Károsak lehetnek a hüvelyen belüli eszközök

hüvelyen belüli eszközök

Modern korban élünk, modern eszközöket, modern módszereket használunk életünk egyre több területén. Számos vívmány, felfedezés segítséget jelent mindennapjainkban, egyszerűsítik napi tevékenységeinket, kényelmesebbé teszik világunkat. Lássuk most az intim „dolgainkat” egyszerűsítő, kényelmesebbé tevő eszközök arzenálját.

Történelmi áttekintés nélkül most csak néhányat emelek ki közülük, melyek nélkül már-már képtelenek(?) lennénk élni: tampon, intimtölcsér, hüvelygyűrűk, hüvelysúlyok, golyók, tampon-szerű „tömítés” a hüvelyben, melyet gyógyászati segédeszköznek csúfolnak.

Éhező szövetek

A legfontosabb tényeket jó, ha ismerjük, mielőtt bevásárolunk belőlük. Ezek a következők: bármilyen eszközt helyezünk a hüvelyünkbe, amennyiben nem esik ki, az annak köszönhető, hogy hozzáfekszik a hüvely falához, miközben összenyomja a szöveteket. Ha bárhol a testünkön nyomást gyakorolunk a szövetekre, ujjunk alatt elfehéredik a terület, ugyanis a nyomással akadályozzuk a vérkeringést (lehet kicsit és erőteljesebben akadályozni!). Ez az, amit nem látunk a hüvelyünkben, még csak nem is érezzük – bár van, aki igen -, miközben annak vérkeringése az eszköz viselésének ideje alatt „csökkentett üzemmódban” zajlik, mondhatjuk úgy is, hogy éheztetjük a szöveteket, hiszen nem kapnak elég tápanyagot, oxigént.

Az eszközök használatának céljából adódóan ez lehet néhány óra-nap „éheztetés” – ez áll fenn a menstruáció alatt használatos eszközöknél. Legrosszabb esetben folyamatosan „tárolja” a beteg pl. azt a gyűrűt, melyet méhe előesése miatt helyeztek fel a hüvelyébe, mivel többnyire más módszert ilyenkor nem tudtak alkalmazni. Ez a helyzet leginkább idős korban áll fenn, ami viszont elgondolkodtató, hogy a fogamzásgátlás céljára használatos gyűrűk már egészen fiatal nők hüvelyét ilyen extrém mértékű veszélynek teszik ki.

Terjed a vizelettartási zavar

Miért káros nekünk az, ha sorvad a hüvelyünk szövete, izomzata? A gyengébb szövetek lazábbak, nem zárnak jól, csökken a hüvely szorító ereje, a gátizom záró (húgycső!) szerepe, ezért tovább nő az egyébként is minden 4. nőt érintő vizelettartási zavar (pl. köhögés-tüsszentés-nevetés, stb. alkalmával, amikor a megnövekedett hasi nyomásnak nem tud ellenállni a záróizomzat), károsodik a medencefenék alhasi szerveket alátámasztó funkciója.

Tabu lenne? – A női inkontinencia tünetei

Jól illusztrálja az eseményeket a begipszelt végtag esete, amikor az inaktivitás (nem mozog az izomzat) és a gipsz nyomása miatt a sérült és az ép végtag izomzata (átmérője) között néhány hét elteltével látványos (ijesztő!) különbség alakul ki. Ugyanez játszódik le a hüvelyben, csak nem ennyire látványosan: nem dolgoztatjuk aktívan és közben terheljük, nyomás alá helyezzük (bármely hüvelyben alkalmazandó eszközzel, lásd a felsoroltakat!).

Nemzetközi vizsgálatok eredményéből idézek: stresszinkontinencia tüneteitől szenvedő nőket 4 csoportban vizsgáltak, elektrostimuláció, hüvelysúlyok, intimtorna és kezelés nélküli csoport. 3 csoport (25-27 fős) azonos eredményt mutatott a vizsgálat végén (1-3 főnél tapasztaltak javulást), egyetlen csoport esetében találták azt, hogy 19 nőnek javultak vagy megszűntek a problémái. Ők intimtornát végeztek és nem hüvelysúlyokat használtak!

Derékon alul is figyelni kell

Az intimtorna végzésének szabályai vannak, egyénre szabottan érdemes gyakorolni, hogy a lehető legjobb eredményt hozzuk ki magunkból. Az alhas védelmét szolgáló szokások elsajátítása (testtartás, vizelet, székletürítés, székrekedés megoldása, túlsúly, fizikai terhelés, szexuális élet, stb.) nagymértékben hozzájárulnak, esetenként alapvetően meghatározzák a torna sikerét. Ezért minden nőnek, aki szeretné elsajátítani az intimtornát, a Kriston-féle módszert javaslom. Én orvosként, pathológusként, a kóros elváltozások kialakulását munkámból kifolyólag ismerve azt láttam, hogy ennek az intim területnek az erősítése csak akkor lehet sikeres, ha átfogóan látja az érintett páciens is, mennyi minden befolyásolja a tünetei, komolyabb esetben a betegsége kialakulását. Akkor számíthatunk arra, hogy javaslatainkat, értve az összefüggéseket, a saját érdekében be is fogja tartani.

Intimtornával a jobb együttlétért…

Azt tapasztaltam, hogy a betegek nehezen csapnak bele a hüvelytornába, hiszen nem ugyanolyan területről van szó, mint a hasizom vagy a bicepsz erősítése esetén. Idősebb pácienseim fogalmazzák meg jól: „Doktornő, nekem derékon alul ne is mondjon semmit, az olyan, mintha nem volna.” Márpedig azt a testrészünket, amellyel kapcsolatban nem vagyunk tudatosak, nem tudjuk irányítani, óvni, figyelmet szentelni neki. Először tehát ezzel van teendőnk, ami egyénileg nagyon különböző mértékű ismeretek átadását teszi szükségessé. Ezért történik csoportos Kriston-tréningeken az, hogy saját testünknek erről az intim tájáról a szükséges anatómiai-funkcionális ismereteket átadjuk, a testi-lelki működések összefüggéseit megvilágítjuk, hogy mindenki „jogosságot” érezzen az itt zajló működésekhez.

Sosem késő elkezdeni

Végezetül nőgyógyász szavait idézem: „A jól működő gátizmoknak nemcsak a vizelet tartásában, hanem a kismedencei szervek alátámasztásában, anatómiai helyzetüknek megtartásában, a végbél zárva tartásában és a jó szexuális életben is fontos szerepük van. Már a fogamzóképes kor előtt fontos lenne megtanulni az intim tornát, hogy a fiatal lányok bátran sportolhassanak és még az erős, megterhelő fizikai mozgásokkal szemben is képes legyen a medencefenék izomzat ellentartani. Későbbi éveikben örömszerzőbb legyen a szexuális életük, és hogy majd a szülések és a hormonváltozások se rontsanak a gátizmuk erején. Természetesen minden panaszt, betegséget könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani, de a tornát soha sem késő elkezdeni! Az izomszövet bármelyik életkorban erősíthető, csak kitartó, elszánt munkára van szükség. A torna nem hoz egyik napról a másikra látványos eredményt, de a rendszeres gyakorlás meghálálja a fáradságot, mert végül is a panaszok javulásához, vagy akár a teljes gyógyuláshoz vezethet.”

Gondoljuk végig és döntsünk belátásunk szerint: terheljük intim testrészeinket, hüvelyünket, feladatkörét „tároló” funkcióvá silányítva viszonylagos kényelmünk érdekében, miközben figyelmünket nélkülözi. Vagy inkább kíméljük, óvjuk, vigyázunk rá, tornáztatjuk, mert nagyon fontos, női létünk meghatározó területéről van szó. Aki az utóbbi mellett dönt, elkerülhet komoly műtéti beavatkozásokat, javítani tudja szexuális életét, párkapcsolatát, önmagával való elégedettségét, önértékelését. Örömökben gazdag tapasztalatokat kívánok a velünk tartó nőtársainknak!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Orvosi tanulmányaim során azt tapasztaltam, hogy kevés figyelem irányult az emberi test intim részeinek karbantartására, betegségeinek, elváltozásainak megelőzésére, a gyógyítás természetes lehetőségeinek megismerésére. A vizelet-,szél-,széklettartási zavar, a szexuális élet területén kialakuló nehézségek nagyon gyakori problémák. Az akaratlan vizeletvesztés, belső szervi süllyedések, fájdalmas menstruáció, aranyér, székrekedés, végbélgyengeség, intim torna, gátizom torna, szexualitást érintő kérdésekben tudok segíteni.
Előző cikkFilléres ötletek otthonunk biztonságáért
Következő cikkA csodadiéták veszélyei

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..