Egy program, amely a dolgozó szülőket segíti

Vajon mikor van itt az ideje a karriernek és mikor a gyermekvállalásnak? Lehet, hogy nem is kell kettéválasztani a kettőt? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a résztvevők a GE Working Parents napján. A GE Hungary által indított program a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésében segít.

A GE Hungary vállalaton belül indított, a dolgozó szülőket segítő innovatív kezdeményezése, a GE Working Parents program, amely a cég alkalmazásában álló több mint 6000, összesen több mint 10 000 gyereket nevelő anyának és apának nyújt támogatást karrierjük és a családos életük összeegyeztetésében.

A GE, mint a tehetséges munkaerő megtartásában és szakmai fejlődésük elősegítésében mindig is élenjáró vállalat tapasztalatai szerint sok tehetséges, családos és még a gyermekvállalás előtt álló fiatal számára egyaránt fontos az inspiráló munkakörnyezet és a versenyképes fizetés mellett, hogy mennyire családbarát az a munkahely, ahol hosszú távon elképzelik a jövőjüket.

Hazánkban újdonságnak számít

A Magyarországon társadalmi innovációnak számító GE Working Parents programot a GE HR-szervezete és a Nők Hálózata (LINK) közösen működteti. A kezdeményezést 2012-ben indította útjára Marton Éva, a GE európai utazási folyamatokért felelős vezetője. A program megalkotásában saját tapasztalataira épített, hiszen ő is kétszer három éves szülési szabadságról tért vissza a munka világába. Az azóta eltelt időben Éva létrehozott egy online találkozópontot – ez a www.workingparents.hu –  a szülők számára, kiépített egy önkéntes szervezetet, melyet Tóth Benedek IT programigazgatóval közösen társelnököt, továbbá olyan GE-s felsővezetőket – a GE három ügyvezető igazgatóját – vont be szponzorként a közös munkába, mint Vámos Tamás, Lencsés Gergő és Bársony Farkas.

Working Parents Nap 2015. Forrás: GE Healthcare
Working Parents Nap 2015. Fotó: GE Healthcare

Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, a nemrégiben Budapesten megrendezett üzletágakon átívelő GE Working Parents nap megnyitásakor a program kapcsán kiemelte: „Nagyon örülök, hogy ma itt lehetek a GE Working Parents rendezvényén. Azt gondolom, hogy egy innovatív kezdeményezésről van szó, amely más cégek, vállalatok számára is példaértékű. Kormányzati szempontból is nagyon nagy örömmel tölt el minket ez a kezdeményezés, hiszen a családpolitikánk egyik sarokköve a munka és a család összeegyeztetése, amely célja ennek a programnak is.”

Így javul a teljesítmény

A két nemet egyenlő arányban képviselő GE-vezetőkkel tartott panelbeszélgetés során a résztvevők valós életből vett példákon keresztül ismerhették meg, miként lehet boldogulni egyszerre szülőként és kisebb-nagyobb csapatok maximális teljesítményéért felelős vezetőként.

Miért fontos ez? Bársony Farkas, a GE Hungary ügyvezető igazgatója, a program szponzora szerint azért, mert ezek a csapatok biztosítják a GE versenyképességét a globális piacokon, a folyamatosan javuló teljesítményre építve.

A GE-nél dolgozó szülőknek a külső meghívottak – egy pszichológus, pedagógusok, orvosok, egy táplálkozási szakértő és kreatív oktatási szakértők – előadásai, valamint az azokat követő kérdezz-felelek blokk nyújt segítséget a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésében.

A konferencia nagy sikerrel zajlott

A 250 résztvevő nagyon jól érezte magát a program második éves konferenciáján, csakúgy, mint a gyerekek, akik vagy a szüleik, vagy egy szakképzett gyermekfelügyelő társaságában foglalhatták el magukat a babaszobában.

Fotó: GE
Fotó: GE

A GE Working Parents napot 2015. szeptember 17-én egy „legjobb gyakorlat-megosztó” nemzetközi telepresence konferencia követte, ahol a GE humánerőforrás menedzserei és a Nők Hálózatának vezetői osztották meg tapasztalataikat a magyarországi multinacionális vállalatok meghívott képviselőivel.

A régióból többek között a GE angliai, csehországi, írországi, brazíliai, amerikai, franciaországi, németországi, olaszországi és afrikai egységei vettek részt a konferencián, hogy mélyebben megismerhessék a programot, és annak lehetőségét, hogyan adaptálhatnák a programot saját körülményeikre. Emellett 15 magyarországi vállalat és civil szervezet várhatóan személyesen is csatlakozik hozzánk.

A GE olyan feltörekvőben lévő innovációs központnak tekinti Közép-Kelet-Európát, amelynek fejlesztésében mindnyájan segíthetünk (lásd a legutóbbi GE Foundation Scholar Leaders posztot). Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy egy újabb inspiráló társadalmi innovációval, a GE Working Parents programmal gazdagíthassuk a világot! Programunkat boldogan megosztjuk másokkal is; kérjük, gondolják át, miként vehetnék át azt a saját igényeikre adaptálva.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA 6-7 éves magyar gyerekek zöme már internethasználó
Következő cikkElső ízben kapott állami elismerést szoptatási tanácsadó

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..