Mi kell a férfinak? – Ha rossz napja volt

Mi kell a férfinak? - Ha rossz a kedve

A férfi szótlanság sokszor olyan megtörhetetlen, mint egy több száz méter magas, acél várfal. Nem töri meg sem a gyöngéd női lélek, sem a millió feltett kérdés, sem az őzike szemek. A férfi elzárkózik, nyitott kapui égdörgéshez hasonló erővel csapódnak be a nő előtt és ember legyen a talpán, aki legalább a kulcslyukon belát. Hisz a férfi erős, a férfi sosem mutatkozhat gyengének, a férfi soha nem sír, a férfi a kapcsolat és a világ legstabilabb teremtménye, mind fizikailag, mind lelkileg. Ugye milyen szürreális? Hiszen a férfi is érző lény, a férfinak is lehet rossz napja, a férfinak is van joga hozzá, hogy lebontsa megrendíthetetlen várfalait és úgy igazán érezzen kicsit. Joga van hozzá, hogy önmaga egy gyengébb énje lehessen, ha épp jónak érzi. Pusztán ez az esetek nagyon kevés százalékában következik be…

Miért nem meri magát gyengének mutatni a férfi?

Úgy gondolom, ez is csak egy világ által kialakított és már-már berögzített sztereotípia. “Síró, pityogó, óvodába nem való.” Ismerős mondóka? Nálunk elég sokszor hangzott el, sajnos. Hiszen már egészen az óvodáig visszatekintve is azt figyelheti meg az ember, hogy a síró kisfiúkat kinevetik a társai, a kisfiúkra már sokszor erősebb szerepet osztanak ki, mint amennyit el kellene adott korban bírniuk. Mindezt azért, mert a társadalmi normáink odáig fajultak, hogy valami morbid elgondolás folytán valaki egyszer hasára ütött és azt mondta: “Egy férfi nem sír.” Na ne vicceljünk emberek… Miért ne sírhatna? Nem robot, nem érzéketlen és nem lesz gyengébb attól, HA ÉREZ.

Síró kisfiú a földön ülve.
pixabay.com

Ezen az egészen nem segít az sem, hogy amint a gyermek kiskiskolás korba lép, csak még erősebben találkozik ezekkel a sokak által elfogadottnak vélt viselkedési mintákkal. Az iskolás síró gyermekre hajlamosak úgy nézni osztálytársai, mintha legalábbis másik bolygóról jött volna. Sajnos elég akár egyetlen egyszer bekövetkezzen, hogy lehullik néhány könnycsepp, a gyerekre ráragadnak olyan jelzők, mint a ‘túl érzékeny’, ‘sírós’, ‘gyenge’.

Kedves Férfiak! Azt kell mondjam, egyáltalán nincs egyszerű dolgotok. Ha már ilyen fiatalon ezzel találkoztok…ha már egész kicsi korotok óta azt neveli belétek a világ, hogy megrendíthetetlennek kell legyetek, oda már tényleg energia kell, hogy kilépjetek saját, berögzült árnyékotok mögül.

A férfi-lélek működése

Az ilyen korai és rosszul berögzült normák hatása az a jelenség, amikor hazajön a kedves férfi és egyetlen árva szót sem szólva, elvonul a garázsba, hogy megszerelje az autót, kimegy a kertbe, lemegy horgászni, vagy leül a TV elé némi bátorító folyadék társaságában. Aztán jön a nő… a végeerhetetlen: mi a baj Drágám? – kérdéseivel, majd jön a szintén végtelenbe nyúló párbeszéd:

 • Mi a baj Szívem? – kérdezi aggodalmaskodva a nő.
 • Nincs baj.
 • Naaa, de látom, hogy van valami.
 • Csak fáradt vagyok.
 • Megértem, de tényleg, nekem elmondhatod. Mi bánt?
 • Jól vagyok, minden rendben.
 • Meg se bízol bennem? Áruld el végre, mi a baj? Miért vagy ideges?
 • Nem vagyok ideges.
 • De látom rajtad, hogy ideges vagy.
 • NEM VAGYOK ideges, nincs semmi baj.
 • Valami csak van, nagyon szótlan vagy, szerintem ideges vagy, történt valami a munkahelyen?
 • N E M V A G Y O K I D E G E S!!! – kiabálja immár a férfi, aki addigra teljesen elveszíti a józan eszét.
E.L.James idézet, egy mezőre vágva.

A férfiak működési elve egészen más, mint a női elme nyitottsága. Ők szívesebben rendszerezik problémáikat vagy nehézségeiket a fejükben. Ehhez nagyon ritkán van szükségük lelkizésre, vagy elmélyült beszélgetésekre, de nyilván ezt is embere válogatja.

Nincs két egyforma ember, így a férfiak esetén is fennáll az az eshetőség, hogy néhányan igenis arra vágynak ilyen esetben, hogy kiöntsék a lelküket valakinek. Ez ritka esetben a párjuk… sokkal inkább valamelyik nagyon jó haverjuk. A férfi, amikor nyomja valami a lelkét, szeretné megőrizni a tartását. Különösen, ha valami olyan problémáról van szó, amely attól még megoldatlan marad, ha beszél róla.

Mit tegyünk nőként, ha a párunk, férjünk esetében beáll ez a szótlan állapot?

A kommunikáció

Parkban egy padon ülő pár.
pixabay.com

Igen, megkérdezhetjük, hogy mi bántja, de azt sokkal inkább olyan formában érdemes tenni, hogy ne vegye erőltetésnek. Az örökké tartó, “mi a baj” kérdésre, örökké azt a választ fogjuk kapni, hogy “semmi”. Ezért inkább mondjuk el nekik, ha nyomja valami a lelküket, hogy “ha beszélni szeretnél róla, itt leszek” – s ha ennek ellenére a hallgatás mellett dönt, próbáljuk megérteni. Öleljük át, leheljünk egy apró csókot a nyakára és bármilyen nehéz is, hagyjuk, hogy magában rendezze el a dolgokat.

Amit tehetünk rossz hangulat esetén

Itt nagyon szuper recepteket találtok!
Itt pedig receptkönyvek is várnak!

Vacsora.
pixabay.com

Vegyünk egy üveg finom bort és vonuljunk el a konyhába, ha időnk engedi. Készítsünk egy szuper vacsorát, vagy süssünk valami sütit, amit igazán szeret. Estére, ha enyhül a rossz hangulat akkor már nevetve boríthatunk fátylat az aggodalmakra. Amennyiben pedig még este is rossz a kedve, úgy vigyük be neki a garázsba, szobába, nappaliba az ételt, kérdezzük meg mit csinál épp, ezzel is elterelve a gondolatait a problémákról vagy hagyjuk magára, ha azt szeretné.

Amennyiben tudjuk, hogy sportol

Kérdezzük meg, hogy nincs-e kedve lemenni kicsit edzeni. A mozgás és az edzés ugyanis köztudottan jó hatással van a lélekre is, feszültségoldó és még egészséges is. Vagy menjetek biciklizni egyet, az is megfelelő alternatívája a mozgásnak. Ha elfogadja az ötletet nyert ügyünk van.

Keressünk valami jó filmet a moziban, vagy otthon

Ha kimozdul az ember kicsit a lakásból az előnyös lehet, hogy új célokat tűzzön ki, vagy az imént említett figyelemelterelés szempontjából is célszerű. Ha van jó film, amit mindketten megnéznétek, menjetek moziba. Ha pedig inkább otthon maradnátok, a vacsorát akár egy esti közös filmezéssel is megfűszerezhetitek.

Sétálj vele egyet, amennyiben van hozzá kedve

Erdőben sétáló pár, kabátban.
pixabay.com

A friss levegő és a séta tökéletes elegye lehet a megoldásnak, ugyanis könnyebb kiszellőztetnie a fejét, ha a szabadban lehet. A nyugodt környezet és az oxigéndús levegő kifejezetten pozitív hatást gyakorol a szervezetre.

Amennyiben ennek ellenére is elzárkózik

A megértés az első számú és legfontosabb dolog mind egy kapcsolatban, mind egy házasságban. Fogadjuk el, ha a férfi inkább egyedül szeretne lenni és bízzunk benne, hogy megoldja a problémát, aztán másnap már nyoma sem lesz a szótlanságnak.

Hiszen, ha belegondoltok, kedves Hölgyek! Ha ők havonta egyszer megértéssel fordulnak a hangulatingadozó, mindent elsöprő hullámaink mellé, akkor mi is megtehetjük ugyanezt, további feszültségkeltés nélkül. Mennyivel szuperebb az élet a párotok mellett és milyen értéket tud képviselni egy bizalmas, megértő kapcsolat, amelyben mindketten támogatjátok a másikat, ahelyett, hogy megfojtanátok egymást. Tehát ne vegyétek magatokra, ha nem beszél, hanem magába zárja a gondokat, amíg ez nem a kapcsolatot érinti. Ez nem a ti hibátok, kedves Nők! Nem ellenetek irányuló művelet, csupán a férfi problémamegoldás egy lépcsője.

Becsüljük meg az ‘erősebbik nemet’, mert egy igazi férfi mellett lehetünk igazán nők!

Oravecz Nóra idézet, egy kövirózsás fotóra szerkesztve.
hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!