Fűszereskert az ablakban

Fűszereskert az ablakban

Alig néhány évtizede még minden portán megtermelték a konyha fűszereit. Éljünk a lehetőséggel mi is: ha tartunk otthon néhány cserép fűszernövényt, mindig lesz kéznél friss fűszer, amely a legegyszerűbb ételt is különlegessé teszi, és még talán szárítani is tudunk belőle. A kiültetések emellett mutatós és illatos díszei lesznek ablakainknak. A növények beszerzése és elültetése, pedig kellemes hétvégi programot kínál.Mielőtt palántát vagy növényt vásárolnánk, mérjük fel ablakunk vagy balkonunk-, és a személyes lehetőségeinket, valamint írjuk össze, melyik fűszereket kedveljük a legjobban. A kiválasztott növényekről gyűjtsünk információt: tulajdonságaikról, igényeikről, például szárazságtűrő-e, télálló-e, milyen magasra nő? A levelekből is következtethetünk erre, az ezüstös – szárazságtűrő, a nagy, puha zöld levelű – árnyékkedvelő általában. A kertészetekben szívesen adnak személyesen tanácsokat a növények gondozásához is. Az izsóp, szurokfű, kakukkfű, borsikafű kifejezetten kedvelik a napsütést. A mentafélék a félárnyékot, és a nyirkos talajt kedvelik.

Mutatós kiültetéseket lehet egyúttal elérni azonos igényű fűszerekkel, kihasználva a növények külső adottságait. Igen dekoratív lehet például a bordó-levelű zsálya, az  izsóp, a  levendula, a  szurokfű társítása.

Vásárlás után ültessük át, mert a tőzegben maradó növények közege nagyon hamar kiszárad, amit nehéz újranedvesíteni. Érdemes a talajt takarni akár fenyőkéreggel, akár fűnyesedékkel. Az agyagcserépben nevelt növényeket gyakrabban kell öntözni. A cserépben nevelt mediterrán, évelő fűszereinket átteleltethetjük, amit meghálálnak friss leveleikkel.

Ízelítőként bemutatunk néhány fűszernövényt, amelyek balkonládákban is termelhetőek:

A középmagas, illatos bazsalikom jókedvre ébreszt, reményt kelt, és félelmet űz, a pizza, paradicsomos ételek, tészták és főzelékek kedvelt ízesítője. Szárítva nem őrzi meg az aromáját, virágzás előtt szedett friss leveleit lefagyaszthatjuk, vagy olívaolajjal rétegezve tartósíthatjuk. Virágbimbói rendszeres eltávolításával növekedésre ösztönözhetjük. Érdemes május végén  kiültetni, de magról is vethető.

Erdélyben különösen kedvelt a bab, káposzta, gombás ételek intenzív ízű fűszere, a csombor, vagy borsikafű, amit kizárólag a főzés végén tegyünk az ételbe. A bors helyettesítésére kiválóan alkalmas, egyben gyógyhatású növény középmagasra nő, kedveli a napfényt, jól tűri a szárazságot. A virágzás kezdetén vágjuk vissza, csokorba kötött, szárított leveleit porrá morzsolva tegyük el télire. Magjait március végén, április elején vessük el.

Ismét felfedeztük a középmagas, félárnyékot és nyirkos földet kedvelő borsmentát. Érdemes folyamatosan visszavágunk, levelei sokoldalúan felhasználhatóak: különleges szószként sültek mellé, gyümölcssalátához, de frissen és szárítva teának is kiváló.

Szintén középmagasra nő az erős napot kedvelő, a herpesz vírus és köhögés ellen ható, gyógyhatású, dekoratív évelő a kerti izsóp, amely a hús- és burgonyaételek finom fűszere. Föld feletti részét évente 2x, júniusban és szeptemberben érdemes visszavágni, és csokorba kötve megszárítani.

A kakukkfű alacsony növekedésű, kellemes illatú és aromás fűszer és gyógynövény. Nehezen emészthető ételek, marhasültek, vadas ételek, különleges körözött ízesítője, a fürdővízben illatos és frissítő hatású, fertőtlenítő és vízhajtó hatású. Palántákat májusban érdemes kiültetni, de magról is vethető, és tőosztással is szaporítható. Meleg, és napfényigényes növény, a szárazságot jól tűri, leveleit virágzáskor szedjük, és hűvös helyen szárítsuk.

Az egyik legkedveltebb és legrégebbi magyar fűszernövény a melegkedvelő majoránna. Palántáit áprilisban ültessük ki, de melegágyban magról is vethető. Kétszer, júniusban és szeptember elején arathatjuk le szárait, amelyeket szellős, árnyékos helyen megszáríthatunk. A magas vérnyomásúak csak mértékkel használják!

Az örökzöld, középmagas, fényt és szárazságot kedvelő levendula antibakteriális, depresszió és fáradtság csökkentő, nyugtató hatású. Elriasztja a hangyákat és a tetveket. Bimbósan szedjük le, akkor nem peregnek le virágai, amelyeket fürdővízhez is adhatunk, vagy párnába varrhatunk kihasználva nyugtató hatását, de kis ruhazsákba kötve megvédi szekrényeinket a molyoktól. A mediterrán konyha ételízesítéshez is használja.

Jó ha mindig van otthon petrezselyem, amelynek elrágott levele még a foghagyma szagát is közömbösíti.

Az őshonos, örökzöld, évelő rozmaring nem télálló, ágai, morzsolt levelei a vadas és szárnyas sültek, pácok különleges fűszere.

Tarthatunk még snidlinget, tárkonyt és sok más fűszernövényt is ablakunkban, vagy balkonunkon egyedi igényeinkhez és lehetőségeinkhez szabva. Még ha kevés helyünk van, akkor is kertészkedjünk bátran, legyen saját fűszeresünk az ablakban.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!