Egyesület alakult a családok lelki egészségéért

Ma tartotta bemutatkozó konferenciáját a Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület, amelyet a mentálhigiéné területén dolgozó neves szakemberek – kutatók, orvosok, családterapeuták, mentálhigiénés szakemberek és más e területen elkötelezetten tevékenykedő szervezetek képviselői hívtak életre. Az Egyesület célja a családok, közösségek lelki egészségének támogatása annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságot adó, személyiségfejlődésüket támogató családi környezetben nőhessenek fel. 

A kutatások szerint ma Magyarországon a lakosság mintegy 30%-a válik érintetté élete során valamilyen mentális betegségben. Ezek lehetnek átmeneti jellegű pszichés zavarok, de gyakoriak az évekre vagy akár egy egész életre kiható lelki betegségek is, amelyek nemcsak az egyének, családok életminőségét befolyásolják kedvezőtlenül, hanem komoly társadalmi és gazdasági hatásai is vannak. Az európai uniós előrejelzések szerint 2025-re a most leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek, illetve tumoros megbetegedések számát is meghaladhatja Európában a mentális zavarok előfordulása.

SZCSLE_Egyesulet_konferencia

A személyiségfejlődés bölcsője a család – mondta a bemutatkozó konferencia kapcsán dr. Török Szabolcs, a SE EKK Mentálhigiéné Intézet igazgató-helyettese, a SZCSLE Egyesület elnöke. – Többek között ezért is fontos segíteni a családok harmonikus működését, mert ebben a közegben jóval nagyobb esélye van a megfelelő személyiségfejlődésnek, így a későbbi egészséges kapcsolatok, a kiegyensúlyozott felnőttkor alakulásának is.

Infinety hirdetés

A szervezet a magyar családok lelki egészségének jobbítása érdekében fontosnak tartja a mentálhigiénés ismeretek minél tágabb körben való megismertetését, és céljai megvalósításához igyekszik a szakemberek széles körét bevonni.

Hálózatosan is épülő civil szervezetként várjuk mindazokat, akik bármilyen formában a mentálhigiéné területén tevékenykednek, és akik szakmai segítséget várnak konkrét projektjeik megvalósításához” – utalt a csatlakozás lehetőségére Turjányi Katalin, a SZCSLE Egyesület alapító főtitkára.

SZCSLE_Egyesulet_sajtotajekoztato

A Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület tematikus előadássorozatokkal, országos prevenciós programokkal, módszertani segédanyagokkal, szakemberképzéssel, valamint a hazai mentálhigiénés és családtudományi kutatások előmozdításával – nemzetközi szervezetekkel, illetve a hazai médiával is együttműködve – szeretné elérni, hogy a lelki egészségfejlesztés, a mentálhigiénés prevenció nagyobb hangsúlyt kapjon mind az oktatásban, mind pedig az egészségügyi és a szociális gyakorlatban. Tevékenységének kiemelt célja, hogy a családok, valamint az egyedül és párkapcsolatban élők lelki egészsége javuljon, és a születendő gyermekek törődő, biztonságos, harmonikus családi környezetben nőhessenek fel.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatás és anyatej: a jobb jövőt szolgáló táplálkozás
Következő cikkNe spenóttal próbáld megoldani a vashiányt!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!