Együtt lenni jó! Családi programok az ünnepek között

korcsolyázó kislány az apukájával

Karácsony után mindig annyira elfáradunk, hogy szívesen pihennénk még vagy három napot. Kisgyerekes szülőként viszont tudjuk, hogy szemünk fénye ilyenkor biztos legalább egy órával hamarabb felkel és egész nap mozogna, így nekünk is követni kell a tempót. Összeállítottunk nektek néhány programot, amit kicsikkel és óvodás korúakkal is érdemes megélni az ünnepek közötti időszakban.

Fényvillamos Budapesten több vonalon

Fényvillamos

Néhány év alatt Budapest egyik kedvelt színfoltja lett a Fényvillamos. Az első évben csak a 2-es villamos vonalán járt, ahonnan a budai oldal gyönyörű kivilágítását lehetett megnézni, azonban idén már több vonalon is felbukkan.

Az UV nosztalgia villamoson 3500 méternyi fényfüzéren 39 200 hidegfehér és kék színű LED világít, utasterében pedig ünnepi díszítés látható.

A villamosra normál jeggyel lehet felszállni, nem kell érte többlet díjat fizetni. A sárga guruló 2016. december 5. és 2017. január 6. között (december 24. és 31. kivételével) mindennap 17 órától leggyakrabban a 2-es villamos vonalán bukkan fel, de egyes napokon a 4-es, a 14-es, a 19-es, a 47-es, az 50-es, az 56A és az 59-es villamos vonalán is végiggördül a kívül-belül feldíszített jármű.

Fényvillamos menetrendje 2016Állatkerti séta

A főváros közepén vár benneteket az állatkert, amely az ünnepek közötti napokon 9 – 16 óra között tágra nyitja a kapuit, december 31-én rövidül csak le a nyitvatartás, akkor 13 órakor kell elindulni hazafelé. Érdemes ide ellátogatni, mert állandóan szépül a terület a fejlesztéseknek köszönhetően, remek ugráló helyszínt alakítottak ki a kengurukkal szembeni kis téren, és érdemes felkutatni a kis állatokat is, akik az elmúlt időszakban születtek. Róluk, rögtön a bejáratnál képeket is láthattok, ahol megmondják, hogy élőben hol is láthatjátok őket. Nekünk Beigli lett a kedvencünk, a kis hangyász, alig bírtuk elszakadni tőle!

szürke gémek az Állatkertben
fotó: Bagosi Zoltán

Adventi vásárok

Tudjuk, hogy advent időszaka elmúlik, de a vásárok egészen az új év kezdetéig megtalálhatók. Írjatok a barátaitoknak egy sms-t vagy emailt, és a gyerekekkel együtt menjetek egy nagyot sétálni! Ők is találkoznak a saját korosztályukkal, ti pedig válthattok néhány szót a forralt bor mellett. Csak a gyerekekre is vigyázzatok ám!

Csodás mesék a Mesemúzeumban

Még nem ismeritek a Mesemúzeumot? Akkor épp ideje megnézni, mert az I.kerületben, a Döbrentei utca 15. kis budavári épületének valóban minden szegletét kitölti a mese: a színes kőkockákkal burkolt kapualjtól a mesehallgató kuckón át a varázstükrös mosdóig. A mesék birodalma december 27 – 31 között nyitva áll előttetek, 10 és 18 óra között, kivéve hétfőn, akkor a mesék is pihennek egy kicsit. Viszont az év utolsó napján, azaz december 31-én, szombaton 11 órától diafilm vetítés lesz! Az Alice Csodaországban, az Aladdin és a csodalámpa és a Vizipók csodapók mesék kerülnek a szemünk elé.

Mesemúzeum
fotó: mesemuzeum.hu

Korizás

Próbáljuk meg jégre vinni a kicsiket is, ismerkedjenek a siklás örömével! Ma már sok helyen lehet ingyen korcsolyát bérelni a gyerekeknek is!

  • Az Asia JégCenter december elejétől február 28-ig üzemel a két épülete közötti téren. A korcsolyapálya használata saját korcsolyával ingyenes, felszerelés kedvező áron bérelhető a helyszínen. A jégen hétköznap 15 órától, hétvégén pedig már délelőtt 10 órától lehet csúszkálni.
  • Marczibányi téri koripálya
  • Budai Jégpálya, a Széna téren

    Budai Jégpálya
    fotó: budaijeg.hu
  • Bálna teraszán is korcsolyázhatunk 2017. február 15-ig. A 450 négyzetméteres jégpályát bárki időkorlátozás nélkül ingyen használhatja. Akinek nincs felszerelése, a helyszínen bérelhet 26-os lábmérettől kölcsönözhető a korcsolya. Akinek ennél kisebb a lába, annak két élű, cipőre csatolható csúszkát tudnak biztosítani szerény díjazásért.
  • Óbudai Fő téren ingyen vehetjük igénybe a pályát és az oktatást is!
  • A Hunyadi téren főként a gyerekeket várják a szervezők. Hétköznapokon 8–14 óráiga terézvárosi óvodások és iskolások vehetik használatba, a kerület lakói pedig 14–20 óráig ingyen korcsolyázhatnak rajta. Akiknek nincs korcsolyájuk, 1000 forintért (diákként 800 forintért) bérelhetnek a téren felállított faházban. Sajnos egyelőre csak azok számára elérhető a koripálya, akiknek a lakcímkártyája a kerületbe szól, de az üzemeltető önkormányzat tervezi, hogy mások számára is hozzáférést biztosít majd.

Séta a Jókai-kertben a Svábhegyen

Jókai-kert Svábhegy
fotó: dinp.nemzetipark.gov.hu/jokai-kert

Jókai Mór szenvedélyesen szerette a természetet és a kertet. Ezért vásárolta meg a Svábhegyen ezt a hatalmas telket, ahová szőlőt és gyümölcsfákat ültetett. A kertet lehet látogatni a két ünnep között 8 – 16 óra között. Sokat mozgó gyerekkel érdemes eljönni ide, és felfedezni a jó kis bújócska helyeket.

Erről a témáról az Élményajánló rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyi menük – Inspirálódj szakértőinktől!
Következő cikkKarácsonyi sütemények első kézből!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..