Hogyan altasd el a kisbabád? Vicces tippek

kisbaba altatása

Egy kisbabát elaltatni elég komoly kihívássá is válhat, különösen, ha az ember elköveti azt a hibát, hogy rászoktatja a gyermeket a szülő jelenlétére – ebből a csapdából aztán elég nehéz szabadulni. Nézzünk egy újabb módszert, ami több év tapasztalatán alapul!

Van az a pont, ahol az ember már szinte bármit megpróbál, hátha működik. És csodák csodájára, néha működik is – persze ez erősen gyermek- és szülőfüggő is.

Nézz körül a Pepita.hu kínálatában, hogy minél kényelmesebbek legyenek az éjszakák!
>> Kiságyak és bölcsők << 

Mindenesetre Emily-Jane Clark újságíró két gyermek és a velük járó alvásmegvonás után kidolgozott egy saját, stresszmentes, működő technikát. A kilenclépéses módszert angolul G.O.T.O.S.L.E.E.P.-nek (Menj aludni) nevezte el a különböző szakaszok elnevezésének kezdőbetűi alapján.

Ezt a nyelvi bravúrt most nem reprodukálnánk, a módszert azonban ismertetjük, hátha valakinek bejön.

  1. Készülj elő a saját lefekvésedhez, még mielőtt a baba esti rutinját elkezdenéd. Néhány baba esetében akár órák is kellenek az álomba szenderüléshez, szóval jobb, ha biztosítasz magadnak egy menekülési útvonalat, ha végül feladod, hogy a saját kiságyában tegyed le és így komplikációk nélkül feküdhettek le ketten a babával a TE ágyadba.
  2. A szervezés a kulcsa mindennek. Intézd el saját folyó ügyeidet, és töltsd fel a telefonodat az esti rutin előtt! Az altatás kínkeservét akár minőségi képernyőidővé is teheted így.
  3. Csak akkor próbálj kimenni a szobából, ha már elaludt. Attól, hogy álmos, még lehet ébren. Várd meg, míg mély álomba zuhan. Aztán várj még tíz percet. Meg még tízet csak a biztonság kedvéért. (Ilyenkor tud az ember a lehető leggyorsabban és leginkább üzembiztosan elaludni a gyermek mellett…)
  4. Sok baba csak a szülei testén hajlandó elaludni, és ez teljesen normális dolog. Szokj hozzá.
  5. Legyen egy mankód, amihez mindig tudsz nyúlni. Ha csak a te ágyadban hajlandó aludni, hát aludjon ott. Ott van még a jól bevált ringatás, etetéssel altatás vagy az altatódal. Ezeréves, működő technikák.
  6. Szokj hozzá, hogy nem alszol. Hidd el, egyszerűbb egy felnőttnek nem aludni egy ideig, mint egy babát, aki nem akarja, megtanítani átaludni az éjszakát.
  7. A szemkontaktus nagyon fontos, miközben leteszed és a szemébe nézel, a kedves tekintete gyakran az egyetlen, ami megakadályoz abban, hogy azonnal eladd egy vándorcirkusznak, mikor még két óra múlva sem alszik.
  8. Óvatosan menekülj, ha a baba végre elaludt. Tény, hogy az alvó babáknak külön érzéke van arra, hogy megérezzék, mikor akar a szülő kisurranni a szobából. Hogy ne ébreszd fel, nindzsává kell válnod. Ne lélegezz, ne siess és akármi is történik, ne nézz vissza!
  9. Akkor tölts magadnak egy italt, hiszen megérdemelted és pihenj. Azonnal, ahogy elhagyod a szobáját, mert különben nem lesz időd meginni, mielőtt, kb. 15 perc múlva, újra felébred.

Miért működnek az altatódalok?

Ha ezt a rutint kitartóan ismételgeted, némelyik éjszaka tényleg jól fogsz aludni…

forrás: csalad.hu
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Baba fejlődése rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁllati Kölyöknap
Következő cikkMi a teendő, ha apa kéri a GYED-et?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..