Mikor és hogyan kezdd el nevelni – pénzügyileg?

Előző cikkemben a a konyhaasztalt „ültük körül”, vagyis házi feladatként elgondolkodtál azon, hogy költeni tanítod-e meg a gyerekedet, vagy megtakarítani, netán befektetni is? Most itt az ideje konkrétabb dolgokról is beszélni, azaz arról, hogy mikor és hogyan kezdd el a gyereket nevelni – pénzügyileg?

Hogy legyek én a gyerek példaképe, ha én sem tudom, mit kellene csinálni?

Egyszerűen. Neked is meg kell tanulni.

Ennek több oka is van:

 • egyrészt így tudsz majd hiteles mintaanyu/mintaapu lenni,
 • másrészt a család jövője szempontjából már most sem árt, ha gatyába tudod rázni a pénzügyeiteket – a gyerek taníttatása is egy ilyen pontja a családi jövőnek, hogy csak ezt az egyet említsem,
 • harmadrészt pedig legalább Téged sem fog tudni már senki átdobni a palánkon…

pénzügyi nevelés példaÁltalában itt szoktam hallani a felszisszenést, hogy hogy tanuljon meg valaki minden pénzügyi szakkifejezést, eljárást, módszert, csak azért, hogy elboldoguljon, amikor ő csak egy egyszerű pedagógus, asztalos, vagy éppen kertész? Jelentem, nem arra van szükség, hogy szaki legyél, és pénzügyi tanácsadónak képezd ki Magad, úgyhogy ettől kár megijedni, vagy ezt indokként emlegetni. Csak az kell, hogy lásd, mik a játékszabályok, és ezek között a szabályok között milyen lehetőségeid vannak. Minden másra ott vannak a tanácsadók, ha akarod, vedd is őket igénybe.

De ha legalább alapfokon nem vagy tisztában a pénzügyekkel, ugyan honnan fogod tudni, hogy a tanácsadó tényleg elég penge-e szakmájában, vagy csak egy kutyaütő? Vagy amikor biztosítást kötsz, honnan fogod tudni, hogy tényleg azt a biztosítást adja-e el Neked az üzletkötő, amire szükséged van, vagy csak azt, amiért a legnagyobb jutalékot kapja? (Mellesleg nagyon sok biztosítási üzletkötő hajlamos magát újabban pénzügyi tanácsadóként nevezni, holott annak, amit csinál, nem sok köze van a független pénzügyi tanácsadáshoz.)

És ráadásul: ha a pénzügyeket játékon keresztül (is) akarod megtanítani a gyereknek, akkor hogyan akarsz vele játszani, ha nem érted, hogy mit játszol, és milyen szabályok mentén? Egy dolgot mindenképpen jegyezz meg Magadnak: mindenképpen példakép vagy a gyereked számára, még pénzügyi téren is. Ha más nem, akkor negatív példa.

Mikor kezdd el a gyereket nevelni – pénzügyileg?

Minél hamarabb. Gyakorlatilag ha a gyerek már tud beszélni, és elkezd ismerkedni a számokkal, máris kezdheted. Vagyis nagyjából ovis korától már érdemes foglalkozni vele és a kérdéssel.

Ugyan mi tartana vissza? Hiszen a gyerek is minden nap belebotlik a pénzbe, netán még szülinapra, húsvétra, stb. is azt kap. Hát illene azt is tudnia, hogy mi ez, és mire jó, és hogyan kell bánni vele.

Ez szép és jó, de hogyan csináljam?

pénzügyi nevelés játékOvis korban (is) a játék a legkézenfekvőbb eszköz arra, hogy bármit is megtaníts a gyerkőcnek. Bármilyen hihetetlen, még a pénzkezelést is meg lehet tanítani játékos formában. Van rengeteg olyan képesség, készség, ami szükséges ahhoz, hogy a gyerek jól tudjon bánni a pénzzel, és ezeket lehet is klasszul turbózni a játékkal. Ilyen tulajdonságok

 • a kreativitás,
 • a döntésképesség,
 • a logikus gondolkodás képessége,
 • a koncentráció,
 • a fókuszálás képessége, stb.

Mindezt persze életkornak megfelelő szinten és formában. A legszebb az egészben az, hogy ezeknek nem csak a pénzügyek terén veszi majd hasznát a gyerek, ezért a haszon többszörös.

A matematikai készségekkel, képességekkel külön is érdemes foglalkozni, és ennek nem csak a jó matekjegy az oka! Találgathatsz, hogy melyik az a matematikai művelet, amelyik segít Neked abban, hogy úgy keress pénzt, hogy ne szakadj bele feltétlenül! Ismerős a hatványozás? Hogy utáltad a suliban? Akkor itt az ideje, hogy másképp gondolj a hatványozásra! Mi van, ha azt mondom kamatos kamat? Az is hatványozás, és rögtön értelmet is nyer, hogy miért volt beépítve a tananyagba…

És még egy dolog, amiért érdemes a matematikai képességek tupírozásába energiát fektetni. Matekot ugyanis azért is kell tanulni, mert a matek maga a tiszta logika, és mint ilyen, sajátos gondolkodásmód szükségeltetik hozzá. Vagyis a matek gondolkodni tanít.

Kezdetnek itt  van néhány játék, amelyet már ovis korban is játszhattok, és a gondolkodásbeli, logikai és matematikai készségeket egyaránt fejleszti.

1. Sok kisgyerek nem szeret elpakolni maga után, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy ebből is játékot csinálj! Egy három évestől még irreális is elvárni, hogy önállóan elpakoljon maga után, de ha játékos formában csinálja, és még Te is vele „játszol”, az már nagyon jól motivál. Az elpakolás variációi:


 • színek szerint: először pakoljunk el mindent, ami sárga, aztán a kékeket, aztán a pirosakat,
 • formák szerint: gyűjtsd össze a gömb alakúakat, a kocka formájúakat, stb.,
 • méret szerint: kisebb, nagyobb, ugyanolyan nagy.

2. Gyurmázzatok! A gyurmázás nagyon jól fejleszti a finommotorikát, ami az írásnak jó előkészítése, de a formák és a színek, amiket használtok, megint csak jó alkalom arra, hogy csoportosítsatok!

3. Nyissatok játékboltot! A pénz hétköznapi használatának, fogalmának megismertetésére nincs is ennél jobb játék!

Himer Csilla

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..