Gyermekápolási táppénz változások 2013. július 6.-tól

Változtak a gyermekápolási táppénz jogosultsági szabályai 2013. július 6.-tól: már a beteg gyermek kórházi kezelésének idejére is kaphat a szülő gyermekápolási táppénzt, továbbá a 12 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek esetén méltányosságból igényelheti azt.A gyermekápolási táppénz olyan pénzbeli ellátás, mely akkor illeti meg a szülőt, ha gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni. A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel.

gyermekápolási táppénz 2013Gyermekápolási táppénzre a szülő abban az esetben jogosult, ha tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermeket ápol és a gyermeket saját háztartásában neveli. 2013. július 6. előtt csak az otthoni ápolás idejére járt a gyermekápolási táppénz, illetve az anyának akkor, ha kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatta.

2013. július 6. óta viszont a beteg gyermek kórházi kezelésének idejére is kaphat a szülő gyermekápolási táppénzt, így nem kell szabadságot kivennie, ha gyermeke kórházba kerül.

Ugyancsak ettől az időponttól 12-18 éves beteg gyermek esetében méltányossági gyermekápolási táppénz is igényelhető, függetlenül attól, hogy kórházban tartózkodik-e a szülő a gyermekével vagy otthon ápolja őt. A méltányosságból megállapítható pénzbeli ellátások folyósításának idejét és összegét az egészségbiztosítási szerv a méltányossági kérelem elbírálása során határozza meg.

A gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, továbbá attól is, hogy a gyermekápolási táppénzt igénybe vevő szülő közös háztartásban, vagy egyedül neveli a gyermeket.

Az egyévesnél idősebb gyermek betegsége esetén járó gyermekápolási táppénzes napokat nem a naptári évre vonatkozóan számolják, hanem a gyermek születésnapjától a következő születésnapig terjedő időtartamra.

A gyermekápolási táppénz időtartama:

  • egy évesnél fiatalabb gyermek gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek egyéves koráig időbeli korlátozás nélkül jár.
  • 1-3 éves gyermek után évenként és gyermekenként 84 naptári nap
  • 3-6 éves gyermek után évenként és gyermekenként 42, egyedülállóaknak 84 naptári nap
  • 3-6 éves gyermek után évenként és gyermekenként 14, egyedülállóaknak 28 naptári nap

Amikor egy gyermek súlyos beteg, sokszor családok mennek tönkre, mert az egyik szülő keresete kiesik a családi kasszából. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a kritikus helyzetben se maradjon kereset nélkül egyik szülő sem – olvashatjuk az Országos Egészségpénztár indoklásában.

További részletek a gyermekápolási táppénzről az ingyenesen letölthető TB-kisokosban>>

Szólj hozzá Te is!