A meddőség nem betegség, hanem jobb időkre halasztott várandósság

fiatal nő fehér pulóverben fekszik az ágyon

Az evolúciós pszichológia nézetei szerint a női szervezet mérlegel, és csak akkor „engedélyezi” a nő számára a fogantatást, ha bizonyos környezeti és személyi feltételek adottak.

A meddőség világméretű probléma, Magyarországon is párok tízezreit érinti. A biomedikális szemlélet a meddőséget biológiai zavarnak tekinti, azonban nem kérdéses, hogy igen nagy százaléka pszichés faktorokra vezethető vissza. Ilyen lehet a stressz, a depresszió, a traumatizáltság vagy a rejtett házastársi konfliktus.

Szeghy Krisztina, pszichológiai mentor és családsegítő konzulens elmondta: a fenti meddő eseteket evolúciós megközelítésben adaptív reprodukciós kudarcnak tekinthetjük, és sikeres kezelésük csakis megfelelő pszichoterápiás segítséggel valósítható meg.

Az evolúciós pszichológia nézetei szerint a meddőség nem betegség, hanem jobb időkre halasztott várandósság. A női szervezet mérlegel, és csak akkor ‘engedélyezi’ a nő számára a fogantatást, ha bizonyos környezeti és személyi feltételek adottak. Minden nő biztonságra vágyik, amely alatt nem kizárólag az anyagiakat érti. Például több generáción át élt az a hiedelem a családomban, hogy ‘minden nő magának szül’, hiszen az egyik férfi felmenőm nem tért haza a háborúból, de volt olyan rokonom is, aki eldobta magától a családját – mondta a Krisztina, aki erős női személyiségek közt nőtt fel, ezért nőies külsejével ugyan kompenzálja a férfiakkal vetekedő testi és lelki erejét, valójában azonban az egész életét ebben a nehezen feldolgozható kettősségben éli le.

A beleivódott nagycsaládi, fájdalmas, valós tapasztalatokon alapuló gondolatok akadályozták meg abban, hogy ne görcsöljön rá a fogamzásra. Szöőr Ádám műsorvezető Szeghy Krisztina pszichológiai mentorral készített interjúja nem más, mint mély önvallomás arról, hogyan lehet feldolgozni a mai nőket feszítő ambivalenciát a sikeres fogamzás, szép várandósság és a természetes szülés érdekében.

A stressz, a szorongások és a hiedelmek mellett a különböző női viselkedésformák, személyiségjegyek is felmerülnek a beszélgetés során. Hogyan, és miért lehet akadálya a baba vállalásnak az, ha egy nőt annak idején fiúnak vártak a szülei, vagy hogy miért okozhat problémát a túlzott megfelelni vágyás, amelyet a hétköznapokban teljesítménykényszerként emlegetünk.

Forrás:  Fix TV Babacsalogató című műsora
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVan 5 perced? Várandós- és szülés utáni tornavideó-sorozat 6. rész
Következő cikkMikor kell szemészhez vinni a gyermeket?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..