Hatékony gyermeknevelés pozitív mondatokkal!

gyereknevelés, gyereknevelési tanácsok,

A „Nem”, „Ne csináld”, és egyéb negatív üzentek valójában több kárt okoznak, mint hasznot. Ezeket sokkal nehezebb a gyermek számára megérteni és tartalmukat hasznosítani. Most ezeket vesszük górcső alá és megmutatjuk a pozitív változataikat, melyekkel sokkal hatékonyabb lesz a gyereknevelés.

A tiltások és utasítások önmagukban csak értelmetlen szabályoknak tűnhetnek egy kisgyermek számára. Te tudod, hogy miért tilos felállnia a nagyszékre, vagy miért kell rendet tennie a szobájában, de ő csak azt hallja, hogy „Ne!” „Nem szabad!” „Azonnal csináld meg!”. Mivel nem érti a kéréseid hátterét, és egyébként is rengeteg tiltás, szabály van az életében, bizony a nagy számok törvénye alapján gyakran meg fog szegni belőlük jó párat.

Sőt, az is lehet, hogy egyszer emlékszik rá – szót fogad, máskor pedig nem. A kicsik figyelmét bármi gyakran és könnyen el tudja terelni.

Így beszélj gyermekeddel

Mi lenne, ha elmondanád neki, hogy miért? Egy 2-3 éves is megérti már – akkor is, ha még nem beszél -, amennyiben az ő szintjén magyarázod el. Cél elérned, hogy ne a tőled – a büntetéstől – való félelme, vagy a hangos szavak okozta ijedtség miatt fogadjon szót, hanem azért, mert megérti a kérésed okát.

Vegyünk pár példát;

 • Add meg neki a lehetőséget, hogy megértse.
Infinety hirdetés

Szeretnéd, ha nem szaladgálna a tömegben. „Ne szaladgálj!” „Mondtam, hogy maradj itt!”– ez megint egy tiltás, utasítás magyarázat nélkül. Alapesetben szeret futkosni, így ő nem érti, hogy ezt miért nem szabad épp most, mikor olyan mókás az emberek között szlalomozni.

A “magyarázattal” azonban jó, ha nem ijeszted meg a gyereket, hisz abban az esetben is csak a félelem motiválná az elvárt viselkedés betartására, de az hosszútávon nem kifizetőd.

Rossz üzenet: „Ha nem maradsz mellettem, eltűnsz és soha többet nem találunk meg!” „Ha nem fogod a kezemet, elvisz a gonosz bácsi magával!”

Guggolj le, hogy egy szintbe kerülj vele, és úgy beszélj hozzá!

Jó üzenet: „Kicsim, most bemegyünk oda, ahol nagyon sok az ember. Szeretném, ha végig mellettem maradnád/ fognád a kezem. Ez nagyon fontos, mert elkeveredhetsz és akkor én meg fogok ijedni.”

Jó üzenet: „Szeretném, ha végig fognád a kezemet. Ha valamit meg akarsz nézi, szólj és együtt odamegyünk. Fontos, hogy végig együtt maradjunk!”

 • Jó, ha úgy fogalmazol, hogy neki is érdeke legyen megtenni azt, amit kérsz.

Rossz üzenet: „Tegyél rendet most, mert tragédia, ahogy a szobád kinéz!”

Jó üzenet: „Ha elpakolod a plüssöket a szőnyegről, lesz hely, hogy valami mást játszunk.”

Természetesen van, amikor az észérvek nem hatnak, ilyenkor érdemes a kéréseidbe játékosságot vinni;

Jó üzenet: „Játszunk célbadobóst! Az összes plüssjátékot be tudod dobni a dobozba?” – amikor így sikerült elpakolni, jöhet a konklúzió – „Látod, milyen szépen rendet raktál? Most már elővehetjük az építőkockákat, mert van hozzá hely a szőnyegen.”

A fenti jó üzenetekből is látszik, hogy érdemes a tiltások helyett inkább arra helyezni a hangsúlyt, hogy mi az, amit megtehet a gyerek, mi az, amit elvársz tőle. Így elkerülhető az automatikus ellenkezés és világossá válik a gyerek számára, hogy milyen a viselkedés. Sokkal hatékonyabb, mint egy szimpla utasítás vagy tiltás.

Íme, néhány gyermeknevelési alternatíva:

 • Ne fuss! – Most csak sétáljunk, kérlek.
 • Ne dobáld a játékokat! – Ha dobálod a játékokat, tönkre mehetnek, és akkor nem tudsz majd velük jászani.
 • Hagyd békén a sütőt! – Tudod, a sütőben most nagyon meleg van, hogy megsüljön a vacsora. Ha hozzányúlsz, vagy kinyitod megégetheti a kezedet és az fájni fog. Ha kíváncsi vagy rá, állj ide mellém, kinyitom egyszer és megnézheted.
 • Ne szorítsd meg a karját! – Csak simogasd, látod, így – mutasd meg -, ha erősen megszorítod az fájni fog neki.
 • Ne kiabálj! – Beszélj kérlek, csendesebben. / Tudsz olyan halkan beszélni, mint egy kisegér? Mutasd meg!
 • Nyugodj már meg! – Vegyünk egy mély lélegzetet, most fújjuk ki. Mondd el, miért lettél ideges!

ÖSSZEFOGLALVA:

 • Utasítás és tiltás helyett inkább kérj
 • Magyarázd el az ő szintjén, hogy mi a kérésed alapja
 • Fűződjön az elvárt viselkedéshez neki is érdeke
 • Próbálj játékosan kérni
 • Fogadd el, hogy a kisgyermekek kíváncsiak, és próbáld ezt kielégíteni észszerű határokon belül

Persze, lesz, amikor nincs időd, energiád mindig mindent elmagyarázni neki, játékosan kérni… stb. Ezzel nincs semmi gond mindaddig, míg az esetek többségében az összefoglaltak alapján kommunikálsz vele.

Egy kisgyereknek sokszor el kell mondani valamit ahhoz, hogy azt minden esetben betartsa. Így a türelem és a következetesség címere fog szerepelni a lobogódon.

 Kép: freepik.com

Erről a témáról a Gyermeknevelés rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkHúsvétváró dekorációk otthonra
Következő cikkTégy 5 lépést az egészségedért!