Fülgyulladás – Gyerekbetegségek, harmadik rész

Fülgyulladás - Gyerekbetegségek, harmadik rész

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés gyerekeknél, fül-fájdalommal és lázzal jár. Sima megfázással indul leggyakrabban, ami ráhúzódik a fülre és annak gyulladásos megbetegedését okozza. A felnőttekhez képest jócskán rövidebb Eustach-kürt végett tudható be gyakorisága, ugyanis a kórokozók ezáltal sokkal könnyebben feljutnak a fülbe.

Mi okozza a fülgyulladást?

A fülfertőzések leginkább megfázáson keresztül vagy közvetlenül a megfázás elmúlása után következnek be. A baktériumok és vírusok a megfázás alatt, vagy egyéb légúti megbetegedés során az Eustach-kürtön keresztül bejutnak a középfülbe (a dobhártya mögé) és megfertőzik azt. A dobhártya megnyúlik, pirossá és fájdalmassá válik.

Tehetek-e valamit a megelőzés érdekében?

Tény és való, hogy egy fülfertőzést megelőzni nem egyszerű folyamat, de van néhány mód, ami beválhat és csökkentheti a kockázatot:
tartsd a gyermekedet dohányfüst mentes szobában és a környezetét is igyekezz cigaretta mentes övezetté alakítani
– a náthás megbetegedést gyakori orrszívással vagy orrfújással vagy orr spray segítségével szükséges kezelni, hogy a váladék ne tudjon lerakódni
– amennyiben tudod szoptatni a kicsit, minél tovább érdemes, legalább 3-tól 6 hónapos koráig, ugyanis ezáltal olyan immunerősítést kap az anyatej bevitelével, ami megelőzheti a gyakori fülgyulladás kialakulását

Milyen tünetei lehetnek a fülgyulladásnak csecsemőknél, kisgyerekeknél?

Csecsemőknél és kisgyerekeknél a fülfertőzés egyetlen komolyabb jele a láz lehet. Amire még érdemes lehet figyelni és szintén gyanakvásra adhat okot, ha:

Milyen tünetek lehetnek idősebb gyerekeknél?

Idősebb gyerekek esetén egy hajszállal könnyebb megállapítani a diagnózist, ugyanis a gyermek beszámolhat erős fülfájdalomról vagy csökkent hallásról, mindemellett ők is belázasodhatnak.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben fennáll a gyanúja a fülgyulladásnak keressétek fel az orvosotokat, ugyanis a fülgyulladás tünetei más betegségek esetén is előfordulhatnak. Ezért miharabb szakember segítségét érdemes igényelni, hogy kiderüljön valóban fülfertőzés áll-e a kellemetlenségek hátterében. Amennyiben megállapítják, hogy fülgyulladása van a kicsinek, hacsak az orvos másként nem rendelkezik és a tünetek nem enyhülnek vagy súlyosbodnak 24-48 órán belül, javallott az újbóli látogatás. Elővigyázatosságból a fülfertőzés elmúltával 4-6 héten belül meg lehet ismételni a vizsgálatot, hogy megbizonyosodjatok róla a fülfolyadék és a váladék teljes egészében eltűnt.

A rettegett fülszúrás…

Nagyon sok embernek van kellemetlen, félelmet ébresztő emléke a fülének felszúrása végett szerte a világon. Valóban nem kellemes a folyamat, de amennyiben szakszerűen végzik, sokkal kevésbé fáj, mintha hagynák a gyermeket szenvedni. Ugyanis a felgyülemlett váladék a fülben olyan nyomást okoz, ami feszítő érzésével nagy fájdalmat generálhat. Abba gondolj bele, hogy a szúrás után AZONNAL megkönnyebbül majd a kicsi a fájdalmas nyomás enyhülése által. Érdemes olyan orvost választani, aki már végzett ilyet, de arra is ügyeljünk, hogy ne azért szúrja fel a gyermek fülét, mert minden áldott fülgyulladást így kezel…

Gyermekek Szemében, Szemek, Kék Szem, Érzelem, Érzések
pixabay

Mivel enyhíthetjük a fájdalmat?

A fülgyulladás fájdalma szerintem mindenkit elért már legalább egyszer az életében. Az egyik legkellemetlenebb érzés a fogfájással vállvetve. Azonban vannak házi praktikák, melyek könnyedebbé tehetik a gyulladás érzését. Ilyenek például:

  • különböző melegítő párnák (nekem mensturációs megtörhető párnám van, ami felmelegszik és ugyan úgy alkalmazható fülfájásra, mint alhasi görcsök enyhítésére)
  • melegített só, anyukám mindig sót melegített, ha fájt a fülem és azt helyeztük rá, hogy enyhítsük a töneteket
  • kamilla tea, gyulladásgátló hatásáról ismert a növény, egy filtert érdemes felforrósított vízben hagyni kicsit és még meleg (nem túl forró, hogy meg ne égessük a gyermeket) állapotában a fülre lehet helyezni esetleg egy pelenkával vagy sállal rögzítve azt

Mihamarabbi gyógyulást, ha betegek vagytok és jó egészséget a továbbiakban!

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkBezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék – több önkormányzat is csatlakozik (lista)
Következő cikk5 tipp az egészséges étkezéshez terhesség alatt is

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!