Gluténmentes ünnepi sütemény receptek

A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlott. – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb.

Az ételek készítése során a gesztenyelisztet érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kókuszliszttel, a piskótatekercs esetében pedig kölesliszttel egészíthetjük ki a szükséges mennyiséget.

A köles – magas rosttartalma mellett – nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.

Gluténmentes gesztenyés csillag

Hozzávalók:

  • glutencsillag160 gramm gesztenyeliszt
  • 60 gramm kókuszliszt
  • 150 gramm cukor
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 100 gramm vaj
  • 2 db tojás
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

Összekeverjük a tojásokat a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffin tészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét. A tésztát csillag formájú szilikonos formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.

Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 4db tojás
  • 1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 púpozott evőkanál kölesliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2dl Cocomas kókuszkrém
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd a hideg Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a 2 különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát egy szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

www.allergiakozpont.hu

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .