A jó étvágyért

Gyakran panaszkodnak a kisgyermekes szülők, hogy gyermekük nem eszik eleget, vagy nagyon válogatós. Íme néhány tipp, hogy hogyan készítsük és tálaljuk nekik az ételt, hogy szívesen megegyék. A kisgyermek ételei – ellentétben a csecsemő ételeivel – legyenek változatosak.

Mivel egy étkezésre viszonylag keveset esznek, nagy tápértékű ételeket készítsünk számukra. Levest ritkán adjunk, és akkor is inkább tartalmasabb, húsos, zöldséges, tojásos leveseket.

Fokozatosan növeljük a darabos ételek mennyiségét, kezdetben villával összetört, később apró darabokra vágott ételekkel kínáljuk.

Egy éves kor körül napi 5-6 étkezés javasolt, ebből 3 nagyobb és 3 kisebb legyen. Ebben a korban hamar elfáradnak, és ingerlékenyek lesznek a kisgyermekek, ha megéheznek. Ha elmegyünk otthonról, akkor is vigyünk magunkkal mindig valamilyen harapnivalót nekik.

Később, másfél-két éves korban már napi 3-4 étkezés elegendő, és étkezések között ne adjunk nassolnivalót a kisgyermeknek. Ahhoz, hogy éhségérzetét elvegyük, elegendő néhány darab keksz, ropi, de akár egy pohár szörp vagy tej is – így aztán a főétkezésekkor már nem bír eleget enni a táplálóbb, értékesebb ételekből.

Amennyire lehetséges, a kisgyermek étkezzen együtt a család többi tagjával – társaságban jobban esik az étel nekik is.

Ne kínáljunk egyszerre túlságosan nagy adagokat, mivel az elriasztja a gyermeket. Kis mennyiségeket szedjünk neki, és akkor kapjon újra, ha a tányérja már üres. Csalhatunk a tányér méretével is: nagyobb tányéron kisebbnek látszik ugyanaz az adag.

Ha egy ételt a gyermek határozottan visszautasít, ne erőltessük. Nem igaz az a szabály, hogy a gyereknek mindent meg kell enni, amit eléje tesznek, az erőltetéssel elvehetjük a kedvét az étkezésektől. Próbáljuk meg néhány nappal később újra megkínálni a korábban elutasított étellel – lehet, hogy akkor kedvére való lesz, hiszen erre a korra jellemző, hogy szinte naponta változik a gyermek ízlése.

Ne hagyjuka kisgyermeket magára evés közben, mivel egy-egy félrenyelt falat fulladást okozhat. Ne engedjük, hogy ugráljon, futkározzon, mivel így könnyen félrenyelheti az ételt. Lehetőleg kerüljük a kemény, darabos ételeket: nyers szőlőszemek, drazsék, nyers hüvelyesek, mazsola stb.

Kocsisné Péterfy Hajnal