Mi a teendő, ha apa kéri a GYED-et?

Számos oka lehet annak, hogy az apuka kéri a gyed-et. Pl: Aaz anya nem jogosult rá valamilyen oknál fogva, az apa szeretne otthon lenni a kisgyermekkel és az anya megy vissza dolgozni, az apának magasabb a jövedelme, így a gyed összege is magasabb lesz.

Az anya nem jogosult

Ha az anya nem jogosult a gyed-re, mert nincs biztosítási jogviszonya, akkor az apa leghamarabb a gyermek 169. napos korától kérheti az ellátást, ha továbbra is dolgozni szeretne, így az összeg nyilván kedvezőbb lesz a 28.500 forintos gyes-nél.

Apa szeretne otthon maradni

Amennyiben az apa szeretne otthon maradni a gyermekkel, akkor az ügyintézés ugyanúgy folyik, mintha az anya kérné az ellátást, csak éppen az apuka munkáltatójánál kell leadni az igénylést. Az anyuka pedig mehet dolgozni.

Nő a GYED összege!

Anyagilag így kedvezőbb

Abban az esetben azonban, ha az anya jogosult az ellátásra és van munkahelye is, de anyagi megfontolásból inkább az apa kéri a gyed-et, már gondok szoktak adódni. Nagyon sok, hozzám segítségért forduló kismama jelezte, hogy a munkáltatója nem kezeli jól ezt a helyzetet. Sok esetben hibás döntések születnek, amit később már nehéz megváltoztatni.

Az anyuka is jogosult a gyed-re és szeretne otthon maradni, de az apuka jövedelme a magasabb, ő viszont dolgozna tovább változatlanul és mellette igénybe venné a GYED-et. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ebben az esetben amikor az anya részére lejár a csed folyósítása, jelezni kell írásban a munkahelyén, hogy fizetés nélküli szabadságot kér a gyermek hároméves koráig. Nem kell a munkaviszonyt megszüntetni, hiszen az Mt.128§. alapján a szülő kérésének megfelelő időtartamban biztosítani kell a fizetés nélküli szabadságot. Ennek a távollétnek nem feltétele, hogy közben az anya igényelje a gyed-et vagy a gyes-t. Tehát ezt a munkáltató sem szabhatja meg feltételként, hiszen amiért az anya kérte a fizetés nélküli szabadságot az megvalósul. Otthon marad és gondozza a gyermeket.
A gyermek 169. napos korától pedig az apa kérheti a GYED-et úgy, hogy közben folyamatosan dolgozik mellette.

Azonban az anyának számolnia kell azzal, hogy ezalatt az időszak alatt neki szünetel a biztosítási jogviszonya. Ezért fizetnie kell saját maga után a havi 7.320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezzel csak az ingyenes orvosi ellátásra lesz jogosult a szülő. Tehát újabb terhesség esetén nem tud táppénz igénybe venni, és ez kieső idő lesz a későbbiekben is.

Apasági juttatások

Fontos, hogy ha újabb gyermeket is tervez a család, előtte alaposan gondolja át, hogy melyik szülő, mikor, milyen ellátást igényel. Ebben itt tudok segíteni.

Lehetőség van a Facebookon is csatlakoznod a zárt csoportunkhoz, ahol már több mint 20.000 szülő van. Itt,  a csatlakozási kérésnél írd a „Babafalva” jelszót a mezőbe!

Veresné T. Mónika - tbellatasok.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..