Jár a bölcsőde GYED mellett? Íme az igazság!

Járhatnak-e bölcsődébe a GYED-en lévők gyermekei, ha a szülő dolgozik a GYED mellett? Napok óta terjed a rémhír az interneten, miszerint nem vehető fel bölcsődébe az a gyermek, akinek az édesanyja GYED-en van, és szeretne dolgozni a GYED mellett. Fellapoztuk a törvények szövegét, íme az igazság.

Két jogszabály rendelkezik a gyermekek napközbeni ellátásáról: a gyermekvédelmi és az egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény. A gyermekvédelmi törvény 41. szakasza kimondja, hogy a napközbeni ellátást azon gyermekek számára kell megszervezni, életkoruknak megfelelően, akiknek a szülei dolgoznak vagy a munkaerőpiacra való visszatérésüket segítő képzésben vesznek részt. Sőt, a 42. szakasz szerint előnyt is élveznek a felvételkor azon szülők gyermekei, akik munkaviszonyban állnak.

bölcsőde gyed mellettNapközbeni ellátásnak számít a bölcsőde, családi napközi, a családi gyermekfelügyelet, a házi gyermekfelügyelet és az alternatív napközbeni ellátás, pl. a játszótéri program, játszóház, klubfoglalkozás. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartamának lehetőleg a szülő munkarendjéhez kell igazodnia, a törvény szerint.

Az egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény 42. szakasza szerint pedig 2014. január 1. óta bár nem jár a GYED, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezték el, ez alól kivételt jelent, ha a gyermek 1 éves kora után a GYED-et kapó  szülő keresőtevékenységet folytat. 

Vagyis a két jogszabály alapján teljesen egyértelmű, hogy ha valaki GYED-en van ÉS dolgozik, akkor a gyermeke jogosult bölcsődei vagy más napközbeni ellátásra. Mindez természetesen csak a gyermek 1 éves kora után érvényes, hiszen előtte nem lehet a GYED mellett dolgozni.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

  1. Szeretnék jogi segítséget kérni, mert szorult helyzetbe kerültem. 2015 januártól (üresedés miatt) bölcsődei felvételt nyert gyermekem. Nem utasítottam el, mert utána csak szeptembertől lenne mód a felvételre. 2 hét beszoktatás után ott töltené a napjait. Jelenleg GYED-en vagyok. Munkahelyemről az ilyenkor szokásos fizetetlen szabadságra mentem, ahol jelezték, ha visszatérek dolgozni, másnap elbocsátanak, 30 nap felmentési idővel. Márciustól lenne új munkahelyem, ezért úgy gondoltam, februárban térnék vissza a munkahelyemre, ahonnan a felmentési, felmondási idő lejárta után átmennék a másik munkahelyre. Ez esetben jogosult-e gyermekem bölcsődei felvételre januártól? Jár-e a GYED, ezen feltételek mellett? Van bármi jó megoldás, hogy a GYED-em is megmaradjon, a gyermekem is járhasson bölcsődébe, hogy tudjak munkába állni?

Comments are closed.