GYES 2012: időtartama, összege, munkavégzés GYES mellett

gyes2011.jpg

2011 január 1.-től a GYES időtartama 2 évről 3 évre nő, változik a GYES összege ikergyermekek esetében, bevezetik a GYES melletti munkavégzés korlátozását, megjelenik az örökbefogadói GYES. Összefoglalónkból megtudhatod a családtámogatásokat érintő legfontosabb változásokat.

Újra 3 éves a GYES

A Családtámogatási törvény módosításának elsődleges célja a gyermekgondozási segély (GYES) szabályainak módosítása volt. A törvény ennek megfelelően visszaállítja a GYES időtartamát két évről három évre. Ezzel szerette volna megteremteni a jogalkotó a szülők számára a lehetőséget, hogy egyéni körülményeikre tekintettel megválaszthassák a munkaerő-piacra való visszatérés számukra optimális időpontját.

Ikergyermekek esetében továbbra is a tankötelessé válás évének végéig, míg a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek esetében 10 éves korig jár a gyermekgondozási segély.

A GYES időtartamának 3 évre történő visszaállítása visszamenőleg vonatkozik azokra a gyermekekre is, akik 2010. április 30. után, azaz a GYES idejét két évben meghatározó törvény hatályba lépését követően születtek.

A GYES összege

A GYES havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal, függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevel valaki. Ez 2011.-ben (2009.01.01-től változatlanul) bruttó 28 500 Ft.

Ikergyermekek esetében azonban figyelembe veszi a jogalkotó 2011-től, hogy hányas ikrekről van szó. Így a GYES összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200%-ával, 3 gyermek esetén 300%-ával, 4 gyermek esetén 400%-ával, 5 gyermek esetén 500%-ával, 6 gyermek esetén 600%-ával.

Munkavégzés GYES mellett

A törvény újra bevezeti a GYES melletti munkavégzés időbeli korlátozását, mivel – az indoklás szerint – azon szülők esetében, akik teljes munkaidőben dolgoznak, nincs kieső jövedelem, amit pótolni kellene.

GYES mellett munkát végezni a gyermek egyéves kora után lehet. A törvény indoklása szerint a család és a munkavégzés összeegyeztetését szolgálja, hogy a GYES mellett legfeljebb heti 30 órás időtartamban, részmunkaidőben lehet munkát végezni. Ez alól kizárólag az otthon végzett munka jelent kivételt, ebben az esetben nincs időkorlát.

Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében időkorlátozás nélkül dolgozhat a szülő továbbra is, valamint ikergyermekek esetében is, azzal a megkötéssel, hogy csak egy gyermek után lesz jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Az átmeneti rendelkezések szerint aki 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytat a GYES mellett, 2011. március 31.-ig változatlan feltételekkel dolgozhat, és ez alatt az időszak alatt dönthet, hogy a továbbiakban GYES mellett részmunkaidőben, vagy a GYES-t visszamondva, teljes munkaidőben fog-e dolgozni.

Módosultak a nagyszülői gyermekgondozási segélyre vonatkozó rendelkezések is. A nagyszülő keresőtevékenységet továbbra is csak a gyermek harmadik életévének betöltését követően folytathat, azonban időtartama a napi 4 óra helyett heti 30 órára emelkedett.

Örökbefogadói gyes

A törvény bevezeti az örökbefogadói GYES intézményét, vagyis ha valaki három és hat éves kor közötti gyermeket adoptál, akkor igényelheti fél évre az örökbefogadói GYES-t, azaz fél évig otthon maradhat a gyermekkel. Mindez elősegíti a 3 évesnél idősebb, több traumán átesett, különböző mértékben sérült kisgyermekek hazai örökbefogadását.

Ha három év alatti gyermeket fogad valaki örökbe, az általános fentebb ismertetett szabályok érvényesek a GYES-re.

GYET-et érintő módosítások

A GYES folyósítási idejének visszaállításával összhangban a gyermeknevelési támogatást (GYET) újra a legkisebb gyermek hároméves korától lehet majd igénybe venni, hiszen a GYES folyósítása ezzel az időponttal szűnik meg.

A szabályozás összhangja érdekében a GYET mellett végezhető kereső tevékenység időtartama is heti 30 órában került meghatározásra.

Anyasági támogatás

A törvény az Alkotmánybíróság vonatkozó döntésének megfelelően előírja, hogy az anyasági támogatást a Magyar Köztársaság területén jogszerően tartózkodó, és a terhesgondozáson való részvétel feltételét teljesítő anyáknak állampolgárságra tekintet nélkül biztosítani kell.

Családi pótlék

A jogalkalmazói gyakorlatban előfordul, hogy a bíróság a gyermek elhelyezéséről úgy dönt, hogy egyenlő időszakokban felváltva gondozzák a gyermeket a szülők. Ilyen esetben nem lehet megállapítani, hogy ki a családi pótlék jogosultja, mivel annak egyik jogosultsági feltétele, hogy a szülő a gyermeket saját háztartásában nevelje. A törvény ezért lehetővé teszi a családi pótlék egyenlő arányban, de két jogosult számára történő folyósítását abban az esetben, ha a szülők bírósági döntés alapján megosztva, egyenlő időtartamokban gondoskodnak gyermekükről.

Kapcsolódó törvények:

2010. évi CLXXI. törvény (pdf) az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról

1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLegyen új szobám! Pric-prac
Következő cikkPici baba hordozása: buktatók és megoldások

82 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. 2014 be szültem junius 24én segitene valaki hogy menyi gyest kéne kapnom meg hogy visza menüleg hogy számolják el államkincstárná vagyis menyi pézt kéne kapnom gyest előre is kősz választ

 2. miert csak az oreg nyugdijasoknak emelnek
  hogyan lehet 1 gyereket 1 honapban 13000 forintbol eltartani
  aki ezt a torvenyt hozta az is ennyi penzbol gazdalkodik 1 honapban

 3. Sziasztok!Tudna segiteni nekem valaki abban a kérdésemben,hogyha lejár a Gyesem,szólnom kell róla,hogy lefog járni??Vagy ezt automatikusan tudják??És küldenek papirt?Vagy ez,hogy működik pontosan,ha lefog járni a Gyes??

 4. Tisztelt Hölgyem!Ikergyermekeim 2012.szeptemberében megkezdték az iskolát.Mindketten tartós betegek.Heti 40 órában dolgozom.Ezután már csak egy gyes fog járni,vagy továbbra is a dupla gyest fogom kapni?

  • Tisztelt Tünde!

   Nekem is ikergyermekeim vannak. Az egyik tartósan beteg. A nejem 3 éves koruk óta dolgozik + kapja a gyest. Tavaly amikor változtatták a szabályt mi is meg voltunk ijedve, amikor ás ikres anyukánál egy GYES-re csökkentették, ekkor felhívtam a MÁK-ot. Ott nekem azt mondták jár a heti 40 órás munkavégzés mellett a GYES mindkét gyerekre, mert at egyik tartósan beteg.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..