Apasági juttatások

juttatások apáknak

Kiss-Márton Adrienn vagyok független munkaügyes. Ebben a bejegyzésben szeretnék rávilágítani, szeretném összefoglalni, hogy milyen kedvezmények, juttatások járnak (járhatnak) apának, ha gyermeke születik. Fontosnak tartom elmondani, hogy az alábbi bejegyzés egy általános tájékoztatás, s nem helyettesíti a személyre szabott konzultációt. Arra szeretnélek bátorítani, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódj (az adott törvény paragrafusai minősülnek hiteles forrásnak)! Ha segítségre van szükséged a jogszabályok értelmezésében, saját esetedre lefordításában, kérd szakember segítségét.

A tőlem megszokott módon igyekszem ezt a témát is időrendben bemutatni, vagyis a kedvezményeket, juttatásokat úgy felsorolni, ahogy azok időben következ(het)nek.

Juttatások apának már a terhesség alatt

Kezdjük rögtön a magzattal. Magzat esetén apa jogosult lehet családi adókedvezmény igénybe vételére (Ugyanazon magzatra tekintettel csak egy kedvezmény vehető igénybe valamelyik fél által, vagy kettőjük között megosztva).
Lássuk mik ennek a feltételei:

 • Családi kedvezményt, ha év közben szeretné érvényesíteni (vagyis havonta szeretne magasabb nettó fizetést), akkor az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:
  anyával közös háztartásban él, ÉS anyával HÁZASTÁRSAK.
 • Családi kedvezményt év végén egy összegben viszont akkor is érvényesítheti, ha nem házastársak és ha anya megosztja a kedvezményt.

Juttatások apának a szülés után

 1. Adókedvezmény

Mikor megszületik a gyermek, adókedvezményre az ő jogán jogosult lehet az apa az alábbiak szerint (Ugyanazon gyermekre tekintettel csak egy kedvezmény vehető igénybe valamelyik fél által, vagy kettőjük között megosztva):
– az a magánszemély, aki jogosult a családi pótlékra, vagy
– a jogosulttal közös háztartásban élő családi pótlékra nem jogosult házastársa.

2. Szabadság

 • Gyermekenként évente +2 nap pótszabadság illeti meg az apát a gyermek 16 éves koráig (pontos törvényi szabályozás: MT.: 118. § (1))
 • Az úgynevezett apanap, mely a normál alap és pótszabadságon felül jár a gyermek születésekor 5 munkanap ( MT. 118. § (4)).

3. Családtámogatási, egészségbiztosítási pénzbeli ellátások

Az alábbi ellátásoknál részletezem a jogosultsági feltételeket. Fontos azonban elmondanom, hogy egy ellátást, támogatást ugyanarra a gyermekre tekintettel egyszerre csak egy szülő vehet igénybe.

 • CSED

CSED-re, vagyis Csecsemőgondozási Díjra alapvetően anya jogosult, DE! a csecsemőt gondozó vér szerinti apa is jogosult lehet rá, ha:

– a szülő nő meghal, vagy
– a szülő nő átmenetileg (kórházi kezelés miatt) kikerül a háztartásból, ahol a csecsemőt gondozzák.

Természetesen a fenti feltételeken túlmenően a CSED jogosultsághoz apának is rendelkeznie kell a jogosultsági feltételekkel.(lásd lentebb a GYED feltételei)

 • GYED

GYED-re, vagyis Gyermekgondozási Díjra jogosult az a szülő, aki az ellátás igénylésekor biztosított, ÉS rendelkezik a gyermek születését megelőző 2 évben 365 nap biztosítási jogviszonnyal.

Ennek értelmében, valamint a GYED extra program keretében apa akár munka mellett is igényelheti a GYED-et, de ennek fontos minden aspektusát megvizsgálni, mielőtt döntetnénk! Nézd meg a témában készített videómat itt.

 

Jár a bölcsőde GYED mellett? Íme az igazság!

 • GYES

GYES-re, vagyis Gyermekgondozást Segítő Ellátásra bármelyik szülő jogosult, aki a gyermekkel közös háztartásban él, így akár apa is igényelheti. A GYES melletti munkavégzés nincs korlátozva, így akár heti 40 órás munkaviszony is létesíthető GYES folyósítása mellett. Itt is érdemes megvizsgálni minden körülményt, mielőtt döntenétek arról ki is igényelje a GYES-t.

 • CSP

CSP-re, azaz Családi pótlékot igényelheti akár apa is, ha saját háztartásában él a gyermek, akire tekintettel a CSP folyósítását kéri.

Kisbabával otthon: te is ismered a gyes-szindrómát?

 • GYÁP

GYÁP – Gyermek Ápolási táppénz igénybevételére 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása esetén jogosult lehet apa is, ha apa biztosított. Éves szinten azonban maximálva van az igénybe vehető GYÁP napok száma:

– a gyermek 1 éves koráig – korlátozás nélküli
– 1-3 éves kor között a szülőknek külön-külön 84 nap jár GYÁP címén,
– 3-6 éves kor között külön-külön 42 nap;
– 6-12 éves kor között külön-külön 14 nap GYÁP jár/gyermek.

Fontos megemlítenem, hogy a GYÁP naptári napra jár, s nem munkanapra, illetve az éves napok számolása a gyermek születésnapjától születésnapjáig tart, s nem naptári évenként számolódik! A GYÁP igénylésekor a táppénzes papír mellett még egy Nyilatkozatot is le kell adnod a munkáltatód részére. Ezt a nyilatkozatot is megtalálod a weboldalamon, ahonnan egyszerűen le is tudod tölteni.

Ha további segítségre, vagy személyre szabott konzultációra van szükséged, keress bátran!

LEGYEN MINDEN MUNKAVÁLLALÓ TÁJÉKOZOTTABB!

Erről a témáról még a Pénzügyek, támogatások rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Független munkaügyesként a munkavállalók tájékoztatása áll nálam a legelső helyen. Szeretek és tudok a szakmáról a hétköznapi emberek nyelvén beszélni. Ha segítségre van szükséged a jogszabályok értelmezésében, saját esetedre lefordításában, bátran fordulj hozzám elérhetőségeimen!
Előző cikkNövényi falatok az egész családnak: próbáljátok ki a SPAR vegán újdonságait!
Következő cikkIgenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!