Csökkenteni kellene a császármetszések arányát

császármetszés.jpg

Az először szülő nők közel harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét. Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, derül ki egy új tanulmányból, és Magyarországon ill. az Európai Unióban is hasonló emelkedés figyelhető meg. 19 amerikai kórházban elvégzett 229 ezer császármetszés adatait elemezve kiderült, hogy 2007-ben a szülések 30,5 százaléka végződött császármetszéssel Amerikában, a császármetszések 31,2 százalékát pedig először szülőkön végezték. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett és nagyon magas az ismételt császármetszések és az orvosi javaslatra végzett műtétek száma is.

Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felmérései alapján az utóbbi 12 évben megduplázódott a császármetszések száma. 2006-ban a császármetszések aránya 28,9% volt, 4,1%-kal magasabb, mint a 2003-as érték (24,8%). Az Európai Unió átlaga – a legutóbbi rendelkezésre álló, 2004-es adatok szerint – 23,6%-os (2000-ben 20,5%-os), tehát itt is növekedés figyelhető meg. (a szerk.)

A hüvelyi szülések 44 százaléka indított szülés, ilyen esetekben a császármetszés valószínűsége kétszerese a spontán induló szülésekének. Sok császármetszést túl korán végeznek el, ki sem derülhet, hogy az édeasanya ténylegesen tudna-e hüvelyi úton szülni vagy sem.

„A hasi műtétekhez hasonlóan a császármetszésnek is vannak szövődményei.” – magyarázza Dr Salih Yasin, Miamiban dolgozó elismert szülész-nőgyógyász . „Felléphet vérzés, fertőzés, hosszabb a gyógyulási és a felépülési idő. A műtéteknek vannak hosszútávú következményei is, megnő az ismételt császármetszés, illetve a császármetszések kapcsán végzett méheltávolítások, vérátömlesztések és az anyai halálozás aránya is.”

Ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő, de hangsúlyozni kell, hogy majdnem tízszeres gyakoriságemelkedés van ismételt műtétek esetén. Csak feltétlenül indokolt esetben szabad műtéthez folyamodni, figyelembevéve annak hosszútávú következményeit is.

A császármetszések egy részét patológiás, illetve nehéz, elhúzódó szülés miatt végezték, de a császármetszések közel felét már a szülésnek igen korai szakaszában elvégezték. A megelőző céllal végzett császármetszések 31 százalékát korábbi műtét miatt végezték. Az előzményben császármetszéssel operált nők 29 százaléka megkísérelt hüvelyi úton megszülni, 60 százalékuk sikerrel is járt.

Számtalan oka van annak, hogy a császármetszések száma emelkedik. Szerepet játszik benne az édesanyák emelkedő életkora, a túlsúlyos édesanyák és a nagy magzatok számának emelkedése, valamint az ikerterhességek számának növekedése is (ezek gyakran meddőségi kezelések következményei). A peres esetek számának növekedése miatt sok szülész fél attól, hogy a hüvelyi szülés kapcsán fellépő szövődmények miatt beperelik. Ha már egyszer megoperáltak egy kismamát, nagy valószínűséggel kövekező terhessége során is meg fogják operálni. Annak ellenére van ez így, hogy az Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Társaság  új szakmai előiratot jelentetett meg júliusban, mely szerint császármetszés után is meg lehet kísérelni a hüvelyi szülés levezetését.

Ha valóban csökkenteni szeretnénk a császármetszések számát, az elsődleges cél az kell hogy legyen, hogy a fölösleges első császármetzések számát csökkentsük. Ennek érdekében kevesebb szülésindítást kellene végezni, és főleg első szülések esetében kellene nagyobb kockázatot vállalniuk a szülészeknek, nem már a szülés kezdeti szakaszában megoperálni az édesanyákat. Bátorítani kell a szülészeket a császármetszések utáni hüvelyi szülésvezetésre, és egységes álláspontot kell kialakítani, hogy mikor válik indokolttá műtét elvégzése.

A tanulmány amerikai oktatókórházak adatait dolgozza fel, ahol több a szövődményes és patológiás terhesség, mint az átlagkórházakban.

Magyarországon is nagyok az egyes intézmények közötti különbségek: 15 és 47 százalék közötti császárfrekvenciával is találkozhatunk. Egy 2007-es kimutatás szerint hat olyan hazai kórház is van, ahol a szülések csaknem fele műtéttel végződik, holott ez csak az esetek 15 százalékában lenne valóban indokolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A hazai kórházak jó része jelentősen túllépi a 15 százalékos arányt, annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg nem lehet kizárólag a beteg kérésére császármetszést végezni. (a szerk.)

A beszámoló az American Journal of Obstetrics and Gynecology augusztus 30-i számában jelent meg. A magyarországi helyzet részletes elemzését lásd itt>>

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKorai hozzátáplálás és elhízás
Következő cikkJogsegélyszolgálat az otthonszülést választóknak

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sajnos a lányomnál későn döntöttek a császár mellett, így az oxigénhiány miatt mozgássérült lett az unokám. Egy egészséges gyermekből egy beteg gyermek lett. Bár császárt kértek volna!!

  2. Ha valaki hobbiból dönt a császár mellett, “egészségére”! Nekem minden gyerekem úgy született, hogy normál szülésre igyekeztünk, aztán császár lett! Nem, mintha emiatt mást éreztem volna, majd elolvadtam, mikor a kezembe adták bármelyiket, de ezt MEGRENDELNI VÉTEK! Mind a 2 császár előtt végigcsináltam a vajúdást, mit ne mondjak, nem egy leányálom, pláne, ha műtőben végzi az ember! /Végső megoldásként/ De sajnálom,hogy nem tudtam átélni az IGAZI szülést! És sajnálom azokat, akik emiatt a várható fájdalom elkerülése miatt “megrendelik” a császármetszést!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..