Mi kell a nőnek? – Ha nincs önbizalma

Mi kell a nőnek? - Ha nincs önbizalma

Az önbizalomhiány manapság társadalmi probléma. Jövet-menet nyomják az ember arcába a tökéletesség fogalmát, amiket természetesen tökéletes kinézetű, tökéletes csípőbőségű és domborulatokban gazdag, csinos nők reklámoznak. Akkor kérdezem én… csoda, hogy az embereknek idővel elfogy az önbizalma? Úgy párolog el, mint az őszi reggelen leszálló köd. Eggyé válik az egész univerzummal és ami utána marad csupán egy végtelen feketelyuk. Meg sem gondolná az ember, hogy a lelki egészségének mennyire fontos az, hogy legyen egészséges önbizalma. Pedig ez kulcsfontosságú tényező ahhoz, hogy boldogabb életet tudjon élni az illető. Ha érezted már magad kevésnek, volt már önbizalomhiányod esetleg most is az van, vagy valamelyik szerettednél tapasztalod, akkor ez a cikkünk most neked szól, kedves Olvasó!

Eljön majd a nap, amikor senki szava sem tud majd letörni. Akkor már erős leszel. Nem fog érdekelni, hogy ki mit mond, hiszen egyetlen dolog lesz biztos számodra: méghozzá az, hogy neked mi az igaz. Benned mi van, számodra mi jó, meg neked mit jelent. Történhet bármi, te biztos leszel annyira magadban, hogy lásd, mi a te utad, és mi az, aminek köze nincs hozzád. – Oravecz Nóra

A fenti idézet minden egyes szava igaz, de mi történik addig, amíg el nem jön az a bizonyos nap? Mitől alakulhat ki az önbizalom hiánya és mit tehetünk azért, hogy megszűnjön ez a probléma? Először is vegyük végig a lépcsőket, kezdetektől a megoldásig.

Az önbizalomhiány átfogó jelentése

Nyilak egy táblán: te, én, mi.
pixabay.com

Próbáljuk meg definiálni magát a fogalmat: az önbizalom szó azt jelenti, hogy egy embernek mennyi a magába vetett hite, mekkora a személyiségével és a külsőjével kapcsolatos magabiztosság mértéke, mennyire képes elhinni, hogy ő egy értékes ember. Ennek a hiánya pedig burkoltan azt takarja, amikor ezek a tényezők jól láthatóan lecsökkennek, rosszabb esetben teljesen megszűnnek. Megszűnik a magunkba vetett hit, képtelennek érezzük magunkat feladatok megoldására, nem szeretjük az illetőt, aki a tükörből visszanéz ránk.

Az önbizalomhiány kialakulásának okai

Temérdek variációja lehet annak, hogy valakinek miért lesz kevés önbizalma. Ezt egészen gyerekkortól felnőttkorig terjedő skálán meg lehet vizsgálni. Kezdjük az elején.

A gyerekkorban kialakuló önbizalomhiány

Ti is láttatok már szigorú, esetenként teljesen maximalista szülőket, akik olyan elvárásokat támasztanak gyermekükkel szemben, amelyek jóval erejükön felül vannak? Biztosan találkoztatok ilyennel.

Kisfiú, aki a fejébe húzott egy kalapot.
pixabay.com

És a legszörnyűbb az egészben, hogy az ilyen gyerekek, akik ezt kapják otthonról, ezt fogják továbbítani az oviban, suliban. Ők is ilyen lenézően bánnak majd társaikkal otthoni nyomás hatására. De az óvodán, iskolán belüli bántalmazásokról külön cikk készül majd, ezért most a teljesség igénye nélkül csak családi oldalról vizsgáljuk a gondolatmenetet.

A gyermek, aki negatív visszacsatolásokat hoz otthonról, szüntelenül azt fogja érezni, hogy amit csinál az kevés, ahogy kinéz az nem elég jó, hogy ahogyan viselkedik az nem megfelelő. Tehát az alakul majd ki benne, hogy ő maga, nemesen és egyszerűen: kevés. Érzitek a súlyát gondolom ennek a mondatnak. Mennyire mázsás teher lehet az érzés, hogy nem vagy elég.

Ebből aztán jönnek karöltve a szörnyű gondolatok, hogy ha nem vagyok elég, akkor szerethető sem vagyok. Ha nem vagyok szerethető, akkor magányos leszek. Ha magányos leszek, akkor mi értelme az életnek? Ha nincs értelme az életnek, akkor minek jöttem a világra? – Na ez aztán ördögi kör, ugye?

A felnőttkorban kialakuló önbizalomhiány

Lehet vegyíteni ezeket, kialakulhat munkahelyi nyomás által, egy túl erélyes, lenéző főnök végett, családi vonzattal vagy akár gyerekkorból hozott sérelmek miatt, nem megfelelő párkapcsolat, nárcisztikus baráti kör vagy megfeleléskényszer hatására.

Semmibe zuhanó férfi.
pixabay.com

Egyre gyakrabban mondunk le saját elképzeléseinkről, egyre inkább elveszítjük azt, akik voltunk. Elhagyjuk azt, akik lenni szerettünk volna. Mindezt azért, hogy megfeleljünk mások (sokszor emberfeletti) elvárásainak, hogy beilleszkedjünk olyan közösségbe, ahol nem is érezzük jól magunkat, vagy azért, mert úgy véljük „ez most a társadalmi norma.”

Na de mi kell a nőnek – (vagy akár a férfinak), ha önbizalomhiányban szenved?

Pozitív visszacsatolás

Nevető boldog smile plüss
pixabay.com

Először is azt szeretném tisztázni, hogy ezalatt nem azt értem, hogy akkor is mondjuk a másik félnek, hogy „szép, csinos, jó ötlete van”, ha közben nem ez jár a fejünkben – nem, ne hazudjunk, annál nincs rosszabb. Az őszinteség örök érvényben van, az fontosabb mindennél. De negatív kritikát is lehet építő jelleggel megfogalmazni, anélkül, hogy közben megsértenénk a másikat.

Például, ha úgy gondoljuk, hogy a párunk, barátnőnk felszedett néhány kilót akkor ne azt mondjuk neki, hogy „Kicsim, te híztál, ez így nem tetszik.”, hanem támogassuk abban, miként tudna ezen változtatni.

Párkapcsolatban élők ez esetben eljárhatnak közösen konditerembe és fejlődhetnek, válthatnak életmódot együtt. A közösségnek, a másik félnek mindig pozitív húzóereje van.

Példamutatás

Nagyon fontos, hogy mielőtt megszólítanánk a másikat valami hibája végett, először nézzünk magunkba. Ahelyett, hogy megkeressük másban a hiányosságokat, statuáljunk példát mi magunk.

A szolid példamutatás is egy megfelelő módszer lehet arra, hogy az önbizalomhiányos személy megtalálja a saját útját. – Itt ne essünk abba a hibába, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a másikat. Igyekezzünk hagyni kibontakozni és aszerint tanácsot adni a számára.

Ha magadon tapasztalod a tüneteket – keresd az okát, miért lehet önbizalomhiányod?

Amennyire csak tőled telik, szüntesd meg a negatív külső hatásokat. Ha a munkahely az oka, akkor próbálj váltani, amennyiben van rá lehetőség. Nézz olyan munkát a közvetlen környezetedben, ahol a társaságban nem elnyomásra, hanem támogatásra lelsz. Lépj ki a mókuskerékből, menj el kirándulni a családdal, barátaiddal, hogy érezhesd: törődsz magaddal!

Párkapcsolati problémák okozta önbizalomhiány

Két ujj összekapcsolva egy fréfi egy női, horgony tetoválással.
pixabay.com

Ha a párkapcsolatban érzed magad elnyomva, ülj le beszélgetni a másikkal, amennyiben nem hajlandó elfogadni álláspontodat, merj kilépni onnan. Ne feledd, az önnön egészség az első, legyen az mentális vagy fizikai. Mindennél többet ér egy egészséges lélek, mert az a legnagyobb kincsünk, ami lehet. Az egészség.

Gyerekkorból eredendő önbizalomhiány

Amennyiben régebbre visszaköthető a lelki sérülésünk, bátran keressünk szakembert, aki majd segít további módszereket találni annak érdekében, hogy mihamarabb visszataláljunk egészséges önmagunkhoz. Ugyanis, ha már gyerekkorban megtörtént a “baj”, úgy nem biztos, hogy egyedül képesek leszünk rájönni, miben gyökerezett az eredeti probléma. Az ilyen jellegű dolgokat pedig a gyökerében kell megfogni, hogy ne terjedjen el újra a későbbiekben.

Kezdj sportolni

Egy jógázó nő, aki egy nagy cseppben kézen áll.
pixabay.com

A sport mindig nagy önbizalomlöketet képes adni, ugyanis olyan pozitív hormonok és energiák szabadulnak fel a szervezetünkben, hogy automatikusan jobban érezzük tőle magunkat. Nem csak fizikálisan erősít bennünket, hanem szellemileg is. Nemhiába mondják, hogy ép testben, ép lélek lakozik.

Írjunk

Talán viccesen hangzik, de nálam már gyakorta bejött az a módszer, hogy bármilyen súly nehezedett a vállamra, mely lelki eredetű volt: fogtam egy papírt, egy tollat. Leírtam a gondjaimat, terheimet szépen lassan, minden szót átérezve és alaposan átrágva. Majd, amikor elkészültem, beleraktam egy fém tálba, hogy elégessem egytől egyig.

pixabay.com

Hidd el, kedves Olvasó! Jó érzés lesz látni, ahogy a füsttel elrepülnek a negatív megjegyzések, a bántó gondolatok.

Reméljük, hogy találtál számodra hasznos információt a fent leírtakban, amennyiben még érdekelt lennél női témákban, az alábbi linkre kattintva olvashatsz még nálunk!

>>> TOVÁBBI CIKKEINK HASONLÓ TÉMÁBAN <<<

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkSokat sír a baba? – Itt a megoldás!
Következő cikkPajzsmirigy megbetegedés a terhesség alatt – Tünetek és negatív hatások – 1.rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!