Változott a TGYÁS, GYED és táppénz összegének kiszámítása 2013-ban

tgyás-gyed-táppénz-összege-2013-300x199.jpg

Változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában 2013. július 15-től.  A jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt és gyermekgondozási díjat, aki korábban is kaphatott.

Azon munkavállalóknál sincs változás, akik ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak évek óta, vagyis esetükben az előző éves, illetve a jogosultság kezdő napját megelőző 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét.

tgyás-gyed-táppénz-összege-2013Akiknek az utolsó vagy jelenlegi munkaviszonyukban nincs 180 napi jövedelmük, mert munkáltatót váltottak, azoknál változtak a táppénz kiszámítására vonatkozó szabályok. E szerint a táppénz összegének kiszámításánál július 15-től csak annál a munkáltatónál elért jövedelmet lehet figyelembe venni, ahol a munkavállaló megbetegedésekor dolgozik.

Eddig a korábbi munkáltatóknál elért jövedelmet is figyelembe vették a táppénz számításnál. A változás eredményeképpen a munkavállaló könnyen kiszámíthatja mennyi lesz a táppénz összege. Az OEP szerint „így egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá vált a rendszer és betegség esetén a munkavállaló is tud kalkulálni”.

Változtak a terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is. Ennek lényege, hogy csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni az összeg kiszámításakor. Az OEP közleménye szerint viszont „senki nem járhat rosszabbul az új szabályok miatt”. Ezért azok esetében, akiknek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik meg, a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátások összegét, folyósítani pedig a kedvezőbbet kell.

Változott a jövedelemigazolás kiállítására vonatkozó szabályozás is. Ezért az OEP szerint már csak annak érdemes a jövedelemigazolást kérnie, aki olyan gyermekre tekintettel kér terhességi-gyermekágyi segélyt vagy gyermekgondozási díjat, aki várhatóan 2014. május 11. előtt megszületik. „Ez a módosítás könnyebbséget jelent a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is” – hangsúlyozták.

A TGYÁS, GYED és táppénz kiszámítása részletesen az ingyenesen letölthető TB-kisokosban>>

hirdetés

1 KÉRDÉS

  1. Kedves Babafalva!

    Olvastam ezt a cikket a Tgyás kiszámítás miatt. Több oldalon is pontosan így olvastam,sőt a tv-ben is hallottam erről az új törvényről,miszerint 2013. júlistól változik a Tgyás számítás.
    Én 2014 április 30-án szültem és nekem sajnos a 2013-as évet nézték a kiszámítás miatt.Én jobban szerettem volna ha a szüléstől visszamenőleg 1 évet vagy 6 hónapot nézzék. Elvileg lehetett választani is,hogy mi alapján számolják ki,akik május 11-e előtt születtek.
    Nagyon szépen kérem,hogy valaki aki tud erről valamit írjon,mert kérdeztem több könyvelőt is,sőt hívtam az Államkincstárat is és mindenki mást mondd. Senki nem tudja pontosan megmondani és,hogy mit tehetnék.
    Köszönöm!!

Comments are closed.