Tabuk nélkül – Alkoholfogyasztás a terhesség alatt

Tabuk nélkül - Alkoholfogyasztás a terhesség alatt

A mérsékelt alkoholfogyasztás (habár nem túl egészséges), normál esetben a felnőtt szervezetedben nem okozhat károkat, azonban a kisbabád fejlődésére igenis hatással lehet. Sokatokban megfordulhat a kérdés, hogy a terhességetek korai szakaszában árthat-e a babának az alkoholfogyasztás? Sajnos a tudományos kutatások azt mutatják, hogy bár nem minden egyén esetén figyelhető meg negatív hatás, mégis bizonyították, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztása is növelheti esélyét gyermeketek fejlődési rendellenességgel történő megszületésének. Mentális elváltozások vagy viselkedésproblémák is felléphetnek a későbbiekben, illetve az elvetélés kockázata is megnő.

Na de mikor hagyjuk abba az alkohol tartalmú italok fogyasztását?

Már társadalmi berögződésként is általánosságban elfogadott tényként kezelik, hogy a terhes nőknek nem szabad alkoholt inni. Ezzel szemben, ha a családodnak, ismerőseidnek vagy barátaidnak tudomása van várandósságodról, találkozhatsz néhány meglepett fejjel, ha ennek ellenére italt vélnek felfedezni a kezedben. A tények azt mutatják, hogy akkor sem érdemes ezen kikapcsolodási formát választani, ha még igazán korai szakaszban jársz, például: még a pocakod sem látszik. Ideális esetben már akkor abba kellene hagyni az alkoholfogyasztást, amikor elkezditek a baba-projektet.

Elváltozások a baba arcán

A terhesen történő alkoholfogyasztás az első trimeszterben megmutatkozhat a csecsemő arcán. Egyes babáknál megfigyelték, hogy kisebb szemnyílásokkal, felfelé ívelő orral, fejletlen fülekkel és vékony felső ajkakkal születtek. Bár senki nem állította, hogy ezt mindössze néhány korty alkohol válthatja ki, ezek a klasszikus magzati alkohol szindróma (angolul: FASD – Fetal Alcohol Spectrum Disorder) tünetei, ami akkor tapasztalható, ha a magzatot alkoholhatás éri még mielőtt megszületne. Az Amerikai Terhességszövetség adatai alapján, évente negyvenezer csecsemő születik ezen rendellenességgel.

JÁTÉKOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Az alkohol hatása az első három hónapban lehet a legnagyobb! Az alkohol szindrómával kapcsolatos kutatások 1978 és 2005 között született 992 csecsemőnél azt mutatták, hogy az FASD bekövetkezésének kockázata az első trimeszter második felében volt a legnagyobb. A tanulmányt az “Alkoholizmus: klinikai és kísérleti kutatás” folyóiratban tették közzé. (Eredeti nyelven Alcoholism: Clinical and Experimental Research.)

Girl, Young, Woman, Beauty, Model, Hair, Hairstyle
pixabay

Születési súly

Az Alkoholizmus: Klinikai és kísérleti kutatás – részeként a kaliforniai San Diego Egyetem, a La Jolla-nál készített jelentésében, egy kutató (neve szerint Haruna Sawada Feldman PhD), megállapította, hogy az ivás a terhesség korai szakaszában 16%-al nagyobb kockázattal eredményezte, hogy a kisbaba alacsony születési súllyal jöjjön a világra.

A mértéktelen alkoholfogyasztás hatása a gyermek későbbi viselkedésére

Az újonnan várandős nők, akik hetente csak egyszer, de legalább 5 alkoholos italt elfogyasztanak, meg sem gondolnák: máris elültetik a magokat a gyermekük későbbi viselkedéséhez. Mire is gondolunk itt?

Várandós anyák, Osloban végzett tanulmánya szerint, (melyet az “Early Human Development” című folyóiratban közöltek 2011-ben): a túlzott alkoholfogyasztás és az esetenkénti mértéktelenség növeli annak a valószínűségét, hogy a csecsemők nehezebb természetűek legyenek vagy alvászavarral küzdjenek. Más tényezők, például a dohányzás a terhesség alatt, esetleg a munkahelyi stresszel kapcsolatos összevetések alapján a kutatók azt állapították meg, hogy az alkohol túlzott fogyasztása előrejelzője lehet a kisbaba viselkedés és/vagy alvászavarának kialakulásában.

TIPP, HA MÉGIS ALKOHOLOS KÖRNYEZETBE KERÜLNÉL

Nyilván, ha olyan a környezet, ahol temérdek alkohol vesz körül, ráadásul még jól is esne egy két korty isteni vörös bor, nem egyszerű nemet mondani. Ha tudod előre, hogy buliba vagy hivatalos esetleg valamelyik szerettednek születésnapja lesz, kérd meg a szervezőket, hogy szerezzenek be alkoholmentes italokat is, hogy tudd mivel helyettesíteni az alkoholt.

Ha különleges pohárba kéred (a sima ásványvizet vagy üdítőt) az is segíthet. Például pezsgős pohárból kortyolva szénsavas folyadékot, máris azt az érzetet tapasztalhatod, hogy te sem lógsz ki a sorból, te is ünnepelsz, csupán vigyázol az egészségetekre.

Egy szó, mint száz: a saját és a gyermeked aktuális és későbbi egészségének érdekében, inkább várandósságod alatt hagyd el a káros szenvedélyeidet, amennyire tőled telik. Próbálkozz kikapcsolódásként jógával vagy bármilyen sporttal. Tegyetek a pároddal, családoddal vagy barátaiddal nagy sétákat a szabad levegőn. Nemcsak jót fog tenni a szervezetednek, de még a közérzeted is jobb lesz tőle.

(VIA)

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkHogyan használjuk a mellszívót?
Következő cikkA kérdések kérdése – Vajon veszélyes a gyermek számára a közösségi média használata?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!