Mikor kell szemészhez vinni a gyermeket?

kékszemű kisgyerek szemei közelről

A szem a kisgyermekek esetében nem csupán egy érzékszerv. Mozgás- és értelmi fejlődésükben is nagy szerepe van a megfelelő látásnak. Ráadásul az időben felismert szembetegségek jó része kezelhető. Épp ezért is fontos, hogy már a legapróbb jelet felismerve szemorvoshoz forduljunk.

Amikor a szembetegségekről beszélünk nem kell egyből a legsúlyosabbakra, közvetlenül a látást károsítókra gondolni. Az árpa – apró vörös dudor az alsó, vagy felső szemhéjon – és a kötőhártyagyulladás is kellemetlen, látást befolyásoló hatású. Esetükben is a szemészt érdemes felkeresni.

A leggyakoribb szembetegség a kancsalság. Kezelése – típustól függően – történhet speciális szemüveggel, az egyik szem időszakos letakarásával, vagy súlyos esetben műtéttel. Az időben észrevett kancsalság, azaz szemtengelyferdülés jó esetben teljesen gyógyítható, vagy tartós szemüveg viseléssel kezelhető.

A szemészeti vizsgálat egyáltalán nem fáj, sőt, a szemorvosok igen játékos, figyelemfelkeltő módon vizsgálják meg a gyerekek szemét –  vezetett szemmozgás vizsgálat, takarásos tesz, pupilla- és szaruhártyareflex, bizonyos eseteben szükség lehet pupillatágításra is. Ezekből csak az utolsónál kell cseppet, vagy krémet használni, az összes többi esetében csak a gyermek figyelmére lesz szükség.

Mikor forduljunk szemészhez:

 • ha a szemek nézővonalának eltérését tapasztaljuk – olyan, mintha nem ugyanoda nézne a gyermek. A kancsalság lehet veleszületett, öröklött, vagy szerzett. Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni, kezeléssel gyógyítható, javítható.
 • ha a családban, közeli rokonok esetén előfordult szürkehályog, zöldhályog, tompalátás, kancsalság, vagy bármilyen más egyéb szembetegség
 • ha koraszülött a gyermek
 • ha a kisgyermek látásában nem tapasztalunk fejlődést (6-12 hónapos korban)
 • ha gyakran fáj a gyermek feje (főként a szemet megerőltető feladatok után)
 • ha azt látjuk, hogy túl közel, vagy épp távol tart valamit a szemétől
 • ha a gyermek a szemére, látására panaszkodik
 • ha bármilyen elváltozást látunk a szemén (pl.: dudor, pirosság, bevérzés)
 • ha sokat pislog
 • ha sokat könnyezik
 • ha érzékennyé válik a szeme

Ezek mellett természetesen, vegyük komolyan azokat a szemésztere vonatkozó beutalókat is, melyeket bölcsődei, óvodai, iskolai, netán védőnői látásvizsgálatok, szűrések alkalmával kapunk.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkA meddőség nem betegség, hanem jobb időkre halasztott várandósság
Következő cikkÁtalakul a családi napközi 2.rész