Hozzávalók:
- 2 padlizsán,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2-3 újhagyma,
- 15 dkg juhsajt,
- olívaolaj,
- fél citrom leve,
- só, bors
A padlizsánokat meghámozom. (Ha gőzben tudnám megsütni: azután is lehúzhatnám a héját, de a grill erre nem igazán alkalmas.) Centivastag, kerek szeletekre vagdosom. Összevágok nagyobb darabokra néhány gerezd fokhagymát, mondjuk úgy négyet, és pár kerekre hízott újhagymát is.
Minimális olívaolajjal megspriccelem a padlizsánkorongokat, és kis házi grillen – faszénen is lehet, vagy serpenyőben – szép aranyra sütöm. Mellérakom az újhagyma-szeletkéket is. Amikor már épp kezdene látszani a leheletnyi színe a korongocskáknak, mellé-, közé- és rádobálom a fokhagymadarabkákat. Pirosra, füstösre sütöm, az egészet kihűtöm, és villával összetöröm. Ha teljesen sima krémet szeretnénk, tegyük turmixgépbe – én szeretem, ha rusztikus.
Hozzáreszelek még vagy tizenöt deka friss, sós, kemény juhsajtot. Mivel az épp elég sós, ezért nem használtam egyébként a receptbe sót máshol. Ha kihagyjuk a juhsajtot, akkor azért tegyünk bele egy csipetnyi tengeri sót. Meg feketeborsot, illatosat, frissen őrölve. És egy fél citrom leve is mehet. Általában kíván még a krém egy kevés, leheletnyi olívaolajat, hogy jobban összeálljon.
Tálalhatjuk pirítóson, paprikával, uborkával, paradicsommal, lilahagymával, vagy készíthetünk belőle falatkákat olajbogyóval díszítve.
Ki a bánat mondta hogy fokhagymát kell tenni a padlizsánkrémbe ? Micsoda marhaság
Attól,ohgy te nem szereted bele még másnak ízletes lehet így:)
Ez egy igazán jó recept!De én csak,megsütöm a padlizsánt,majd lehúzom a héját.Olívaolajjal jó kikeverem,apróra vágott hagymát vágok bele,sózom,borsozom és citromlevet nyomok bele.Lehűtve tálalom!Paradicsom karikával és petrezselyemmel díszítem.Ízlések és pofonok különbözőek,de én így szeretem.Próbáljátok ki,finom!
Nagyon jo recept!
ok