Munkába való visszatéréskor kedvezmény jár!

dolgozó anya

Akár évi 342 ezer forintnyi közterhet takaríthat meg az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A kormány számításai szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett szülő után nem veszik igénybe az adókedvezményt.

Munkavállaláskor 2016 első négy hónapjában majd 38 ezer kismama és kispapa alkalmazását segítette a Munkahelyvédelmi Akció. Azonban számításaink szerint ez mindössze a jogosultak 40 százaléka. Vagyis 60 ezer kisgyermekes munkavállalót alkalmaznak úgy, hogy jogosan járó adókedvezményt a vállalkozó nem veszi igénybe – mondta el Szalay Piroska, miniszteri tanácsadó. Annak a vállalkozásnak, amelyik anyasági ellátásban (GYES, GYED, GYET) részesülő, vagy részesült kismamát alkalmaz, jelentős összegű adókedvezmény jár: A foglalkoztatás első két évében 28.500 forintot, a foglalkoztatás harmadik évében 14.500 forintot spórolhat havonta, amely összesen a három évben 858.000,- Ft megtakarítás egy vállalkozás számára. Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény öt évig vehető igénybe. Az első három évben 28.500 forinttal az utolsó két évben 14.500 forinttal kevesebb közterhet fizet a munkáltató az államkasszába.

A kedvezmény igénybevétele egyszerű. Mindössze egy igazolás kell hozzá, amelyet a munkavállaló kérelmére az ellátást folyósító szerv állít ki. Tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónapig (háromgyermekeseknél akár 5 évig) jár a kedvezmény, így

nemcsak az újonnan felvett, hanem a már hónapok vagy évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is igénybe lehet venni a kedvezményt.

Azonban az adókedvezmény visszamenőleg nem érvényesíthető, de a fenti időszak alatt bármikor kérhető, kezdeményezhető az igénybe vétele. A vállalkozó a gyakorlatban az ún. havi adó- és járulékbevallásban (az ún. ’08-as bevallásban) tudja érvényesíteni a közteher-kedvezményt. Míg a Munkahelyvédelmi Akció a kisgyermekesek foglalkoztatását, addig GYED EXTRA közvetlenül segíti azokat a szülőket, akik három évesnél kisebb gyermekükről gondoskodnak a munka mellett. Hiszen a munkabér mellett a GYED is jár. Így ha a bérszámfejtőnek feltűnik, hogy van GYED EXTRÁ-t igénybevevő munkavállaló, érdemes megnéznie, hogy a cég az adókedvezményeket igény beveszi-e.

Fontos megemlíteni, hogy a munkahelyre történő visszatéréskor a munkavállaló is felhívhatja munkahelyének figyelmét erre a kedvezményre, hiszen az igazolást az ő nevére fogja kiállítani a folyósító szerv illetve mindezen kedvezmények az édesapának is járnak, amennyiben ő vette igénybe korábban a GYES-t.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMunkahelyi bölcsődékkel bővül a paletta
Következő cikkGyermekülés mustra – a szabványos a szabályos

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..