Foglalkozzunk a férfimeddőséggel is!

férfimeddőség

Ha nem jön a baba, akkor a nőnek orvoshoz kell mennie. Ugye ismerős ez a mondat? Észrevette, hogy ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés? Pedig a férfiak egészsége és szokásai is erősen esnek latba, vagyis mindenképpen foglalkozni kell velük. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Meddőség gyanújakor mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban van egy igen nagy tévhit, ami makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez nem igaz, olyannyira nem, hogy az adatok alapján 40%-ban a nők, 40%-ban a férfiak, és 20% egyéb tényezők alkotják.
Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni, vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A meddőség nem csak a nőket érintheti

A férfival is lehet baj?

A férfiak része a várandósságban az elején jelentős, ám akkor valóban az. Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erős befolyásoló tényezők az esetleges betegségek, fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.

Mi több, sokszor érdemes már ezzel kezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával. A férfiak esetében az ellenőrzés rendszerint fájdalommentes, inkább csak kellemetlen lehet. Spermiogramm készítése, valamint prosztata és a nemi szervek vizsgálata lehet indokolt, szakorvos által. A spermamintából a szakemberek olyan információkhoz jutnak, mint a hímivarsejtek mozgékonysága, felépítése, fizikai jellemzői, melyek mindegyike fontos a megtermékenyítés szempontjából.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is igaz, hogy sok betegség komoly hatást gyakorol a sperma minőségére, így pedig a termékenységre is. Az erősebbik nem esetében is fennáll az IR lehetősége, valamint azok a betegségek is veszélyt jelentenek, melyek a prosztatát érintik. Itt azonban nem áll meg a sor, hiszen az endokrinológia, az urológia, az andrológia vagy éppen a belgyógyászat, a genetika is olyan területek, ahol a férfi meddőség gyökereit keresni lehet!

Nem-hormonális segítség a meddő pároknak

Mi is tehetünk  a férfi meddőség ellene?

Szerencsére, akárcsak a hölgyek esetében, a férfiak is tehetnek a meddőség ellen. A megfelelő táplálkozás és a mozgás esetükben is alapfeltétele az egészségnek, így a normál termékenység megőrzésének is.
A dohányzás, a zsíros ételek mértéktelen fogyasztása, a sok stressz mind olyan külső tényezők, melyek rontják a sperma minőségét. Néhányukat közvetlenül képesek vagyunk kiiktatni, míg mások hatásait a megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem-pótlással lehet semlegesíteni. Ma már szerencsére a piacon fellelhetőek a várandós vitaminok mellett a férfiak számára kifejlesztett változatok is. A készítmény kiválasztásánál fontos, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet! Külön jó hír, hogy a megfelelő férfivitamin nem csak a normál spermaképződés és a normál termékenység fenntartásában, visszaszerzésében játszik szerepet, hanem akár sportolóknak is tökéletes lehet, hiszen a benne szereplő anyagok a test optimális működésének alapkövei, vagyis a teljesítmény fenntartásában is komoly szerepet játszanak!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Meddőség rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk10 ok, hogy miért nem találsz párt
Következő cikkA legcukibb gyerekek a kifutóról

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Tisztelt Veresné T. Mónika !
    Érdeklődnek hogy 6 éve az orszagos mentoszolgalatnal dolgozom most veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok. 2018.06.13-tól. Szülés időpontja 2019.02.07 lenne. Kérdésem hogy a csed és gyed számításánál beleszámít a tp.vagy a munkabéreket veszik e alapul. Válaszát köszönöm .
    Tisztelett : Visnyarne Csilla

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..