Pajzsmirigy megbetegedés a terhesség alatt – Tünetek és negatív hatások – 1.rész

Pajzsmirigy megbetegedés a terhesség alatt - Tünetek és negatív hatások - 1.rész

Szervezetünk megfelelő működésének érdekében rengeteg hormon termelődik és végzi feladatát napról napra. Az egyik ilyen kulcsfontosságú hormon, az úgynevezett pajzsmirigyhormon, amely a szexuális libidó normális kialakulásában játszik szerepet. Továbbá a normál agyi működés, az anyagcsere szabályozása és a megfelelő testsúly megtartása is az “ő jóvoltából” történik. Pontosan a temérdek funkciója végett nagyon fontos, hogy mihamarabb észrevegyük a tüneteket, pláne, ha kisbabát szeretnénk, vagy már babát várunk. Ebben a cikkünkben leírjuk nektek, milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigy megbetegedésének és ami ennél is fontosabb, bővebben beszélünk a terhesség alatti pajzsmirigy gyulladásról. Avagy, hogy miért érdemes nagyon komolyan venni, ha ilyen megbetegedésünk van babavárás alkalmával.

A pajzsmirigy elhelyezkedése és feladata

Fekete fehér, női nyak.
pixabay.com

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, két lebenyből áll, mely a légcső előtt található. Az úgynevezett TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) felelős hormonális kibocsátásáért, amely az agyalapi mirigyben található. Elsődlegesen az anyagcserét, a libidót és a testsúlyunkat befolyásolja.

A pajzsmirigy megbetegedésének tünetei

Két főbb csoportra bonthatóak a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései. Az egyik, amikor a pajzsmirigy alulműködik, tehát nem termel megfelelő mennyiségű hormont a szervezet számára. A másik, amikor a pajzsmirigy túlműködik, amikor túlzott mennyiségű hormont termel.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Koncentráló nő.
pixabay.com
 • Hidegre való érzékenység
 • Elhízásra való hajlam
 • Székrekedés
 • A menstruáció szabálytalansága
 • Hajhullás
 • Rossz közérzet, gyakori hangulatingadozások
 • Kiszáradó bőr
 • Fáradékonyság és gyengeség
 • Koncentráció csökkenés

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

Szívhang.
pixabay.com
 • Szapora szívverés
 • Menstruáció szabálytalansága
 • Gyakori alvászavar
 • Fogyás
 • Hajtöredezés
 • Izzadékonyság
 • Meleg, gyakran nedves bőr
 • Ingerlékenység

Pajzsmirigyhormonok szerepe a terhesség alatt

A pajzsmirigyhormonok döntő szerepet játszanak a kisbaba agyának és idegrendszerének normális fejlődése során. A terhesség 12. hetében a babának elkezd önállóan működni a pajzsmirigye, de 18-20. hétig nem képes egyedül megfelelő mennyiségű hormont termelni. Tehát a csecsemő az édesanyja pajzsmirigy hormonális ellátásától függ.

Terhes nő.
pixabay.com

Az egészséges nők esetén a terhesség során megnő a pajzsmirigy hormonjainak termelődése, épp ezért ha a terhesség alatt alakul ki a gyulladás azt nagyon nehéz észrevenni, mert mind a megbetegedésnek, mind a terhességnek hasonló hormonális elváltozásai vannak.

Amennyiben úgy érezzük valami nincs rendben, kérjük szakorvos véleményét, esetleg TSH-szint vizsgálatát. Ezalatt egy egyszerű vérvétel során az orvos meg tudja állapítani, hogy alul vagy túlműködik a pajzsmirigy.

Pajzsmirigy túlműködés terhesség alatt

Tüneteinek többsége normális állapotban is előfordulhat, ha kisbabát várunk. Ilyenek a fáradékonyság, magasabb pulzus, hőérzet intenzív váltakozása. Ami már gyanakvásra adhat okot inkább a következő: szabálytalan, gyors szívverés, remegő kezek, megmagyarázhatatlan súlyvesztés a terhesség során.

Általában babavárás alkalmával a leggyakoribb kiváltó oka a túlműködésnek, a Graves-Basedow-kór, amely egy autoimmun betegség, a pajzsmirigy gyulladása során. Eközben a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek eredményeként a pajzsmirigy megnöveli hormontermelését. Ez az úgynevezett immunoglobulin.

Nagyon komoly dolgokhoz vezethet, ha nincs kezelve a betegség

Ilyenek például a koraszülés, mégrosszabb esetben vetélés, nagyon alacsony születési súly, pangásos szívelégtelenség, a vérnyomás rohamos emelkedése a terhesség késői szakaszában, a pajzsmirigy gyulladásának rohamos romlása. Graves-kór esetén a kisbaba is örökölheti a pajzsmirigy túlműködés problémáját.

Víz alá süllyedő nő.
pixabay.com

Innentől, ha a kisbaba pajzsmirigye is túlműködik, szívelégtelensége lehet vagy akár a kutacs túl korai bezáródásához is vezethet. Az is előfordulhat, hogy a növekedett pajzsmirigy megnyomja a baba légcsövét és nehezebben lélegzik ezáltal.

Ezért módfelett érdemes orvoshoz fordulni, ha rendellenes tüneteket tapasztalunk. Amennyiben már kezeltek minket ilyen jellegű problémákkal, feltétlenül mondjuk el a nőgyógyászunk számára, hogy a két doktor tudja egyeztetni a gyógyszeres kezelést és a vizsgálatokat.

Pajzsmirigy alulműködés terhesség alatt

Tünetei lehetnek az extrém fáradékonyság, izomgörcsök, súlyosabb székrekedés, koncentrációs és memória problémák, a hidegre való fokozott érzékenység. Ezt a Hashimoto betegség okozza, amely során az immunrendszer antitesteket állít elő, ezek megtámadják a pajzsmirigyet, gyulladást és károkat okozva, tehát ez is fokozottan veszélyessé teszi a várandós hónapokat.

Alulműködés hatásai a babára – ha nincs kezelve a betegség

Intelligencia, mesterséges, számítógép.
pixabay.com

Előfordulhat itt is vetélés, súlyos esetben halva születés, magas vérnyomás a kései szakaszban, szívelégtelenség. Továbbá, ha kezeletlen marad az alulműködés a született babának később alacsonyabb IQ-ja lehet és a normális fejlődését is akadályozhatja.

A fent felsorolt okok miatt, fokozottan érdemes kivizsgálásra járni, a saját és kisbabánk egészségének érdekében. A következő cikkünkben leírjuk nektek, hogy ezeket a megbetegedéseket miként kezelik, továbbá a pajzsmirigy betegségeinek egy másik típusát, amikor a szülést követően áll be hormonális változás a szervezetben.

Addig is járjatok rendszeresen kivizsgálásra és minden rendben lesz a terhesség idején, majd a szülést követő években is!

SZUPER AKCIÓINKAT SE FELEJTSÉTEK EL MEGNÉZNI

felhasznált forrás: https://www.niddk.nih.gov

hirdetés
"Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint ott az a tölgy él; tudja, kivágják, s rajta fehérlik bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt." Radnóti Miklós
Előző cikkMi kell a nőnek? – Ha nincs önbizalma
Következő cikkIsteni, nyáridéző – citromos író torta – recept

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!