Milyen a jó napszemüveg?

Évek óta közismert, hogy az UV-sugárzás veszélyezteti a szem egészségét. Ezért már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet.
Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa foglalja össze, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni napszemüveg választásakor.

– Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek. Majdnem minden esetben elmondható, hogy ami fillérekbe kerül, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikában a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B ill. UV-C védelem.

jó napszemüvegVédelem szempontjából nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben – vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe.

A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

A napszemüveget fátyolfelhők esetén is ajánlott hordani, ugyanis ilyenkor is lehet erős az UV-sugárzás.

– Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. – figyelmeztet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

Fotó: FreeDigitalPhotos.net

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..