Gyereknapi fotósorozat: ez a roma gyerekek álma

Fotósorozatban mutat be a CFCF Alapítvány roma gyerekeket, akik rendőrnek, vasutasnak, szakácsnak vagy ügyvédnek készülnek. Pont ugyanúgy, ahogy a nem roma gyerekek. Akkor mégis miért emelték ki a romákat? Azért, hogy megmutassák, nem a gyerekek mások, hanem a tanulási és egyéb körülményeik.

Magyarországon becslések szerint az általános iskolások 15%-a cigány, ők kétszer akkora eséllyel sodródnak ki az iskolarendszerből, mint nem roma társaik. Pusztán húsz százalékuk szerzi meg az érettségit, 2-3 százalékuk a diplomát. A középiskolai kudarcot a sikertelen általános iskolai pályafutás alapozza meg, az iskolát minden harmadik roma gyermek a többségtől elkülönített, szegregált cigány osztályokban végzi. Szegregált iskolából pedig nem vezet út a sikeres tanulmányokhoz és mindig újratermeli a szegénységet – hangsúlyozza Daróczi Gábor, a CFCF elnöke.

„Minden gyerek egyformán szeret játszani, minden gyerek egyformán szereti a fagyit, a gyereknapnak is ugyanazt kéne jelentenie minden gyereknek. Mi ma mégis azt mutatjuk meg, hogy Magyarországon mégsem kapja meg minden gyermek egyformán az esélyt a sikeres életre” – mondja a kampányról Daróczi.

adam

A CFCF tizenkét éve harcol jogi és nem jogi, közösségi eszközökkel a nehéz sorsú és többségében roma gyerekek esélyegyenlőségéért, minőségi oktatásáért. Szerintük a lehető legjobb minőségű oktatás, a modern világnak megfelelő készségek legmagasabb szintű elsajátítása az egyetlen kiút a nyomorból és az elszigeteltségből. A jó tanulás pedig nem a gyerekeken múlik csupán, hiszen nekik nagy terveik vannak.

A 14 éves Józsi rendőrnek készül, pár hete derült ki, hogy már fel is vették a rendészeti szakközépiskolába. „Nem szeretek annyira tanulni, de ez a kilenc év még megéri az álmaimért” – mondja. Az ő hátására kisebb testvéreit is vonzza a rendőri pálya, a 7 éves Dorina lány rendőrkutyát szeretne, Márk pedig helikopterrel üldözni. A nagycsoportosok, mint Nati és Barnus nagyon várják már az iskolát, Nati annyira izgatott a tanulástól, hogy semmi másról nem volt hajlandó beszélni az fotósorozat alatt készült interjúban. A 13 éves Zsuzsi is szeret tanulni, ő majd diplomát szeretne, Dzseni pedig egyszerre több szakmában és több állásban gondolkodik.

Dorina

A közösségi média kampányban szereplő gyerekek mind a CFCF Láthatatlan Tanodájában tanulnak, játszanak, fejlődnek. A tanoda a Józsefvárosi gyerekeknek nyújt mentorprogramot és fejlesztő foglalkozásokat. Az általuk követett módszerrel jó eséllyel tudják leküzdeni az iskolakezdést és a későbbi pályaválasztást is negatívan meghatározó hátrányokat.

Az X Kommunikációs Központ által tervezett kampány még két hétig tart a CFCF Facebook oldalán, minden második nap új gyermek céljait és álmait ismerhetik meg az oldal követői.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA kukásautó a téma az idei FKF rajzpályázaton
Következő cikkAlacsonyabb a gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..