Filléres ötletek otthonunk biztonságáért

bizthaz180x180-80x80.jpg

Ha nyaralni megyünk, szeretnénk biztonságban tudni otthonunkat arra az időre is, amíg mi távol vagyunk. Mivel a nyár a betörések szezonja is, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya néhány ötletet, amelyeket bevethetünk, ha nyaralás után úgy akarjuk találni lakásunkat, ahogy hagytuk.

Vannak olyan óvintézkedések, amelyek nem kerülnek pénzbe:

– Ha elhagyjuk a lakást vagy házat, zárjuk be az ajtókat és az ablakokat. A kamra, a fürdőszoba, a pince nyílászáróiról se feledkezzünk meg!

– Amennyiben van, aktiváljuk a biztonság technikai eszközöket. Egyértelműnek tűnik, mégis gyakran előfordul, hogy van riasztó a házban, csak nincs üzembe helyezve.

– A ház környékén ne hagyjunk szerszámokat, például létrát, baltát, mert ezek még segíthetik is a betörő munkáját. Ezeket tegyük el, és gondosan zárjuk be a melléképületeket is.

Ne rejtsünk pótkulcsot a házon kívül például a lábtörlő vagy virágcserép alá, ezeket a rejtekhelyeket ismerik a betörni szándékozók, ráadásul ki is figyelhetik a rejtekhelyeket.

– Az emeletes házakban zárjuk a bejárati ajtót, és a kapu PIN kódját ne áruljuk el se ebédfutárnak, se egyéb szolgáltató munkatársának.

–  Ha a kapucsengőn ismeretlen személy csenget be hozzánk azzal, hogy egy házban lakót keres, vagy más indokkal kéri, hogy engedjük be, ne nyissuk ki neki a kaput.

– Végzettségünket, foglalkozásunkat ne tüntessük fel a névtáblán, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből a vagyoni helyzetünkre is következtetni lehet.

– A postaládánkat rendszeresen ürítsük, ha nyaralni megyünk, kérjük meg erre a szomszédot, hogy senki ne tudja, hogy üresen áll a lakás.

– Ugyancsak ezért távollétünk idejére kapcsoljuk ki a csengőt is, hogy ne lehessen ellenőrizni, hogy van-e valaki a lakásban.

– Mi is figyeljünk szomszédjaink lakására, ha idegent látunk a lépcsőházban, kérdezzünk ár, hogy kit keres, mert aki betörést tervez, valószínűleg nem kockáztatja, hogy személyleírást tudnak adni róla.

Ha pénzt is tudunk áldozni a biztonságunkra, akkor érdemes beszerezni néhány eszközt, berendezést:

– A helyi riasztású hang- és fényjelző készülékek jó szolgálatot tehetnek, de ezekről tájékoztassuk a szomszédokat, hogy riasztáskor valaki nézze meg, hogy miért szólalt meg a riasztó.

– A vak kameráknak is van visszatartó erejük, csak figyeljünk, hogy úgy szereljük fel azokat, mintha eredetiek lennének.

– Vásárolhatunk az interneten vagy munkavédelmi-, biztonságtechnikai szaküzletben különböző méretű matricákat is, amelyeken „Kamerával ellátott terület”, „Riasztóval ellátott helyiség” felirat olvasható. Ezek is elvehetik a betörő kedvét attól, hogy ami lakásunkkal próbálkozzon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTanácsok allergiás, asztmás gyermekek szüleinek nyárra
Következő cikkKárosak lehetnek a hüvelyen belüli eszközök

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..