Felmérik az óvodai férőhelyek számát

Óvodai férőhelyek

Pontosan fel kívánja mérni az oktatási államtitkárság, hány óvodai férőhely van, ennek ismeretében lehet majd kötelezővé tenni hároméves kortól az óvodáztatást – mondta Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI kérdésére. Kiemelte, a Széchenyi-terv keretében még ebben a fél évben uniós projektek indulnak, 10-12 milliárd forintból óvodai férőhelyek bővítése kezdődhet meg.

Mint elmondta, a hároméves kötelező óvodáztatáshoz a jogszabályi kereteket megteremtik az új közoktatási törvényben, de a rendelkezés tényleges életbe léptetése nagyban függ a férőhelyektől. Kiemelte: pontosan át kívánják tekinteni, hol és hány férőhely hiányzik jelen pillanatban.

A helyettes államtitkár ugyanakkor megjegyezte: e tekintetben nagyon sok jelenleg a félreértés. Országos szinten nagyjából megfelelőnek tűnik a férőhelyek száma, a 3-4 éves gyermekekkel számolva 7-8 százaléknyi növelésre lenne szükség, ami néhány ezer férőhelyet jelent.

A hiány elsősorban nem Budapest környékén jelentkezik, hanem a hátrányos helyzetű területeken. Megjegyezte: a hároméves gyermekek 90 százaléka jelenleg is óvodába jár, a fennmaradó 10 százalék elsősorban a szintén hátrányos helyzetűek közül kerül ki. Éppen ezért a szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal közösen arra jutottak: mivel azt nem lehet, hogy bármilyen szempontból a hátrányos helyzetű csoportokat és területeket “kiemeljék”, általános szabályként tennék kötelezővé hároméves kortól az óvodáztatást.

Gloviczki Zoltán kitért arra: a három államtitkárság elképzelései szerint könnyítések lépnének életbe az óvodák infrastrukturális követelményeit illetően. Azt, hogy egy óvodának milyen követelményeknek kell megfelelnie, ma szabványügyi jogszabályok rögzítik. A helyettes államtitkár közlése szerint azt szeretnék, ha a hátrányos helyzetű területeken bezárt iskolaépületek, illetve más típusú középületek lehetnének ismét óvodák, még akkor is, ha azok nem minden szegletükben felelnek meg a szabványoknak.

MTI

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

  1. Felháborító!!! Nem ez a megoldás!!! Miért kell intézménybe kényszeríteni a 3 éves gyermekeket! Mitől lesz a “Családok éve” 2011?
    – “A hároméves gyermekek 90 százaléka jelenleg is óvodába jár”… el kellene gondolkozni azon, hogy vajon miért?
    – “Mivel azt nem lehet, hogy bármilyen szempontból a hátrányos helyzetű csoportokat és területeket “kiemeljék”, általános szabályként tennék kötelezővé hároméves kortól az óvodáztatást”… igen, büntessük a még családcentrikus, gyermekét nevelni akaró fiatalokat is! Ez igen!
    Senkinek nem tünt fel, hogy amióta intézményesítettük (bölcsöde, óvoda)a nevelést mivé lett a társadalmunk?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..