Csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál

Csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol programok és látnivalók sokaságával várják az érdeklődőket. Szombaton pedagógus nyílt nap, vasárnap pedig a nevelőszülők napja lesz. Emellett az ősz hátralévő részében jelentős kedvezményekkel várják a nyugdíjas látogatókat.

Október 1-től 6-ig, azaz csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

12998_10151697598840896_841923080_n

Az Állatszeretet Fesztiválon az állatkert számos partnere is részt vesz. A főbejáratnál például a legjelentősebb hazai állatvédő szervezetek mutatkoznak be, a pálmaház mellett, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál pedig a téli madárvédelem teendőit, illetve az év madarának számító búbos bankát ismerhetik meg az érdeklődők. Külön sátra lesz a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Országos Szövetségének, a Duna–Ipoly Nemzeti Park állomáshelyén pedig az is kiderül, hogy mitől világít a szentjánosbogár.

Az Ökocsiga játszóház jóvoltából kézműves foglalkozás is lesz, az állatkert egyik „madarásza” pedig teleszkópos madármegfigyelésre invitálja a nagyközönséget. Meg lehet ismerkedni az állatkertben zajló madármentő tevékenységgel is, a Varázshegyben pedig a Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi kampányához kapcsolódva az Antarktisz élővilágával és a fennmaradását fenyegető veszélyeket mutatják be.

Pénteken, szombaton és vasárnap a Magyar Rovartani Társaság és a Magyar természettudományi Múzeum közös bemutatón tárja fel a hatlábúak világának titkait, a barlangteremben pedig bonsai kiállítás várja az aprócska fák és a japán kertművészet barátait.

A fenti programok mellett október 3-án szombaton pedagógus nyílt nap is lesz, amelyen az állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket mutatják be a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak. Vasárnap, azaz október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján pedig az Állatkerti Alapítvány hagyományos rendezvényére, az állatkerti nevelőszülők napjára kerül sor. Ez utóbbi rendezvény délelőtt 11-kor kezdődik.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..