Amit minden egészséges nőnek tudnia kell az étkezésről a terhességi szakértők szerint

egészséges étkezés a terhesség alatt

A terhesség alatt meglehetősen felborulnak az étkezési szokásai egy anyukának. Ilyenkor természetesen sokkal vonzóbbak a nassolni valók, például a chips és a csoki, mint az egészséges turmixok, zöldségek, vagy gyümölcsök.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a reggeli megkezdése egy egész napon át tartó evéshez vezet, de olyanok is, akik vegetáriánus szokásaikat tartva még abban a bizonyos kilenc hónapban is megtartóztatják magukat a húsételektől.

Sok anyuka úgy véli, hogy a várandósság alatt szedett vitaminok biztosítják a magzat számára a kellő tápanyagforrásokat. Igaz, hogy ezek a táplálékkiegészítők nagyszerűek a hiányosságok kiegészítésére, de a szakértők is egyet értenek abban, hogy ez nem helyettesíti az egészséges táplálkozást! Érdemes a terhesség kezdetén felkeresni egészségügyi tanácsadókat, akikkel megbeszélheti, hogy milyen a megfelelő étrend és a hozzá tartozó kiegészítők.

 

Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek a terhesség alatt különösen könnyűvé teszik az anyák, és a csecsemők számára is a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és makroelemek kivonását a szervezet számára.

Melyek azok az ételek a szakértők szerint, amelyeket mindenképpen érdemes fogyasztania egy várandós anyukának?

· Leveles zöldségek: folsav tartalmuk miatt, amely hozzájárul a magzat idegrendszerének és gerincvelőjének fejlődéséhez pl.: a spenót, ami gazdag vasban, kálciumban és A-vitaminban

· Gyömbér: az első trimeszterben ajánlott, a rosszullétek ellen, csökkenti az émelygést és hozzájárul a megfelelő emésztéshez is

· Narancssárga zöldségek: A-vitaminban gazdagok, amely segít a baba sejtjeinek megkülönböztetésében és a szervek egészséges fejlődésében pl.: édesburgonya, sárgarépa

· Tojás: D-vitaminban gazdag, amely hozzájárul az egészséges csontképzéshez, B12, amely fontos az idegrendszer működéséhez, jód, amely a pajzsmirigy számára nélkülözhetetlen, valamint kolinban is gazdag, ugyanis hozzájárul az agy megfelelő növekedéséhez és a sejtek képződéséhez is, ezen túl egy tanulmány szerint a kolin segíthet megelőzni a mentális betegségeket a későbbi életben

· Csont leves: hasznos, ha úgy érzed éppen képtelen vagy enni, de így is bevihetők a szükséges tápanyagforrások

· Hús: a várandós anyukák napi 71 gramm fehérjét igényelnek ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a baba izmainak és szöveteinek növekedésével, valamint a vas tartalma miatt is fontos a vérszegénység megelőzésére

· Banán: a székrekedésre a legjobb megoldás egy várandós anyuka számára

Milyen ételeket kerülj el a várandósság alatt?

A köztudott kagylók, pasztőrözött ételek, nyers húsok és a magas higanytartalmú halak mellett előfordulnak még más ételek is, amelyeket érdemes kiszorítania egy várandós anyukának az étrendjéből. Ilyenek az egyes gyógynövények, amelyeket nem olyan biztonságos rendszeresen fogyasztani. Győződj meg róla, hogy egy adott gyógynövény fogyasztható-e, vagy sem a terhesség alatt!

Képek forrása: Pixabay.com

Ebben a témában a Gyermekre várva rovatban olvashatsz bővebben!

Mentés

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .