Nem értik a gyerekek az Éjjel-nappal Budapestet

Irreálisnak tartják a szereplők életvitelét, de még így sem egyértelmű a megkérdezett kamaszok számára, hogy – a műfaji sajátosságokból adódóan – az Éjjel-nappal Budapest című doku-reality műsorában mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valós alapúak – állapította meg az a vizsgálat, amelyre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adott megbízást.

Az MTI-nek elküldött kutatási összegzés szerint a hat fókuszcsoportból álló, idén júniusban zajlott kvalitatív kutatásban az Éjjel-nappal Budapest műsorát követő Budapest, Győr, Öttevény és Miskolc környéki, 14-17 év közötti fiatalok véleményét és motivációit tárták fel a műsorral kapcsolatban.

ID-10063646Az eredmények szerint a tinik leginkább azt értékelik a sorozatban, hogy szórakoztató és sokféle, a fiatalokkal kapcsolatos élethelyzetet mutat be. Figyelemre méltó, hogy a műsort röviden a budapestiek „Éjjel-nappalként”, a vidékiek „Budapest”-ként emlegetik. Utóbbiak számára a sorozat erősíti a fővárosba költözés vágyát, a budapestiek számára pedig vonzó, hogy általuk jól ismert helyszíneken játszódnak a széria darabjai. A megkérdezettek környezetében a műsor beszélgetési téma, sokan azért nézik, mert jól értesültek akarnak maradni – írták.

A szülők többsége elítélő vagy semleges a sorozattal kapcsolatban, de Miskolcon és környékén az is előfordult, hogy maga a szülő ajánlotta gyermeke figyelmébe ezt a műsorszámot. A kutatásban részt vevő fiúk távolságtartóbbak ugyan a műsorral szemben, de mindkét nem képviselői egyetértettek abban, hogy a műsorban szereplő férfikarakterek sokszínűbbek a nőieknél, és jellemzően józanul, felelősségteljesen értékelték a sorozatbeli történéseket. A lányok azonban gyakran nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket – jegyezték meg.

A kutatás eredményei rámutattak a médiatudatosság növelésének fontosságára. A megkérdezettek többségében elmosódott kép él a program műfajával kapcsolatban. Bár általában irreálisnak tartják a történetben bemutatott életstílust, néhányuk számára így is kifejezetten nehézséget okoz, hogy a valóságshow-któl elkülönítse a műsort. Ezt tovább nehezíti, hogy a szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon – olvasható a hatóság tájékoztatójában.

A 10-12 évesek is rendszeresen követik a sorozatot, de számukra még érthetetlenebb, mi történik pontosan a műsorban. A megkérdezett kamaszok közül sokan spontán megemlítették, hogy az Éjjel-nappal Budapestet a 14 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolnák (ilyenre jelenleg nincs lehetőség, hiszen a 12-es karikát a 16-os követi).

A közlemény emlékeztet: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a jogszabályi kötelezettségein túl is számos projekttel és kezdeményezéssel járul hozzá ahhoz, hogy fejlődjön a magyar gyerekek médiaértése.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA pajzsmirigy alulműködése megnehezíti a fogantatást
Következő cikkCsütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..