Gyakorlati tanácsok melltartó vásárláshoz

A jó melltartó csodákra képes! Milyen igaz gondolat! Viszont ahhoz, hogy ez a csoda beteljesüljön, ki kell választanunk a megfelelő darabot, akár divat, akár méret szempontjából.

Melltartódivat 2012

Ahogy a ruhák, cipők, trendek esetében, úgy a melltartóknál is meghatározó tényező a divat. Megszámlálhatatlan lehetőség áll rendelkezésünkre, hiszen a melltartó sokféle szerepet tölt be, formál, nagyít, kisebbít, csábít.

A mindennapokban az egyszerű, kényelmes darabokat preferáljuk. A push-up melltartók továbbra is divatosak, szinte csodát művelnek azzal, hogy megemelik a mellet, így azok jóval nagyobbnak tűnnek az eredeti méretüknél. A báli szezonban rendkívül jól jöhet egy pántnélküli vagy variálható vállpántú melltartó, hiszen egy pántnélküli ruhához manapság egyáltalán nem dukál a kikandikáló melltartópánt. Bárki viselheti őket, a szilikonos aljnak köszönhetően egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy esetleg lecsúszik. Ha párunkat szeretnénk lenyűgözni, vagy ha nőiesebbnek szeretnénk magunkat érezni, szerezzünk be pár szexis csipkemelltartót, melyek nemcsak fehérben, hanem vörös, fekete, és halvány rózsaszínben hódítanak manapság.

Ha már a színeknél tartunk, idén sem veszít népszerűségéből a testszínű fehérnemű, amely főként azért praktikus, mert bármilyen színű felsőhöz észrevehetetlenül viselhető. 2012 a feltűnő, élénk színek éve lesz, ruháink alatt mi is bátran viselhetünk pink, narancssárga és piros melltartókat. A színek mellett kiegészítők is feldobhatják a melltartókat, idén a masnik, flitterek és fodrok a főbb díszítő elemek.

Praktikus tanácsok vásárláshoz

A legfontosabb dolog melltartók esetében, hogy mindig a megfelelő méretet vásároljuk belőle. Fontos, hogy a mellkosarak teljesen fedjék a melleket, a mell sem oldalt, sem felül nem „buggyanhat” ki telt mellek esetén sem. A két mellkosár közötti rész nem állhat el, az a jó, ha tökéletesen hozzásimul a szegycsonthoz.

A vállpántokat úgy kell beállítani, hogy a mell pontosan a könyök és a váll között, középen helyezkedjen el. Tudni kell azonban, hogy a vállpántok nem tartó funkciót töltenek be. Megfelelő magasságra történő beállításuk arra szolgál, hogy jó formát adjanak a mellkosárnak. A megfelelő tartásról a mell alatti pánt gondoskodik. (Ezért is fontos a mell alatti bőség pontos meghatározása).

Melltartó méretek

A melltartó méretezése a legtöbb gyártónál úgy történik, hogy a mellkerületet (a mell legkiemelkedőbb pontján körbemérve) és a mell alatti kerületet veszik alapul.

A melltartó nagyságszámát a mell alatti méret adja. A nagyságszám 5 cm-ként változik, azaz 65-70-75-80-85 stb.

A kosárnagyságát a mellkerület és a mell alatti méret közötti különbség adja. A melltartó kosara A, B, C, D, E, F, G, H jelzésű lehet.

Kosár jelöléseMellkerület és mell alatti méret különbsége
AA10-12 cm
A12-14 cm
B14-16 cm
C16-18 cm
D18-20 cm
DD vagy E20-22 cm
F22-24 cm
G24-26 cm
H26-28 cm

Mihez viseljük?

Másik fontos szempont vásárláskor, hogy a melltartó milyen szabásvonalú és milyen színű ruhához illik, illetve milyen alkalomból fogjuk viselni.

  • A varrásnélküli melltartó pólókhoz vagy szorosan testhez simuló ruhákhoz ajánlott.
  • A szabott vagy merevítős melltartó elegánsabb, nőiesebb hatást kelt a blúz vagy ruha alatt.
  • Vannak melltartó modellek, amelyek a hátat szabadon hagyják és a nyakban kapcsolhatók össze, tökéletes összhangot alkotva a hasonló szabásvonalú ruhával.
  • A színválasztásnál elengedhetetlen, hogy – különösen az áttetsző – ruhák vagy blúzok, illetve mély dekoltázs esetén a ruhával azonos színű melltartót, fehérneműt válasszunk.

Hogyan válasszunk, ha nagyméretű melltartóra van szükségünk?

Nagy mellnél az a legnagyobb probléma, hogy sokan azért, hogy a mellük beleférjen a mellkosárba, inkább nagyobb mell alatti méretet vásárolnak, holott a kosárméretet célszerű ilyenkor növelni. A mell alatti méret a melltartó nagyságát határozza meg (pl. 80 vagy 85), ehhez azonban tartozhat A, B, C, D, E, F, G, H, I kosár is, míg a mell alatti bőség még mindig csak 80 vagy 85.

Figyelni kell arra, hogy a melltartónak annál nagyobb tartást kell biztosítania, minél nehezebb a mell. Ilyenkor a mellkosarakba bedolgozott mellemelők, merevítő karikák, a széles alápárnázott vállpántok, és a szélesebb mell alatti pánt biztosítja a megfelelő tartást. Telt, nagyobb méretű keblek esetén teljes kosarú melltartó ajánlott. A nagyobb fehérnemű üzletekben számos divatos darab áll rendelkezésre.

A szakmai segítségért és a fotózási lehetőségért köszönet Dr. Tóth Lászlónénak, az Anita-Hungária Kft ügyvezetőjének.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..