Vissza a jövőbe – Itt az 5D ultrahang

Új távlatokat nyit a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában és a fejlődési rendellenességek korai felismerésében a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék, melyet múlt héten mutattak be az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az 5 dimenziós ultrahang készülék az eddig használatos 2 D, 3 D, 4 D készülékekhez képest egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik képminőség, képalkotás , pontosság és gyorsaság tekintetében.

A rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni.

5d
Sipos Zsuzsa szonográfus egy kismamát vizsgál.
MTI Fotó: Kovács Attila

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár. Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Az új készülék alkalmas valós 3 dimenziójú kép megjelenítésére 3 dimenziós TV-képernyő segítségével. Professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagyképernyős 3 dimenziós képben láthatjuk a magzatot.

A gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhető.

A készülék párizsi bemutatása után két hónappal debütált Magyarországon, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNagy kockázatot jelent a terhesség során a kezeletlen PCOS
Következő cikkJár a bölcsőde GYED mellett? Íme az igazság!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..