DIY jelmezek farsangra – a lényeg a részletekben rejlik

DIY farsangi jelmezek

Nálunk minden évben itthon készülnek a jelmezek, és állíthatom, hogy sem komolyabb összegű alapanyag beszerzésre, sem iszonyatos mértékű tehetségre, vagy extrém kézügyességre nincs szükség a dolgok kivitelezéséhez. Ráadásul nagyon jó kis közös időtöltés az otthoni kincsesládák, maradék ruhadarabok, papíranyagok átkutatása.

Jó egy kicsit elővenni a kreatív energiáinkat, és átlényegíteni dolgokat, mire lehet jó egy maradék gomb, hogyan lehet kinőtt harisnyákat, lyukas gatyákat bevetni, hogy szinte a semmiből új szülessen.

Idén külön öröm, hogy az iskolában „Az állatok bálja” témát dobták be, ami azt jelenti, hogy állatjelmezekbe bújik majd az egész iskola. Szerintem zseniális ötlet, mert végre érthető, értelmezhető jelmezek fognak kerengeni a suliban. Másik oldalról az állatok sok mese, regény, történet főszereplői, ezért minden gyerek megtalálhatja, a hozzá legközelebb álló karaktert – így a választás nem nehéz számukra. Mondhatjuk persze, hogy jaj, de akkor milyen rossz, hogy három sündisznó, négy béka és ki tudja mennyi cica lesz az osztályban. De ez épphogy egy nagyon fontos dologra világít rá: arra, hogy valami lehet ugyanaz, de mégis más. Az, hogy egyformák vagyunk, de mégis mások. Arra, hogy minden ember más, minden jelmez más, és hogy a hányféleképp lehet egy dolgot felfogni, értelmezni, megvalósítani. Végső soron, arra, hogy a más, nem ilyen vagy olyan, nem rossz, egyszerűen csak egyéni.

Első lépések – farsangi jelmez ötletelés

Azért fontos ez a rész, mert elkerülhető vele, hogy a gyors döntés, megbánáshoz, és elégedetlen maszkabál szereplőhöz vezessen. Hagyjunk a gyerekeinknek időt arra, hogy ízlelgessék a saját vágyaikat, végül is nem kis dolog belebújni valakinek a bőrébe.

Ha már túl vagytok az ötletelés részén, – ez nálunk legalább 2 hétig tartó, visszatérő beszélgetések időszaka – akkor lássunk neki a munkának. Mi ezt is együtt csináljuk a gyerekekkel. Több okból is: egyrészt, mert sokkal inkább magukénak érzik a jelmezt, ha ők is részt vettek a munkában. Ezen kívül remek ötleteik vannak, kreatív fantáziájuk határtalan és izgalmas nézőpontokat hordoz. Épp ezért, én minden esetben az ötleteikre és véleményükre támaszkodom.

Elég lehet egy álarc

Ha a gyors, egyszerű megoldások hívei vagyunk, akkor egy házi készítésű álarc és hozzáillő, kiválasztott színű ruha tökéletes megoldás lehet.

Nem kell itt sem bonyolult dolgokra gondolni. Az egyszínű trikók problémáját mi például úgy oldjuk meg, hogy egyszerűen kifordítjuk a megfelelő színű, mintás pólót.

Az álarchoz rengeteg ötltet lehet találni az interneten, nyomtatható sablonokkal. Nálunk az alapja egy erősebb karton lap, amire rajzolva, színes papírokat, filc anyagot ragasztva, varrás nélkül is szinte bármilyen jelmez elképzelhető. A fejre rögzítést egy papírlyukasztó és némi gumi segítésével végezzük.

A lényeg a részletekben van – megragadni a jellegzetességeket

Az előbbi álarc és egyszínű ruha kombinációt tovább finomítgathatjuk, az oly fontos, és izgalmas részletekkel. Higgyük el, megéri, egyszerűen elkezd élni a jelmez néhány jól eltalált részlettől.

Ha az állatok témánál maradunk, mi először megnézünk pár fényképet állatokról, és együtt megragadjuk a jellegzetességeit: megfigyeljük az arcát, lábait, farkát, füleket. Nem kell megijedni, nem lesz mindennek a kivitelezésére szükség. Elég egy-egy szuper fül kiegészítő, vagy a mancsok jól eltalált megjelenítése.

A füleket hajpántra erősíthetjük, ragasztóval, vagy egyszerűen összetűzhetjük a félbehajtott fül részt. Ha kapucnis a felsőrész, néhány öltéssel ráerősíthetjük. A varrás pont kitart a jelmezbálra, és utána minden nyom nélkül lebontható. (majd egyszer elmesélem hogy élte túl a télikabátom a jegesmedve jelmezt.)

A lábak, karmok szintén nagyon sokat hozzátesznek a látványhoz. Kézen kesztyűkkel, ujj nélküli kesztyűkkel (kinőtt, lyukas kesztyű levágott ujjaival) játszhatunk el, ezekre, ha már nincs rá szükségünk ragaszthatunk vattát, töltőanyagot szőr gyanánt, rögzíthetünk, vagy rajzolhatunk rá karmokat.

Ezen kívül cipőre erősített tappancs imitációkkal is nagyon feldobhatjuk a figuránkat. Kivágott kartondarab, gumival a bokára erősítve, vagy cipőre húzott régi zokni és ezeken ragasztott karmok, mind-mind vidám kiegészítőkké tehetők.

Amikor már tényleg szórakoztat minket a jelmez elkészítése

Vannak persze még további kiegészítők is, hogy a jelmez adta lehetőségekkel eljátsszunk. Ha szerencsés módon még élvezzük is az elkészítést, akkor engedjük a fantáziánkat kitörni a sablonokból. Így lett nálunk egyik évben a pingvinnek halas csokornyakkendője, és kézben hordozható, karton hala.

A lehetőségek vezéreljenek, ne a sziklaszilárd elképzelésünk

Egy tanácsom lenne a végére, amit a saját bőrömön tapasztaltam meg. Sokszor mi felnőttek beleragadunk egy-egy elképzelésünkbe. Eldöntjük, milyen színű, vagy formájú egy dolog és eszeveszett elkeseredéssel keressük a megvalósításhoz szükséges – és nyilván akkor úgy érezzük az egyetlen jó – anyagot. Ilyenkor jön a pánik, a tanácstalanság, de ne hagyjuk. Lépjünk hátra és nézzük más szemszögből. Nem baj, ha nem piros, nem narancs, milyen lehet helyette? Merjünk kilépni a konvenciókból, mert a gyerekek szerintem imádják megtenni, és ettől csak egyedibb és megismételhetetlenebb lesz a jelmezünk.

Erről a témáról a Kreatív ötletek rovatban olvashatsz többet!

Fotók: pinterest.com, krearton.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..