Mit és hányszor adjunk totyogónknak, hogyan állítsuk össze étrendjét, amikor már szinte mindent ehet, és hogyan hangoljuk össze a családi ételekkel és étkezésekkel. Mintaétrendünkben ötleteket adunk a nap minden étkezéséhez.
Reggeli
- kenyérféle, péksütemény – felváltva teljes kiőrlésű pékáru, ill. fehér kenyér, zsemle, kifli.
- feltét: szendvicskrém, amely tartalmaz állati eredetű fehérjeforrást (húsfélét, májat, halat, tojást, sajtot, túrót), normál zsírtartalmú margarin.
- tej, ill. tejes ital
- idénynek megfelelő zöldségféle, saláta: nyáron-ősszel lehet paradicsom, paprika, hónapos retek, télen-tavasszal kígyóuborka, jégcsapretek. A szendvics mellé kínált zöldségfélét nem szabad megsózni.
- valamilyen gyümölcs vagy
- valamilyen folyadék (gyümölcslé, limonádé, gyümölcstea, esetleg tejes ital).
Nem kell tartalmasnak lennie, mert a reggeli és az ebéd között nincs elég idő a gyomor kiürüléséhez. Ha még napközben is szopik a kisgyermek, a tízórait ki is hagyhatjuk.
- hetente négyszer-ötször főzelékféle,
- feltét: baromfihúsból kíméletesen, enyhe fűszernövények használatával készült étel, vagy szálkamentes tengeri hal (hetente max. 1x). Szójatermékek, illetve a szárazhüvelyesek felhasználása semmilyen formában nem ajánlott.
- hetente egyszer beiktatható tartalmas, húsos leves, valamilyen (édes) tésztaféle kíséretében.
- hetente egyszer lehet valamilyen egytálétel, ill. húsféle rizs-, burgonya-, tésztaköret kíséretében. Ehhez kínáljunk friss salátát, zöldséget.
- desszert minden esetben az adott idénynek megfelelő gyümölcs legyen.
- valamilyen gabonaféle (kenyérféle, gabonapehely, müzli, péksütemény, kalács) tejjel, tejes itallal, tejtermékkel párosítva
- ha nem adunk tejes italt vagy tejterméket, akkor fehérjét tartalmazó szendvicskrémet kínáljunk
- ritkán (kéthetente 1x) mézes vagy lekváros kenyeret, péksüteményt is adhatunk
- kínálhatunk salátafélét, értékes fehérjeforrással (sonka, sajt, tojáskockák) dúsítva, kenyérfélével kiegészítve,
- adhatunk gyümölcsöt is desszertként
Kocsisné Péterfy Hajnal