Elsősegély gyerekeknek: balesetek

Elsősegély gyerekeknek: balesetek

Teendők idegentest lenyelése, mérgezések és ésgési sérülés esetén. Idegentest lenyelése esetén forduljunk azonnal orvoshoz, mert a lenyelt tárgy bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában.

Idegentest lenyelése

Forduljunk azonnal orvoshoz, mert a lenyelt tárgy bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában. A lenyelt tárgyat semmiképpen se próbáljuk hánytatással kihozni, mert a visszaerőltetett idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat. Ha jó okunk van feltételezni, hogy a lenyelt idegen tárgy a légcsőbe került (a gyermek köhög, szája, arca kékesen elszíneződik, fulladásos tünetei vannak), akkor életmentő lehet a KRESZ oktatásnál megtanult Hemlich -féle műfogás alkalmazása.

Csecsemő és kisgyermek esetében Hemlich-féle műfogásnak megfelelő hatást érhetünk el, ha a gyermeket a bal alkarunkra fektetve, az alsó bordaíveknél megfogjuk: ekkor tenyerünk a gyomorszáj tájékán fekszik. Ekkor a gyermek hátára hirtelen nyomást vagy kíméletes ütést gyakorolva, a légúti idegentestet a légcsőben keletkezett emelkedett légnyomás kilökheti.

Amennyiben az orvosi vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárul, a lenyelt tárgy néhány nap alatt természetes módon kiürül a szervezetből. Ilyenkor ajánlatos a pelenka/bili tartalmát figyelemmel kísérni. Ha 3 nap alatt nem kerül elő a lenyelt tárgy ismételten forduljunk a gyermek háziorvosához.

Gyógyszer- vegyszer és egyéb mérgezések

Akkor is hívjunk mentőt, ha a gyerek jól van. A mentő értesítésekor közöljük a diszpécserrel, hogy a gyermek milyen gyógyszert, vegyszert, mérget nyelt le, mert ilyen esetben már a kiérkező mentőszemélyzet is beadhatja az életmentő antidotumot (ellenanyagot). Amennyiben nem tudjuk biztosan, hogy mit nyelt le a gyermek a gyanús gyógyszerekből, vegyszerekből vagy méregből vigyünk magunkkal mintát és próbáljuk megbecsülni, mekkora adag hiányozhat. Az eszméletlen beteget nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányás fulladást okozhat. Ehelyett felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésbe kell elhelyezni, amíg a segítség megérkezik.

Amennyiben a segítség megérkezik, próbáljuk megakadályozni a méreganyag felszívódását. A legegyszerűbb a hánytatás: garat izgatása ujjal, vagy alkalmi eszközzel. TILOS A HÁNYTATÁS: eszméletlen gyermeknél, illetve maró mérgezések esetén. Amennyiben a bőrre került a méregből, azt bő, folyóvízzel távolítsuk el.

A méreganyag felszívódását késleltethetjük különböző abszorbensek adásával. A legegyszerűbb az orvosi szén alkalmazása, mivel nem lehet túladagolni és gyermekes család házipatikájában kötelezően tartandó szer. Használható még: tej, tojásfehérje, olívaolaj – de legyünk körültekintőek, zsírban oldódó méregnél ne adjunk olajt.

Égési sérülés

Az első teendő az égett bőrfelület azonnali, és legalább húsz-huszonöt percen át tartó hűtése folyóvízzel vagy vizes borogatással. Ezen kívül semmit sem szabad a sérült testrészre tenni. A gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés biztosan orvosi ellátást -, a 4-5 tenyérnyi sérülés már kórházi kezelést igényel, a húsz tenyérnyi égés már életveszélyes lehet. Ha nincsen elég kötszer, akkor a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkElsősegély gyerkeknek: áramütés, vízbefúlás
Következő cikkBaldachin a kiságyra