Geoturizmus, a fenntartható utazás

Geoturizmus, a fenntartható utazás

Egészen a közelmúltig az utazás a kevesek, a jómódúak kiváltsága volt, melyet pihenésre, tanulásra, gyógyulásra használtak. Az elmúlt évtizedek során a turizmus, robbanásszerű felfutása következtében embertársaink százmilliói özönlötték el a földünket. Ám a tömeges, helyenként lassan sáskajárást felidéző hordaturizmus nemcsak a világlátás eredeti élményszerűségétől fosztja meg az utazót, hanem rendkívül káros a városok, tájak, régiók gyakran kényes ökorendszerére, természeti, történelmi, kulturális kincseire, erőforrásaira.

Ráadásul a turizmusból származó gazdasági haszon sem a helyi gazdaságot gyarapítja. A „tömeges turizmus“ vagy „hagyományos turizmus“ általában a nagy utazási irodák és üdülőhelyek turisztikai termékkínálatára utal. Ezek az utazási irodák nagy nemzetközi vállalatok tulajdonát képezik, melyektől az utas mindenhol azonos üdülési lehetőségeket és  szolgáltatásokat vár el, Balin ugyanúgy mint New Yorkban. Ebben az utazási formában csekély vagy semmilyen kapcsolat nincsen a helyi közösségekkel, gazdasággal, kultúrával.

A hagyományos tömegturizmus alternatívájaként az 1980-as években a köztudatba berobbant ökoturizmus elsősorban a természeti környezet megóvására született, s a fenntarthatóság és a  környezetbarát vendéglátás elvére épül. A legújabb trend, az úgynevezett geoturizmus pedig magában foglalja a természeti környezet talajáról fakadó kultúrák, az ezekhez kapcsolódó igen értékes kultúrális és természeti erőforrások iránti különleges érzékenységet. Az „alternatív turizmus“ jellemzően kis és középméretű családi és baráti vállalkozásokra épül, több lehetőséget ad a helyi közösségekkel való közvetlen kapcsolatra, s tiszteletben tartja a környezet védelmének, megóvásának szükségességét.

Az élményszerű időtöltés mellett a természet megóvását is fontos értéknek tekintő utasnak nem árt azonban óvatosnak lennie: az ökoturizmusnak egyenlőre nincs nemzetközileg egységes minősítési rendszere. Gyakori az úgynevezett greenwashing, azaz „zöldre mosdatás“, az ökológiailag káros turisztikai termékek — vízalatti szállók, helikopter túrák, vadasparkok (wildlife theme parks) stb. – környezetbarát cimkével való reklámozása.

Az elkövetkező évek egyik legjelentősebb kihívása: hogyan éljünk a turizmus lehetőségeivel, figyelembe véve, hogy becslések szerint az elkövetkező három-négy évben évente közel egy milliárd nemzetközi utasra számíthatunk. A fogyasztók pedig egyre inkább keresik azokat a tömegturizmust megkerülő utazási lehetőségeket és szolgáltatásokat, melyek visszahozzák az utazás elveszett élményszerűségét, ugyanakkor bizonyos fenntarthatósági követelményeknek is megfelelnek.

A geoturizmus népszerűsítésére a National Geographic különleges pályázatot írt ki olyan innovatív turisztikai termékekre, amelyek modellértékűek és mások által máshol is követhetőek lehetnek. A pályázat döntőseit olyan turisztikai projektek közül kerültek ki, melyek fenntartják és erősítik az adott hely földrajzi jellegét, környezetét, örökségét, kultúráját, esztétikumát, s lakóinak jólétét. A National Geographic Society egyik most futó programjának célja világszerte a geoturisztikai értékeket képviselő turisztikai desztinációk feltérképezése, helyi közösségekkel karöltve az ezeket népszerűsítő brossúrák elkészítése.

A geoturizmus az ökoturizmusnál tágabb koncepció és sokféle résterületet foglal magába, ideértve a városias területeket is, de a kultúrális örökségre épülő turizmust is. Például egyre nő az érdeklődés az agroturizmus, gasztronómiai turizmus, az egészségügyi turizmus különféle formái iránt, mely utóbbiak gyakran kapcsolódnak a különféle iszapok, rádioaktív homokfélék, víz, stb., természetes gyógyító hatásához. De ott van például az ún. önkéntességi turizmus, ahol az emberek az utazási élmény részeként önkéntes munkát végeznek. Van amikor ez az utazási élmény száz százaléka – mint például az Orvosok Határok Nélkül szervezete esetében – más esetekben pedig a világjárók mondjuk fél vagy egy egész napot töltenek el önkéntes munkával egy-egy utazás alkalmával. És akkor még nem is szóltunk a művelődési lehetőségekről. Egy-egy utazás intenzív tanulási élményhez, s a világ tapasztalati megismeréséhez nyújthat lehetőséget. Konfliktusokkal terhelt világunkban pedig nagy szükség van az emberek közti közvetlen kapcsolatok ápolására. Hihetetlen globális erőforrásaival a turizmus, élményszerű érintkezési lehetőséget teremtve egy-egy távoli közösség lakóival, kultúrájával, jelentősen hozzájárulhat a békésebb kapcsolatokhoz.

Az utazni vágyók jelentősen befolyásolhatják a turistaipart egy kis kutatómunkával és bizonyos választások, értékek előnyben részesítésével. Az alternatív turisztika, elsősorban a geoturizmus alapértékeinek figyelembe vételével szervezett utazás csodálatos vakációval örvendeztethet meg bennünket, miközben pénzünk az úticélként kiválasztott környezet és az ott élő emberek javát is szolgája. Bárki lehet geoturista és élvezheti a vissza a természetbe felemelő örömét, megújító erejét városokat felfedezvén vagy esőerdőket járva, otthonához közel vagy álmai egzotikus színterén.

Fenntartható turisztika tippek:

Néhány kitűnő alternatív turisztikai lehetőség a National Geographic Society Geoturizmus Kihívás versenyének döntősei köréből:

  • A Nagy Bajkál Turistaúthálózat (The Great Baikal Trail): Az első, egész Oroszországot átszövő turistaútrendszer,
  • Rios Tropicales: Esőerdő Helyreállító és Fenntartható Közösségfejlesztő Projekt – „Costa Rica Legjobb Kalandtúra Utazási Irodája“,
  • Exotica Cottages: Világszínvonalú ökokunyhók (eco-cottages), hegyi paradicsom Dominikán, a természeti kincsekben gazdag szigeten,
  • CC AFRIKA (Conservation Corporation Africa): Innovatív visszatérés a élővilághoz a közösségi tulajdonbavételhez, luxus afrikai szafarik,
  • Kréta Kulináris Szentélyei (Öko-agroturisztikai hálózat): Interaktív oktatási programok a görögországbeli Krétán: kultúra, természet, fenntartható biotermesztés és hagyományos konyha,
  • Blue Ventures: A turizmus mint természetvédelmi eszköz ember és természet megóvására. Díjnyertes tengervédő környezetvédelmi és önkéntes közösségi projektek Madagaszkáron. Scuba diving tanulási, coral reef tanulmányozási, helybéli iskolákban angol tanítási lehetőségek.
  • Öko-egészség farmok, Lettország: A tömegturizmus alternatívái: természeti rendszerek és emberi egészség harmóniájának megteremtése ősi hagyományok, természetvédelem és betegségmegelőzés  integrálásával hagyományos falusi környezetben. Elérhetőség: Mara Bergman, Upmali Rendas pag. Kuldigas raj Latvia, upmali.herbs@pcabc.lv

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Újságíró, író, kommunikációs szakember vagyok. Szívügyem női sorsok, női történetek felkutatása, ábrázolása, a női generációkon átívelő szolidaritás, nyomot hagyni a következő generációink útkereséséhez! Korábban hat évig az ELLE Magazin szerzőjeként, majd főmunkatársaként kaptam remek lehetőséget minderre. Jelenleg családi memoárt írok, könyvírói pályámat építem.
Előző cikkKötelező lesz a penumococcus elleni oltás
Következő cikkAllergia megelőzés a fogantatástól kezdve