A Kossuth téren már áll az ország karácsonyfája

Felállították az ország karácsonyfáját a Kossuth téren: a 19 méteres és 2 tonna súlyú fenyőt kedden díszítették fel. A fa Gödöllő térségéből, a valkói erdőgazdaságból érkezett meg, amely december 8-a és január 6-a között lesz látható a budapesti Kossuth téren – közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal az MTI-vel.

A fenyőfa felállítását a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai végezték az Országgyűlés Hivatalának szakembereivel együttműködve. A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa kihelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a kialakított hevedercsatlakozókkal, erős szélben is képes stabilan tartani a hatalmas fát.

Díszítik az ország karácsonyfáját

A fenyő díszítését kedden reggel kezdte meg a tizenkét fős, alpinistákból és dekorációs munkatársakból álló csapat. A munkálatokhoz két darab emelőkosaras önjáró szerkezetet használtaké.

Feldíszítették az ország karácsonyfáját

Az örökzöldre óarany, bordó és fehér színű díszek kerültek fel; 15 centiméter átmérőjű gömbökből összesen 650 darab, 50 centiméter magas formavágott, óarany fadíszekből 200 darab van a fán, amelynek csúcsát egy 130 centis, 30 kilós csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A karácsonyfára ezeken felül kültéri tűzbiztos LED-fényfüzéreket helyeztek el, összesen 300 méternyit. A karácsonyfa mellett helyet kapott egy betlehem és egy adventi koszorú is, amelynek gyertyái szintén tűzbiztosak.

Feldíszítették az ország karácsonyfáját

A hagyományokhoz híven ebben az évben is több magán- és erdőgazdasági felajánlás érkezett az ország karácsonyfájára. Idén az Országgyűlés Hivatala és a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közösen döntött a felállítandó fáról, a szempontok között esztétikai és biztonsági tényezők, a fővároshoz való közelség, valamint a szállítás és a kivágás körülményei voltak meghatározók. Az idei fát a Pilisi Parkerdő Zrt. ajánlotta fel.

MTI
Fotók: Szigetváry Zsolt

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..