Gyerekvers-illusztrációkból nyílt kiállítás

gyerekvers illusztrációk kiállítás

Kortárs és klasszikus magyar gyerekvers-illusztrációkból mutat be válogatást az a kiállítás, amely Versképek címmel szerdától látható a KKM-Balassi Intézetben Budapesten.

A magyar gyermekirodalom több évtizedes, legendás időszakából és a kortárs illusztrációkból álló válogatás csaknem félszáz művész alkotását vonultatja fel reprezentatív képet nyújtva a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről, a lírai szimbolizmustól a groteszk rajzig – olvasható a KKM-Balassi Intézet szerdán elküldött közleményében.

gyerekvers illusztrációk kiállítás

Mint írják, az 1950-es, 1960-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket olyan kiemelkedő rajzolók illusztráltak, mint Bálint Endre, Hincz Gyula, Kass János, Réber László vagy Reich Károly.

A KKM-Balassi Intézet április 11-ig látható kiállításán Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Békés Rozi, Buzay István, Dániel András, Faltisz Alexandra, Gyöngyösi Adrienn, Horváth Ildikó, Igor Lazin, Kállai Nagy Krisztina, Kárpáti Tibor, Keresztes Dóra, Keszeg Ágnes, Kismarty-Lechner Zita, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Megyeri Annamária, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Nagy Norbert, Orosz Annabella, Pap Kata, Pásztohy Panka, Paulovkin Boglárka, Pikler Éva, Rofusz Kinga, Schall Eszter, Szalma Edit, Szimonidesz Kovács Hajnalka, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Timkó Bíbor, Vojnich Erzsébet rajzait mutatják be.

gyerekvers illusztrációk kiállítás

vezetőjét, aki a megnyitón elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: a kulturális diplomácia szempontjából kiemelt szerep jut napjainkban a gyermekkultúrának, hiszen a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyv-kiadás a világ számtalan országában virágkorát éli. Hammerstein Judit szerint a gyerekkönyv-illusztráció könnyen befogadható a külföldi néző számára is, így a képek oda is sikeresen közvetítik a magyar kultúrát, ahova az a nyelvi nehézségek miatt nehezen jutna el.

A közlemény idézi Hammerstein Juditot, a KKM helyettes államtitkárát, a Balassi Intézet

 

Rámutatott arra, hogy napjainkra a versillusztráció műfaja művészi szintre emelkedett, a magyar illusztrátorszakmát a nemzetközi színtéren is ismert művészek alkotják. Hammerstein Judit hozzátette: a tervek szerint a Versképek című tárlat idén augusztusban a Pekingi Könyvvásáron, októberében pedig a Ljubljanai Könyvvásáron is bemutatkozik majd, ahol Magyarország lesz a díszvendég.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a KKM-Balassi Intézet számos olyan kiállítást rendezett az elmúlt években, amelyek a külföldi magyar intézetek hálózatán keresztül a világ több pontjára eljutottak: ilyen volt a Róth Miksa üvegablakait bemutató tárlat, vagy Balla Demeter íróportréi.

képek: balassiintezet.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFőzzetek, egyetek és játszatok együtt a Disney Mesés szakácskönyvével
Következő cikkLogopédia Európai Napja 2018

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..