermek, aki a vártnál korábban érkezett, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget és támogatást.”

A konferencia első felében az előadások a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeit járták körül, köztük több ilyen tárgyú jelentős regionális hazai projekt került bemutatásra. A konferencia második felében a babák és szüleik még kórházi időszakban mutatkozó igényeiről és sikeres kórházi programokról számoltak be a külföldi és hazai előadók. Továbbá előadások hangoztak el a koraszülöttek egészségével kapcsolatos adatgyűjtések jelentőségéről.

Egyedülálló film készült a magyar koraszülöttekről

Az RSV fertőzéshez kapcsolódó kutatás fontossága – hazai adatok a 2016/2017-es szezonban

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, ezenkívül csecsemőknél az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV fertőzések általában hidegebb időben következnek be, leggyakoribb előfordulásuk változó, hazánkban a szezon általában ősztől tavaszig tart. A 2016-2017-es év az RSV szempontjából jelentős volt. A becsült adatok szerint a csecsemők igen magas, 1,5%-a igényelt kórházi ellátást RSV fertőzés miatt.

További információ:
mellettedahelyem.hu

fotó: Mohai Balázs (MTI), mellettedhelyem.hu

Erről a témáról még a Csecsemő, újszülött rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNő a gyermekvállalási kedv
Következő cikkInsta(nt) gondolatok 1. – Fitt mamik

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..