Dupla műszak, dupla fizetés – új GYED szabályokat terveznek

gyed-extra-300x199.jpg

Több gyermek után egyidejűleg járó ellátások, munkavégzés GYED és GYES mellett, rugalmasan igénybe vehető juttatások  – csütörtökön felhatalmazást kapott a kormány a Fidesz-KDNP frakciótól a GYED extra javaslatcsomag kidolgozására.

A Fidesz-KDNP frakció évadnyitó ülésén, csütörtökön tárgyalta az ún. GYED extra javaslatcsomagot és adott felhatalmazást a kormánynak a részletes szabályok kidolgozására. A javaslatcsomag pontos részletei még nem ismertek, magának az intézkedésnek a tervét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be augusztus 30-án a TV2 Mokka című műsorában.

gyed extraAz azóta elhangzott különböző nyilatkozatok alapján a javaslatcsomagnak három fő eleme lesz. Az első szerint a következő gyermek megszületésekor sem kell majd lemondani az előző gyermek után járó juttatásokról. A jelenlegi szabályozás szerint a kistestvér megszületésével megszűnik a nagyobb gyermek után járó ellátások folyósítása. Hiába van tehát egy kismamának több gyermekkel többszörös mennyiségű teendője, ezt most nem tükrözi a juttatások folyósításának rendje.

A kisgyermekes szülők munkaerőpiaci visszatérést segítené elő az, hogy a szülő már a gyermek 1 éves korától dolgozhatna, akár teljes munkaidőben is, és mellette továbbra is kapná a GYED-et illetve a GYES-t. Jelenleg GYED mellett egyáltalán nem lehet keresőtevékenységet folytatni, GYES mellett pedig csak maximum heti 30 órában. Most csak úgy tud egy kismama munkát vállalni gyermeke 3 éves kora előtt, ha lemond a GYED-ről és – teljes munkaidős állás esetén – a GYES-ről is. Ez jelentős anyagi hátránnyal jár számára, miközben a család kiadásai a munkába állás kapcsán éppen növekednek (lsd. például a gyermekfelügyelet vagy a munkába járás költségeit).

Ugyancsak a munkába visszatérést segítené az, hogy az ellátásokat rövidebb idő alatt is igénybe lehetne venni, azaz ha például korábban szeretne visszatérni az édesanya a munkába, akkor lehívhatná egy-másfél év alatt a teljes, 3 évre járó támogatást.

„Mikor a gyermek megszületik, kiszámoljuk, hogy a fél éves TGYÁS, a másfél év GYED és az egy év GYES mekkora összeget jelent, és ezt az összeget mindenképpen meg fogja kapni az anyuka, akkor is ha hamarabb jön a testvér, akkor is, ha hamarabb visszamegy dolgozni – ismertette a rugalmas GYED lényegét Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési  képviselője az M1 Ma reggel című műsorában, szeptember 3.-án. – Mi nem akarjuk eldönteni, hogy melyik családban pontosan mit kell tenni, mert nagyon különböző élethelyzetek vannak. Van akinek hamarabb vissza kell mennie dolgozni, van aki szeretné – és meg is teheti -, hogy három évig otthon maradjon a gyermekével. Az a koncepció, amit mi kidolgoztunk, a családok és az édesanyák választási szabadságát növeli.” – hangsúlyozta a politikus.

munka gyed mellett„A GYED melletti munkavégzés tilalmának feloldásától a 6 évesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatási rátáinak rohamos növekedése várható – mondta el a Babafalva portálnak Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa, aki hivatalba lépése óta szorgalmazza azt, hogy lehessen a GYED mellett is legálisan dolgozni. – A munkaadók számára fontos, hogy az általuk foglalkoztatott munkavállalónak ne csak a végzettsége, diplomája legyen meg, hanem az adott munkakörhöz szükséges gyakorlati tudása, tapasztalata is. Ha lehetővé tesszük, hogy az édesanya a GYED mellett kiegészítő munkát vállalhasson, heti 1-2 napot például, akkor megmaradhat a gyakorlati tudása és valóban visszatérni tud majd a munkába, nem kell mindent előlről kezdenie. Így nagyobb eséllyel tudnak bentmaradni a munkaerőpiacon a kisgyermekes szülők.

Az sem mellékes, hogy a GYED melletti kiegészítő munkából származó jövedelem legálisan kerül a családi kasszába, miközben nem kell lemondania a családnak a GYED összegéről sem. A média rengeteget foglalkozott vele, hogy sokan eddig is megoldották, így vagy úgy, hogy már a GYED mellett dolgozzanak, de senkinek sem jó, ha belekényszerítjük különböző szürke vagy fekete megoldásokba a dolgozni akaró kisgyermekes anyákat.

Nagyon fontosnak tartom, hogy választási lehetőséget ad ez a javaslat, többféle megoldás közül választhatja ki az édesanya azt, amit saját maga és a gyermeke számára is a legjobbnak talál.” – emeli ki a miniszteri biztos.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a Fidesz-KDNP visegrádi kihelyezett frakcióülésének első napját követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy dolgozza ki a részletes szabályokat és a költségvetéssel együtt nyújtsa be a javaslatot a parlamentnek. „Vannak még kérdések, amiket meg kell oldani, például ha valaki rövidebb idő alatt veszi igénybe a 3 évre szóló támogatást, mi a garancia arra, hogy ha visszamegy a munkahelyére, ténylegesen el tud helyezkedni, és ha mégsem, akkor miből fog élni. Ennek megfelelően a garanciális elemeket ki kell majd dolgozni és ezekkel a javaslatot kiegészíteni.” – foglalta össze a politikus.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!