Egy teljes nap a pozitív gyermeknevelés jegyében

Pozitív Gyermeknevelés Expo 2017

Hogyan született meg az expo ötlete?

Az évek során a szülőkkel beszélgetve azt tapasztaltam, hogy sokan vannak, akik érdeklődnek a pozitív gyermeknevelés módszerei után, de nem tudják, kik azok a szakemberek, akikhez fordulhatnának a kérdéseikkel.

A Pozitív Gyermeknevelés Expo célja népszerűsíteni azokat a békés, pozitív, kapcsolatra építő nevelési módszereket, amelyek segítenek a gyermek önbizalmának leépítése nélkül megtanítani őt az együttélés szabályaira és megőrizni a jó szülő-gyermek kapcsolatot.

Az Expon az előadások mellett a családok kipróbálhatnak számos olyan foglalkozást és programot, amely támogatja ezeket a módszereket (pl. hordozós torna, BLW, játékos nevelés játszóház, önbizalom erősítő dalok), valamint olyan termékeket, amik támogatják a kötődő nevelést, a természetes, nem túlingerlő, a családi kapcsolatokat erősítő fejlesztést és fejlődést (hinták, fajátékok, társasjátékok stb.), valamint a babák természetes egészségét (pl. allergénmentes ételek és italok, mosható pelus, természetes babakozmetikumok).

Miért tartod fontosnak, hogy ez a pozitív gyereknevelési irány megjelenjen és elterjedjen a magyar szülőknél?

Mert úgy gondolom, hogy ez a gyermeknevelés legjobb és legtermészetesebb módja. Míg korábban a generációk egymásnak örökítették át a csecsemőgondozás és a gyermeknevelés gyakorlatát, addig az elmúlt évtizedekben egyfajta értékválság alakult ki és emellett az anyukák sokkal kevesebb gyakorlati segítséget, mintát kapnak a környezetükből, mint korábban. Azt tapasztalom, hogy a többség keresi a megoldásokat, nyitott a tanulásra, ugyanakkor sok egymásnak ellentmondó információval találkozik. Pár évvel ezelőtt egy vizsgálatban, amit több, mint 12.000 anyuka töltött ki, kiderült, hogy a többség az ún. “Lelkizős” gyermeknevelési stílust követi, azaz fontos a számára, hogy megértse a gyermeke érzéseit és a gyermeke is megértse őt. Ennek ellenére a vizsgálatból kiderült, hogy a többség inkább tekintélyelvű módszereket használ, amikor élesedik a helyzet, pl. büntetést szab ki. Emiatt persze aztán lelkiismeretfurdalása van, de mivel nincs más módszere, mint amit korábban a családjában látott, újra meg újra visszatér hozzá. Ezen az eseményen olyan módszereket ismerhetnek meg a résztvevők, amiket büntetés és állandó rászólás, fegyelmezés nélkül használhatnak, mégis hatásosak.

Mi alapján választottad ki az előadókat, mi a fő érték /üzenet amit idén közvetíteni akarsz?

Idén az érzelmi intelligencia fejlesztése áll a Pozitív Gyermeknevelés Expo előadásainak középpontjában.

Pozitív Gyermeknevelés Expo 2017Az előadók részben a tavalyi rendezvény sikere alapján kerültek kiválasztásra, természetesen mindannyian vadonatúj témákkal készültek. Lesz szó hisztiről, apa-gyermek kommunikációról, játékos nevelésről egyaránt, de mindegyik előadás középpontjában az EQ áll majd. Lesznek új előadóink is:

  • Az alternatív oktatás és nevelés témájában Kalovits István, a népszerű Kalovits babaúszás program megalkotója és sok évtizede gyakorlott pedagógus, valamint a felesége Ruzsonyi Ágnes, akik sok egyéb szülőknek szóló programjuk mellett idén tanulócsoportot is alapítottak. Velük arról beszélgetünk majd, mi a probléma a jelenlegi oktatással, szerintük, hogyan tanulnak hatékonyan a gyerekek és miért, hogyan érdemes az otthonoktatást választani.
  • A hozzátáplálás témakörében Óvári Anna tart kerekasztal-beszélgetést a BLW módszerről (Baby Led Weaning), ami természetes módon vezeti be a babák életébe az új ízeket elkerülve ezzel a pépes etetés során kialakuló problémákat.
  • A beszédfejlődés témakörében Zentai Kata, babajelbeszéd oktatótól kérdezhetnek a szülők beszédfejlődésről, baba-jelbeszédről és még egy kis oktatást is kapnak.
  • Idén néhány előadásnak lesz folytatása is. A Játékos gyermeknevelés előadást követően például a szülők egy külön játékos baba-mama foglalkozás keretében elsajátíthatnak néhány konkrét módszert is.

Hogyan oldjátok meg, hogy a szülők az előadásokra tudjanak figyelni, miközben magukkal hozzák a gyerekeket?

A nagyterembe természetesen be lehet jönni babával is, a kicsik jöhetnek-mehetnek, lesz szoptatós sarok, ahol nyugodtan félre lehet vonulni velük. Ha pedig nagyon unnák már az előadást, a szomszéd teremben játszósarkot rendeztünk be, itt a kicsik kedvükre szaladgálhatnak, játszhatnak, miközben anya kivetítőről követheti az előadást. A 3 évesnél nagyobb gyerekek számára több kiállítónk is biztosít gyerekfelügyeletet.

A kiállítók listáját elnézve értékes információkat, eszközöket ismerhet meg a célközönség. Vannak-e olyan kiállítók, akik különösen érdekesek lehetnek a nézők számára?

Ezt nehéz megmondani, mert hatalmas a kínálat. Sokan készülnek kedvezményekkel, csak helyben kapható ajánlatokkal, másoknál jókat lehet majd játszani, kézműveskedni és számos olyan kiállítónk is lesz, akinél szakmai tanácsot lehet majd kapni, kérdezni például orvosi, fejlődéssel vagy neveléssel kapcsolatos témákban.

 Ha szeretnél ott lenni a konferencián, MOST a babafalva olvasójaként a belépőjegyedet 2017.október 21-ig 40%-os kedvezménnyel veheted meg! Kattints ide! Az oldal alján rendeld meg a jegyedet és a kupon beváltásánál ird be kódodat: babafalva.

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLázár Ervin-szobrot avattak Ferencvárosban
Következő cikkSzinetár Dóra kisbabája Down-szindrómás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..