5 tipp az egészséges étkezéshez terhesség alatt is

5 tipp az egészséges étkezéshez terhesség alatt is

Minden valószínűség szerint sokkal éhesebb vagy, mint korábban bármikor – a terhesség alatt követendő étrendek azonban gyakran túlzóak. Igen, vannak ételek, amiket jobb, ha elkerülsz ebben az időszakban, ám alapvetően nem szükséges mellőznöd mindent, amiket korábban szívesen ettél. Néhány egyszerű szabály betartásával sokkal könnyebben elviselhetővé teheted a kismamaétrendedet!

Sajtvariációk

Nem kell teljesen elzárkóznod a sajtoktól, ha módjával fogyasztod őket.  Kérdezd meg az orvosodat is, de valószínűleg egyet fog érteni, hogy a pasztőrözött sajtoktól nem kell feltétlenül óvakodnod. A penészes sajtokat azonban kerüld, úgymint a kék sajt, a Brie vagy a Camambert, mert általában a pasztörizálás után kerül rájuk a nemes penész. Ha a pároddal vagy a családdal elmentek egy vendéglátóhelyre, és megkívánsz valami sajtosat, akkor elsősorban olyat rendelj, ahol a készítés során a sajt magas hőnek van kitéve, például pizza vagy a grillezett sajtos szendvics, a hőhatás ugyanis megöli a sajtban lévő káros baktériumokat.

>> SZUPER SZAKÁCSKÖNYVEK <<< (új fülön nyitja meg)">>>> SZUPER SZAKÁCSKÖNYVEK <<<

Käseplatte, Cheese, Buffet, Cold Buffet, Salad, Food
pixabay

Húsok

A terhesség alatti fehérjebevitelnek magasabbnak kell lennie a korábbinál, ám a húsfogyasztásnál nem árt odafigyelni: az előrecsomagolt, vagy szeletelt termékek esetében (virsli, szalámi, stb) fennáll a veszélye, hogy a szervezted számára szükségtelen baktériumokat tartalmaznak. Erre egy egyszerű megoldás, ha addig sütöd, melegíted őket, amíg láthatóan gőzölni kezdenek, ezzel elérve azt a hőfokot, amit a mikroorganizmusok nem élnek túl. Ha mikróban készítesz melegszendvicset, hagyd egy pár percig állni miután kivetted, hogy a hő elvégezhesse a munkát. Ha nagyon alapos akarsz lenni, használj élelmiszer hőmérőt, és bizonyosodj meg róla, hogy a hús legalább 70-75 fokig melegedett. Ha netán elvagytok valahol, és például hot-dogot szeretnél rendelni, figyeld meg, hogy gőzöl-e a készítéséhez használt virsli vagy sem. Étteremben pedig a legegyszerűbb, ha használod a varázsszót: jól átsütve!

Halak

Ha a tenger gyümölcseinek imádója vagy, jó eséllyel nehezebb lesz megélned a terhességet a higanyszennyezettség és a PCB-szint, pontosabban az ezektől való óvakodás miatt. Mellőzd a makrélát, a cápahúst, a kardhalat, a lágysugaras halat, az angolnát és az alózát, valamint önmagában a halfogyasztást igyekezz heti(!) 35 dekában maximalizálni. A tonhal határesetnek számít, de azért azt se fogyaszd túl gyakran vagy egyszerre nagy mennyiségben. A legjobb választások a szardella, tőkehal, vadlazac, a fésűkagyló és a garnéla. Otthoni elkészítésnél ügyelj rá, hogy a halak belseje is legalább 70 fokon süljön, illetve a PCB-szint minimalizálása érdekében távolítsd el a bőrt és a zsíros részeket. Ha pedig sushit ennél – ne tedd. Küzd le ezt a vágyadat a terhességed idejére, vagy próbáld ki a sült, esetleg vegetáriánus variációkat, amik főleg avokádót és uborkát tartalmaznak.

>>> BABAKOCSI>> BABAKOCSI AJÁNLATAINK <<< (új fülön nyitja meg)">K <<<

Koffein

Coffee, Cafe, Mug, Decorative, Drink, Beverage, Latte
pixabay

Napi egy kávé, vagy egy-két pohár szóda, vagy egy csésze fekete tea még nem a világvége – ennél többet viszont ne kockáztass. Tanulmányok szerint a napi 200 milligrammot meghaladó bevitel (ami megegyezik két normál adag kávéval, illetve öt három decis szódával) jelentősen megnöveli a vetélés esélyét. Ha kávézóban innál, a hosszú- és amerikai kávét részesítsd előnyben.

Mondj nemet az alkoholra!

Még a martinira is. Valójában nem született még egyértelmű döntés arról, hogy mennyi az a napi alkoholmennyiség, ami még biztonságosnak tűnik a terhesség alatt, így a kockázat elkerülése érdekében az a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem is iszol. Készíts magadnak egy alkoholmentes koktélt, keverj össze ásványvizet a kedvenc gyümölcsleveddel egy koktélos pohárba, hogy legalább az érzés meglehessen, ha netán megkívánnád. Ha pedig vendéglátóhelyen rendelsz, mellőzd a citrommal díszített verziókat, a héján lévő esetleges baktériumokkal fölösleges kockázatnak teszed ki a szervezetedet.

VIA

AMIT MINDEN EGÉSZSÉGES NŐNEK TUDNIA KELL AZ ÉTKEZÉSRŐL A TERHESSÉGI SZAKÉRTŐK SZERINT

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!