Ezt a kekszet ne add a gyerekednek!

Vanília ízesítésű állatfigurás baba kekszet vontak ki a forgalomból, a megnövekedett akrilamid tartalom miatt, amely Horvátországból származik.

Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki.

A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a NÉBIH kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák, és ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, ne adják gyermekeiknek!

Termékadatok:

Márkajelzés: KOESTLIN
Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
Kiszerelés: 180 g
Tételazonosítók: LOT 208
Minőségmegőrzési idő: 30.09.2017.

A gyártó (KOESTLIN D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.
Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer-
és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Erről a témáról a Gasztro rovatban olvashatsz többet!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .